På grænsen mellem forbrug og misbrug - Seminarer
På grænsen mellem forbrug og misbrug

På grænsen mellem forbrug og misbrug

På dette kursus om forebyggelse af misbrug, har vi samlet de tre eksperter; professor og forskningslektor Mads Uffe Pedersen, professor Morten Overgaard og psykolog Maja Nørgård Jacobsen.
Styrk indsatsen over for unge med et problematisk brug af alkohol og stoffer.

Unge med et stort forbrug af alkohol og stoffer bevæger sig på grænsen til et misbrug. Og det medfører ofte negative konsekvenser ift. uddannelse, familie, relationer og livskvalitet. Uanset omfanget, vil de unge typisk ikke erkende misbruget – de ser forbruget som en naturlig del af ungdomslivet med fester, sjov og ballade.

Ofte er rusmidlerne også en del af et kompliceret liv og en måde at håndtere forskellige former for problemer og mistrivsel på, blandt andet kan en skrøbelig mentaliseringsevne være medvirkende til at udvikle et misbrug.

Men hvornår er der tale om et misbrug? Hvordan forebygger vi, at det accepterende eller eksperimenterende forbrug bliver til et skadeligt misbrug? Og hvordan sikrer vi en effektiv behandling af unge med rusmiddelproblemer?

– Det ved du, når du vender hjem fra dette kursus!

Indhold

Vi har samlet tre stærke specialister; professor og forskningslektor Mads Uffe Pedersen, professor Morten Overgaard og psykolog Maja Nørgård Jacobsen, som bidrager med hver deres faglige ekspertise i forhold til unges rusmiddelproblemer.

De tager fat på den svære grænse mellem forbrug og misbrug – og hvilke mekanismer, der spiller en afgørende rolle for udviklingen af misbrug og afhængighed.

På kurset kommer vi omkring hjernen, de unges sociale samspil, deres egen selvforståelse, forskellige risikofaktorer og misbrugsmønstre.

På kurset får du viden om

Redskaber til

Introduktion til

Undervisere

Mads Uffe Pedersen er cand psych, professor og forskningslektor ved Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

Mads Uffe Pedersen formidler den nyeste forskning i unges forbrug af rusmidler i relation til deres netværk og generelle trivsel, heraf det komplekse sociale spil omkring brugen af rusmidler. Mads Uffe Pedersen præsenterer en forklaringsmodel, som kan bruges til at forstå de unges forbrug/misbrug, og han fortæller om kortlægningsskemaet UngMap.

Mads Uffe Pedersen er blandt andet medforfatter til bogen “Unge, rusmidler og sociale netværk” (2010). Han står bag udviklingen af kortlægningsskemaet UngMap, som er et “spørgebatteri”, der afdækker unges psykiske, sociale og fysiske ressourcer.

Morten Overgaard er professor i kognitiv neurovidenskab og leder af forskergruppen Cognitive Neuroscience Research Unit ved Aarhus Universitet. I 2014 blev han udnævnt til “Young Scientist” af World Economic Forum som en af verdens 40 bedste forskere under 40 år.

Morten Overgaard ser på hjernens kemiske kommunikationssystem. Han stiller skarpt på, hvordan og ikke mindst hvorfor afhængigheden opstår – og om nogle har lettere ved at blive afhængige end andre. Morten Overgaard berører, hvordan den afhængiges fornuft står i modstrid med biologisk styrede krav om tilfredsstillelse og eksemplificerer, hvordan du måske kan hjælpe den unge med at tage kontrol over adfærden.

Maja Nørgård Jacobsen er aut. psykolog. Hun arbejder ud fra en mentaliseringsbaseret tilgang med blandt andet terapi og supervision på misbrugsområdet. Maja Nørgård Jacobsen har i samarbejde med en række misbrugsbehandlere og internationale forskere udviklet et interview til vurdering af klientens evne til at mentalisere sit eget misbrug. Hun er medforfatter til bogen “Mentaliseringskompetence i professionel praksis med børn, unge og familier” (2015).

Maja Nørgård Jacobsen præsenterer en mentaliseringsbaseret forståelse af misbrug, heraf betydningen af evnen til affektregulering og mentaliseringsniveau. Hun sætter fokus på en mentaliserende indstilling til de unge og giver konkrete værktøjer, som du kan bruge i behandling og forebyggelse af misbrug, ligesom hun introducerer et helt nyt udredningsredskab.

Pris og rabatmuligheder

Pris pr. deltager kr. 2.529,- for kunder på vores mailliste og 2.810,- for andre. Priserne er inkl. forplejning og ekskl. moms. Tilmeld dig maillisten på – klik her.

Har din arbejdsplads deltaget flere gange inden for de seneste 12 måneder, opnår I yderligere rabat. Helt op til 20% ekstra.

Rabatten er knyttet til jeres EAN-nummer (for arbejdspladser uden EAN-nummer: CVR-nummer). Klik her og se hvor meget rabat din arbejdsplads kan få.