Embodiment: Kroppens Rolle i Professionelt Relationsarbejde - Seminarer
Ældre
Artikel

Embodiment: Kroppens Rolle i Professionelt Relationsarbejde

Lær mere om udtrykket "Embodiment" og opdag kroppens essentielle rolle i vores tænkning, følelser og interaktioner med omverdenen. Denne artikel vil lede dig gennem konceptet, dets historiske rødder og betydningen i dagligdagen. Lær hvordan embodiment kan forbedre relationsarbejde og hjælpe med at forebygge omsorgstræthed. Forståelsen af dette dybtgående koncept kan ændre din tilgang til krop, sind og professionelle relationer.

Af Seminarer.dk
embodiment

Introduktion til Embodiment

Embodiment, direkte oversat til “forlegemliggørelse”, er et dybtgående koncept, der beskæftiger sig med forholdet mellem krop og sind. Det repræsenterer ideen om, at vores kroppe ikke kun er passive skaller, men aktivt formgiver og påvirker vores tænkning, følelser og interaktioner med verden omkring os.

Hvad er embodiment?

På det mest grundlæggende niveau kan embodiment defineres som det at have, være i, eller være forbundet med en krop(1). Dette kan lyde simpelt, men i praksis er det en kompleks interaktion mellem vores fysiske kroppe og vores mentale processer. For eksempel kan vores fysiske tilstand, som sult eller træthed, direkte påvirke vores tænkning og beslutningstagning.

Tag med på kursus om embodiment til forebyggelse af omsorgstræthed

Historisk baggrund og udvikling af begrebet

Embodiments teori har rødder i både filosofi og antropologi (1). Fra filosofiens begyndelse har tænkere reflekteret over menneskekroppens betydning i forhold til bevidsthed og selvbevidsthed. Med tiden har disse overvejelser udviklet sig og blevet integreret i moderne videnskabelige discipliner. I antropologi, for eksempel, udforsker embodiment teori hvordan kulturelle og sociale processer formes gennem menneskelige kroppe og omvendt. Denne gensidige påvirkning har ført til en dybere forståelse af, hvordan krop og sind arbejder sammen i forskellige kulturelle kontekster.

Embodiment i Praksis

Embodiment i praksis dykker ned i den dybe samhørighed mellem vores fysiske kroppe og mentale processer. At forstå dette forhold er essentielt for at anerkende, hvordan vores kroppe konstant interagerer med og påvirker vores perception, beslutningstagning, og generelle trivsel.

Hvordan kroppen og sindet arbejder sammen

Vores kroppe er ikke blot passive beholdere for vores sind. Tværtimod er kroppen aktivt involveret i, hvordan vi tænker, føler og interagerer med verden omkring os. For eksempel, når vi føler os truede, vil vores krop reagere med en fight-or-flight respons, hvilket igen kan påvirke vores mentale tilstand[^5^]. Dette er blot et af mange eksempler på, hvordan vores kropsreaktioner og mentale tilstande er dybt sammenkoblet.

Eksempler på embodiment i dagligdagen

I dagligdagen er der utallige situationer, hvor embodiment kommer til udtryk:

 • Når vi kommunikerer ikke-verbal med vores kropssprog.
 • Følelsen af “mavefornemmelse” i en bestemt situation.
 • Den måde vores krop reagerer på stress, hvilket kan påvirke vores tænkning og beslutningstagning.
 • Vores fysiske reaktioner på musik, kunst eller natur, som kan fremkalde stærke emotionelle reaktioner.

Embodiment er således ikke kun et teoretisk koncept, men en integreret del af vores daglige erfaringer og interaktioner(2).

Fordelene ved Embodiment i Relationsarbejde

Embodiment i relationsarbejde er blevet stadig mere anerkendt som en essentiel metode til at forbedre kvaliteten af interaktioner og relationer i professionelle miljøer, især hvor relationen til borgeren er en central del i arbejdet.

