Ernæringsekspert Umahro Cadogan om kost og hjernen - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Ernæringsekspert Umahro Cadogan om kost og hjernen

Vi har talt med ernæringsekspert Umahro Cadogan om ernæring, motion, psykiske lidelser og kost som pædagogisk værktøj. Det er blevet til denne videoserie!

Artikelbillede_600x450px_Mad2

Artiklen er udgivet i 2017


Kost, ernæring og motion kommer mere og mere i fokus. Og med god grund. Der er nemlig flere fordele ved at lave en god sammensætning mellem kost og motion. Nedenfor kan du finde vores videoserie med Umahro Cadogan, som er ernæringsekspert.

Spis din hjerne i topform

Umahro Cadogan har en pointe, når han siger, at den fysiske tilstand, vores krop er i, har en stor indflydelse på, hvordan vores hjerne fungerer.

Derfor kan man godt bruge mad som en slags hjernemedicin, for man kan faktisk spise mad, der påvirker hjernen, så den fungerer bedre.

Se Umahro forklare sammenhængen i denne video.

Kostens indvirkning på psykiske lidelser

Kost og ernæring har en stor indvirkning på kroppen, men det viser sig også, at den kost vi, putter i kroppen, har en ret stor indflydelse på vores hjerne.

Professor i ernæring Umahro Cadogan forklarer, at der er studier, der viser, at bl.a. omega-3-fedtsyrer kan hjælpe mennesker med ADHD og derfor også nogle gange kan mindske deres medicinforbrug.

Helt basalt ved vi også, at omega-3 kan give en højere IQ. Hos børn, der får omega-3 allerede i fostertilstanden og tidligt i livet, ser det f.eks. ud til, at deres hjerner fungerer en smule bedre, når de bliver ældre, fordi hjernen er blevet næret bedre og har fået flere byggesten.

Omega-3 er langt fra det eneste ernæringsmiddel, der kan bruges i behandlingen og håndteringen af neurologiske, kognitive, indlærings-, adfærds- og udviklingsmæssige problemer. Der er også en sammenhæng mellem zink, C vitamin, nogle af b-vitaminerne, magnesium og hjernens funktioner. Ved nogle studier har man – ved at give zink til børn med ADHD – mindsket behovet for medicin, fordi zinken var vigtig for deres hjerne.

Der er også lavet studier om sammenhængen mellem fødevareintolerence og hyperaktivitet, der viste, at der markante forbedringer at spore allerede efter 6 uger, hvis man fjernede de fødevarer, som et barn ikke kunne tåle.

Se mere om dette studie og fødevarers indflydelse på hjernen i dette videoklip.

Bevægelse styrker hjernen

Motion er sundt for kroppen, men bevægelse har også en direkte effekt på hjernen. En effekt, der er til at måle, og som kan hjælpe personer med problemer med bl.a. kognitive funktioner, indlæring og ADHD.

Hvis man tager folk, der ikke bevæger sig, og får dem til at gå, så er der dele af hjernen, der har med bl.a. kognitive funktioner og indlæring at gøre, der vil vokse. Faktisk kan den vokse 3-5% på et års tid.

Går man et skridt videre og begynder at træne struktureret en 5-6 gange om ugen af 45 – 60 minutters varighed, kan man på enkelte personer se en vækst på op til 10% i løbet af samme periode.

Det vil sige, at der i motion og bevægelse ligger et andet redskab til at få hjernen til at yde mere optimalt. Det kan hjælpe folk, hvis hjerne ikke fungerer helt normalt eller er meget forstyrrede.

Se Umahro Cadogan udfolde betydningen af motion og bevægelse i denne video.

Kost og motion som pædagogisk værktøj

I det daglige pædagogiske arbejde med personer med indlærings-, adfærds- og udviklingsproblemer kan kost og motion, med fordel, tænkes sammen med de andre pædagogiske redskaber, der anvendes. For man får meget mere ud af de almindelige redskaber, hvis man tager kosten og motionen med.

Kost og motion har en positiv indvirkning på en lang række psykiske og fysiske parametre, så som indlæring, koncentration, energi, drive og motivation.

Det er ikke kun i det daglige arbejde med personer med adfærds-, udviklings- og indlæringsproblemer, at sund kost og motion har vist sig at have god effekt. Hvis man kigger lidt ud i personernes fremtid, er der også følgevirkninger af deres problemer, som kan afhjælpes ved at indføre sunde kostvaner og motion i deres hverdag. Se herunder vores video, hvor Umahro Cadogan taler om kost og motion som pædagogisk værktøj.

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere