ForandringsFacilitator Uddannelse - Seminarer
ForandringsFacilitator Uddannelse

ForandringsFacilitator Uddannelse


Se eventuelt vores Løsningsfokuseret koordinatoruddannelse

Quick navigation


Det moderne arbejdsliv kendetegnet ved, at omstilling, tilpasning og forandring er et vilkår. Samtidig er de største udfordringer for ledere i den offentlige sektor, netop de konstante forandringer, de skal navigere i.

Vilkåret kan ikke ændres, men vi kan gøre noget ved, hvordan vi faciliterer forandringer og forandringsprocesser, som skaber bæredygtige resultater og læring i organisationen.
Dette kalder på dygtige facilitatorer, som har den nødvendige teoretiske og praktiske viden som spydspidser i disse processer. Står du i spidsen for, eller vil du kvalificere dig til at øve medindflydelse på disse processer, så er ForandringsFacilitator uddannelsen noget for dig.

Om ForandringsFacilitator uddannelsen

ForandringsFacilitator er en uddannelse for dig, der arbejder med at drive forandringer i organisationer. Forandring er uddannelsens omdrejningspunkt. Du får viden om og redskaber til, bl.a. at styre og designe forandringsprocesser, som motiverer mennesker til at indgå i en forandring.

Du får værktøjer, der hjælper dig selv og andre med at navigere succesfuldt i forandringsprocessen. Og du udvikler din egen forandringspraksis, til at skabe resultater og læring.

Udbytte

Du udvikler bevidst kompetence i at designe, facilitere og forankre forandringsprocesser, som motiverer organisationen til medspil og medansvar for løsninger, der virker i virkeligheden. Står du ikke i en konkret facilitatorrolle, kan du bruge uddannelsen til at kvalificere dig til rollen ved et af de mange fremtidige omstillingsforløb, du vil møde i dit videre arbejdsliv.

Uddannelsen giver dig vigtig viden om forandringens dimensioner og en praksisnær forståelse for, hvordan du med enkle modeller og værktøjer kan facilitere og forankre forandringerne succesfuldt.

Målgruppe

Du er som koordinator, projektansvarlig, konsulent, HR-medarbejder eller selvstændig involveret i at designe og drive forandringsprocesser i organisationer.

Tre målrettede moduler

Modul I

Dag 1: Forandringens drivkræfter
Det vigtigste spørgsmål at besvare, inden I iværksætter en organisatorisk forandringsproces, er HVORFOR. Når formålet med forandringen står klart for både ledelsen, dig som ForandringsFacilitator og for medarbejderne, er det lettere at skabe motivation, holde kursen og måle, om I når resultaterne.

På modulet lærer du om teorien bag forandringens HVORFOR, og du får værktøjer til at facilitere opstarten på en involverende forandringsproces, hvor relevante aktører inviteres til at give deres bidrag til visionen.

Dag 2: Forandringens design
Den enkleste måde at opstille et design for en organisatorisk forandringsproces er at starte med at spørge: HVORDAN kommer vi bedst muligt fra A til B – og så lægge planen. Men som regel opfører virkelighedens forandringsprocesser sig anderledes, end de planer, vi lægger for dem. Et godt design finder sted i samskabelse med forandringens aktører og giver samtidig plads til løbende justering og implementering.

På modulet lærer du om forskellen mellem traditionel og processuel strategi, og du lærer gennem konkrete cases at opstille et processuelt design for forskellige typer forandringsprocesser.

Læringstransfer: Mellem Modul I og Modul II arbejder du med en konkret opgave, der efter eget valg er relateret til enten Forandringens drivkræfter eller Forandringens Design i din egen organisation.

Modul II
Dag 1: Forandringens psykologi
Den største udfordring i forandringsprocesser er at gøre modstandere til medspillere lige fra idéfase til implementering. Jo tidligere du som ForandringsFacilitator involverer de aktører, der har en aktie i forandringen, des større er sandsynligheden for medspil og medskabelse. Jo mere tydeligt du lader aktørernes viden kvalificere både vision og proces, des lettere bliver implementeringen og des bedre bliver kvaliteten af forandringen.

På modulet lærer du om forandringens psykologi og om de reaktioner, som forandringsprocesser naturligt skaber hos forskellige personprofiler. Du får værktøjer til at vende potentielle modstandere til medspillere, og du får konkrete eksempler på, hvordan du reelt involverer aktørerne og deres viden.

Dag 2: Forandringens kommunikation
Den tilbagevendende opgave i forandringsprocesser er at oversætte visionen og besvare de spørgsmål, som opstår i forbindelse med forandringen. Når visionen opleves relevant, mobiliserer den energi og skaber medansvar. Når forandringens konsekvenser bliver håndgribelige, skaber det forudsigelighed og mening i organisationen. Som ForandringsFacilitator skal du løbende sikre mulighed for dialog om forandringens formål og processens forløb.

På modulet lærer du om Forandringens kommunikation og om betydningen af at skabe løbende dialog frem for blot at informere. Du får inspiration og enkle værktøjer til at designe og facilitere møder, som understøtter kommunikationen i forandringsprocessen.

Læringstransfer: Mellem Modul II og Modul III arbejder du med en konkret opgave, der efter eget valg er relateret til enten Forandringens psykologi eller Forandringens kommunikation i din egen organisation.

Modul III
Dag 1: Forandringens kompetence
Den mest efterspurgte kompetence i fremtidens organisation bliver formentlig evnen til at navigere i forandringer, fordi forandringer bliver en permanent tilstand. Som ForandringsFacilitator viser du selv i indstilling og adfærd, at bevidst forandringsparathed handler om balancen mellem at turde miste fodfæste for en stund uden at miste sig selv.
På modulet lærer du om dit eget forhold til forandringer, dels med med afsæt i din personprofil, og dels på baggrund af de erfaringer, du allerede har gjort dig som ForandringsFacilitator. Du får inspiration og værktøjer til at styrke forandringskulturen i din organisation og hjælpe andre med at styrke deres forandringskompetence.

Dag 2: Forandringens forankring
Den primære faldgrube i implementeringen af forandringer er at tro, at forandringen er gennemført, når forandringen går i luften. Den skal vise sig i ændret mindset, adfærd og praksis hos de involverede, før den er en succes. Som ForandringsFacilitator skal du derfor fra start til slut insistere på, at forandringens succes gøres så håndgribelig for alle, at den i bogstaveligste forstand er til at føle på.

På modulet lærer du, hvordan du kan øge sandsynligheden for, at forandringer bliver forankret. Du får enkle modeller og værktøjer til at understøtte implementeringsdelen i kommende forandringer. Og dermed er du i mål med din rolle som ForandringsFacilitator.

Om underviseren

Forandrings processer - forandringsfacilitator uddannelsePernille Bøge har i samarbejde med Seminarer.dk udviklet denne uddannelse i facilitering af forandringer. Pernille er cand.mag., ID Coach og ID Mentor.

Hun er selvstændig rådgiver og faciliterer forandringsprocesser i en lang række organisationer. Pernille har tidligere undervist på vores topevaluerede uddannelse ”Den faciliterende Leder”.

Den nye uddannelse henvender sig til medarbejdere, der leder forandringer. Læs mere om Pernille på: www.pernilleboge.dk

Tilmeld dig maillisten fra seminarer.dk og få nyeste kurser i din indbakke, samt rabat på en lang række kurser, seminarer og temadage. Så er du altid opdateret om, hvad der rører sig indenfor dit arbejdsområde og du kan udvide din faglige værktøjskasse, til fordelagtige priser. – klik her og læs mere om nyhedsmail fra seminarer.dk ->