Forbedret kommunikation og forståelse

At være i kontakt med sin egen krop og forstå de signaler, den sender, kan lede til mere klar og autentisk kommunikation. Når man er “embodied”, kan man bedre aflæse andres kropssprog og nonverbale signaler, hvilket forbedrer den overordnede forståelse i interaktioner(3).

Øget empati og nærvær

Ved at være mere til stede i sin egen krop kan man også være mere til stede for andre. Dette fører til en dybere empatisk forbindelse, hvor man kan mærke og forstå den andres følelser og behov på et mere intimt niveau(5).

Reduktion af stress og omsorgstræthed

Gennem embodiment praksis kan man blive mere bevidst om, hvordan stress påvirker kroppen og finde måder at frigive denne spænding på. Dette kan være en afgørende faktor i forebyggelsen af omsorgstræthed, især for dem, der arbejder tæt på andre i krævende situationer(5).

Gennem alt dette viser embodiment sig at være en uvurderlig metode for dem, der arbejder i relationsarbejde, ikke kun for at forbedre kvaliteten af deres relationer, men også for at passe på deres egen trivsel og velvære.

Udfordringer i Relationsarbejde

Relationsarbejde kan være både givende og udfordrende. Mens det at opbygge og vedligeholde relationer kan være dybt tilfredsstillende, kan det også føre til emotionel udmattelse, især hvis man ikke er opmærksom på og tager hånd om de potentielle udfordringer.

Hvordan omsorgstræthed opstår

Omsorgstræthed kan opstå, når man konstant giver af sig selv, uden at tage tid til at genoplade eller modtage tilstrækkelig støtte. Dette kan være en følge af at arbejde med individer, der konstant kræver pleje eller støtte, og hvor der ofte er en ubalance i den følelsesmæssige udveksling. Over tid kan dette dræne en persons emotionelle ressourcer og føre til en følelse af at være overvældet og udmattet.

Konsekvenser af uaddresseret omsorgstræthed

Uden passende intervention kan omsorgstræthed have alvorlige konsekvenser. Dette kan inkludere at trække sig fra opgaver, distancere sig fra visse patienter eller borgere, eller endda at melde sig syg, fordi man til sidst slet ikke kan håndtere arbejdsbyrden(6). Hvis omsorgstræthed ikke bliver adresseret, kan det også føre til mere alvorlige tilstande som stress, udbrændthed eller depression.

Det er derfor afgørende for dem, der arbejder i relationsarbejde, at være opmærksomme på tegn på omsorgstræthed og tage proaktive skridt for at forebygge og håndtere det.

Se også vores uddannelse: Undgå udbrændthed på jobbet – skab et bæredygtigt arbejdsliv

Forebyggelse af Omsorgstræthed gennem Embodiment

Embodiment, som handler om at inkorporere kroppens intelligens, tilbyder en række teknikker og øvelser, der kan hjælpe med at forebygge omsorgstræthed. Disse metoder fokuserer på at skabe en dybere forbindelse mellem krop og sind for at fremme velvære og modstandsdygtighed i relationsarbejde.

Teknikker til styrkelse af nærvær

 1. Kropsopmærksomhed: Øvelser, der fremmer opmærksomhed på kroppens fornemmelser og bevægelser, kan hjælpe med at forbinde den enkelte til nuet og skabe en følelse af jordforbindelse.
 2. Afbalancering af nervesystemet: Gennem dyb vejrtrækning og meditation kan man berolige nervesystemet og reducere stressniveauet.
 3. Mindfulness-øvelser: At være fuldt til stede i nuet kan hjælpe med at skabe afstand fra stressende situationer og give plads til refleksion og genopladning.

Fordele ved Embodiment i Forebyggelse

Når man regelmæssigt praktiserer embodiment-teknikker, kan man opleve forbedret fysisk og mentalt helbred, øget selvbevidsthed og en stærkere evne til at håndtere emotionelle udfordringer. Dette kan i sidste ende føre til en reduktion i omsorgstræthed og forbedret kvalitet i relationsarbejdet(7).

