Flere undersøgelser viser, at vi langt fra altid lykkes med vores indsatser over for udsatte børn og unge.
En væsentlig forudsætning for tidlig opsporing og korrekt håndtering af børnesager er, at der er ansat kompetente fagprofessionelle i alle sektorer. Sociale problemer er dog komplekse – børnesager hyperkomplekse. Alle børn og familier er unikke, og ikke to sager ens, hvilket gør, at vi aldrig ”bare” kan handle, som vi gjorde sidst.
Vi kan aldrig være helt sikre på, at de indsatser, vi sætter i værk, er de rigtige, eller at de indsatser, vi undlader at sætte i værk, ikke kunne have gjort hele forskellen. For i højere grad at lykkes med vores indsatser for de udsatte børn og unge, er det altafgørende, at de fagprofessionelle er i stand til at håndtere sagernes kompleksitet, sagligt og lovligt, med respekt for barnets og familiens retssikkerhed.
Få helt styr på Servicelovens børneregler
Seminarer.dk’s Jura-serie i Servicelovens børneregler er et digitalt uddannelsesforløb målrettet fagprofessionelle på børn- og ungeområdet.
Formålet med Jura-serien er:
- at øge kendskabet til egne og andre fagprofessionelles handlepligter og muligheder i det tidligt og forebyggende arbejde og undervejs i børnesagen.
- at gøre myndighedssagsbehandlere i stand til at håndtere børnesagernes kompleksitet på en sådan måde, at sagen inden for rimelig tid oplyses så relevant og tilstrækkeligt, at “den korrekte lovlige afgørelse” kan træffes
Den juridiske metode som styringsværktøj for arbejdet med udsatte børn og unge
Fokus for Seminarer.dk’s Jura-serie er ikke at give en minutiøs gennemgang af lovteksten, ej heller en tjekliste. Fokus er på at give fagprofessionelle en forståelse for, hvad det vil sige at styre efter lovgivningen, og hvad den juridiske metode kan bidrage med for at styrke egen opgavevaretagelse i forhold til at udfolde barnets og familiens faktiske vanskeligheder og træffe relevante afgørelser.
Det juridiske perspektiv kan hjælpe os med at styre kompleksiteten og holde styr på, hvilke af de komplicerede udfordringer, vi skal vende først, gøre op med, dykke længere ned i og sætte ind overfor.