Kursus hos Seminarer.dk: Forebyg Omsorgstræthed med Embodiment

På vores kursusdag dykker vi dybt ned i det essentielle emne: hvordan man forhindrer omsorgstræthed gennem praksis og forståelse af ‘Embodiment’. I en verden, hvor relationer er nøglen til effektiv pleje og støtte, er det afgørende at forstå, hvordan man kan beskytte sig selv fra de uundgåelige stressfaktorer i relationsarbejde.

Kursusindhold

 • Teoretisk Forståelse: Vores kursus tilbyder en solid forståelse af, hvordan nervesystemet og hjernen spiller en central rolle i vores sociale interaktioner. Med vægt på neuroaffektive og tilknytningspsykologiske perspektiver får deltagerne en dybdegående viden om hjernens udvikling og nervesystemets betydning for vores sociale intelligens.
 • Embodiment i Praksis: Embodiment er ikke kun et teoretisk koncept; det er en praksis, der kan integreres i hverdagen. Vi vil lede deltagerne gennem forskellige øvelser, der fremmer kropslig, følelsesmæssig, og mental intelligens. Dette vil inkludere arbejde med sansning, mavefornemmelser og grundfølelser.
 • Selvbevidsthed og Nærvær: En væsentlig del af kurset vil fokusere på at øge deltagernes selvbevidsthed. Ved at forstå egne reaktionsmønstre i relationelle møder kan professionelle bedre navigere i interaktioner, styrke deres egen trivsel, og forhindre omsorgstræthed.

Målgruppe

Dette kursus er designet til professionelle, for hvem relationen til borgeren er central. Uanset om du arbejder inden for det socialpædagogiske felt, med børn og unge, ældrepleje, sundhedssektoren eller omsorgsområdet, vil du finde dette kursus yderst relevant. Med en kombination af teori og praksis giver vi deltagerne de redskaber, de har brug for, for at forbedre deres relationsarbejde og beskytte sig selv mod de mentale og følelsesmæssige udfordringer, der kan opstå.

Tag med på kursus om embodiment til forebyggelse af omsorgstræthed

Referencer og videre læsning om embodiment

 1. https://www.researchgate.net/publication/331154153_Embodiment_A_history
 2. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnsys.2021.726403/full
 3. https://positivepsychology.com/embodiment-philosophy-practices/
 4. https://nourishher.com/blog/embodiment-coaching-body-image
 5. https://www.presenceleadership.net/en/embodiment-the-key-to-performance-and-well-being/
 6. https://dsa.dk/temaer/7-principper-du-kan-folge-hvis-du-vil-undga-omsorgstraethed/
 7. https://seminarer.dk/kurser/forebyg-omsorgstraethed-med-metoden-embodiment-og-nye-faerdigheder-i-relationsarbejdet/

Relevante arrangementer

Forebyg omsorgstræthed – med metoden embodiment og nye færdigheder i relationsarbejdet
Kursus

Forebyg omsorgstræthed – med metoden embodiment og nye færdigheder i relationsarbejdet

Jylland & Sjælland

I det daglige arbejde inden for socialpædagogik og omsorgsfeltet er nærvær og omsorg to uundværlige elementer. Men disse nøglekvaliteter kan med tiden føre til omsorgstræthed og udbrændthed. Hvordan bevarer du din mentale og fysiske trivsel, så du kan fortsætte med at yde den bedste omsorg?

Oplev underviser Maja Pålsson, psykomotorisk terapeut og psykoterapeut MPF, på dette kursus dedikeret til at udforske og forstå de dybere lag af relationsarbejdet gennem en kombination af teori og praksis. Du får bl.a.:

Viden om kroppens intelligensformer gennem begrebet embodiment Konkrete metoder og øvelser til at afbalancere dit nervesystem og styrke dit nærvær Skærpede relationskompetencer i praksis Forståelse af dine egne reaktionsmønstre i mødet med borgeren Strategier til at styrke dit nærvær og undgå at blive følelsesmæssigt drænet

Tilmeld dig og dine kollegaer her på siden.

Læs mere
Undgå udbrændthed på jobbet – skab et bæredygtigt arbejdsliv
Uddannelse

Undgå udbrændthed på jobbet – skab et bæredygtigt arbejdsliv

Jylland & Sjælland

Evidensbaseret uddannelse, der giver redskaber til at undgå udbrændthed, omsorgstræthed og at sænke sygefravær. Aktuel for medarbejdere og ledere.

På uddannelsen lærer cand.psych.aut. Anne Dorthe Hasholt dig bl.a.:

At agere bæredygtigt i relations- og omsorgsarbejde Strategier til at undgå omsorgstræthed, udbrændthed og forråelse  At skabe en arbejdskultur, der er bæredygtig At kende forskel på ”slid-empati” og ”bæredygtig empati”

Særlig intropris på Hold 1: 19.995 DKK

 

Læs mere
Naturterapi uddannelse: Brug naturen til fysisk, psykisk og social sundhedsfremme
Uddannelse

Naturterapi uddannelse: Brug naturen til fysisk, psykisk og social sundhedsfremme

Sjælland

Naturen har et væld af positive effekter på vores fysiske og psykiske velvære, og på denne praksisnære uddannelse lærer du at bruge naturterapi i det sundhedsfremmende arbejde med børn, unge og voksne med psykiske, fysiske eller sociale udfordringer.

Med uddannelsen får du godt med tid i naturen, og derudover bliver du klædt på med:

Redskaber til at organisere, tilpasse og afvikle naturbaserede forløb efter NBMC-metoden til din målgruppe Kompetencer til at inddrage kroppen i det naturterapeutiske arbejde – bl.a. gennem motoriske øvelser, leg og åndedrætsøvelser Teoretisk indsigt i virkningen af at bruge naturen og forskellige naturmiljøer til sundhedsfremme og rehabilitering Viden om effekten af gruppedynamik, narrative fortælleteknikker og evolutionspsykologi Værktøjer til at arbejde med modstandskraft og robusthed i forhold til gruppen og den enkelte deltager

Vil du vide mere? Så finder du meget mere information lige herunder. 

Hold 11 blev hurtigt udsolgt. Hvis du vil være sikker på en plads på hold 12, så tilmeld dig allerede i dag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Regenerativ ledelse uddannelse
Uddannelse

Regenerativ ledelse uddannelse

Fyn

Få indsigt i regenerativ ledelse, og bliv klædt på med konkrete redskaber, der styrker dine kompetencer til at lede din organisation i en retning, der frigiver energi og skaber de bedste betingelser for arbejdsglæde og trivsel – og samtidig trækker organisationen i en mere bæredygtig retning.

Regenerativ ledelse er en ledelsesfilosofi og -praksis inspireret af naturens logik og systemer og handler om at skabe mere værdi, end man tager – for sig selv, medarbejderne, organisationen, omverdenen og naturen. Levende systemer søger konstant balance, og bruger mindst mulig energi på at skabe overskud og livgivende flow, og det kan vi overføre til organisationer og ledelse.

Sammen med ViNatur og SagaBro har vi skabt en uddannelse, hvor du i løbet af 6 dage lærer om regenerativ ledelsesfilosofi og bl.a. opnår:

Nyt blik og indsigter til at kunne skabe en organisationskultur med plads til mennesker, liv og mening Redskaber til at lede ud fra en økosystemisk tænkning og med inspiration fra naturen Praktisk erfaring med naturbaserede sundhedsfremmende metoder Større selvindsigt og kontakt til dit indre kompas og dine livsværdier Redskaber til at afstresse og restituere krop og sind

Få meget mere at vide om uddannelsen lige herunder.

Læs mere