Kognitiv adfærdsterapi i en nøddeskal - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Kognitiv adfærdsterapi i en nøddeskal

Vores underviser, psykolog og ekspert i kognitiv terapi Anne Dorthe Hasholt, gennemgår her i kort form, hvad kognitiv adfærdsterapi går ud på.

Karakterstyrker

Vores underviser, Anne Dorthe Hasholt, gennemgår her i kort form, hvad  kognitiv adfærdsterapi går ud på. Kognitiv adfærdsterapi er en psykoterapeutisk hovedretning, der ofte betegnes som en rationel form for psykoterapi, og den er blåstemplet i lægeverdenen som en metode, man gerne henviser til, når folk har brug for behandling.

Se også relevant uddannelse: Kognitiv terapi og metode

I rigtig mange fag, hvor man arbejder med mennesker i proces – det være sig som sundhedsplejerske, pædagog, lærer eller psykolog – er kognitiv adfærdsterapi toneangivende.

Det skyldes blandt andet, at man helt tilbage fra 1960’erne, hvor det startede, har sørget for, at evidensen var på plads. Det væsentligste er, at det er en praktisk metode, en teori og en tankegang til menneskelig proces, som giver nogle fantastisk gode resultater.

Kognitiv adfærdsterapi indebærer, at vi konstant tænker inden for det, der bliver kaldt den kognitive grundmodel, hvor vi arbejder ud fra, at tanker påvirker følelser, som påvirker vores krop, som påvirker vores adfærd, og at tanker, følelser, krop og adfærd hænger sammen i et evigt dynamisk forhold. Man siger inden for kognitiv tilgang, at du ikke ser verden, som den er. Du ser verden, som du er.

Alt, hvad vi reagerer på, er en udlægning af de stimuli, vi får. Gennem hjernestammen modtager vi hvert sekund millioner af sanseindtryk, og det er det tætteste, vi kommer på et objektivt møde med verden, for så snart vi kommer forbi hjernestammen, er alt, hvad vi modtager af stimuli, genstand for en subjektiv udlægning.

Hjernens affektsystemer

I kognitiv terapi arbejder vi ud fra forskning i hjernens affektsystemer. Vi har et trusselssystem, som vi kalder det røde system. Vi har det blå system, som vi kalder drivet, og vi har trygheds- og tilknytningssystemet, som kaldes det grønne system.

Det er vanvittig vigtigt at have kendskab til og at kunne navigere inden for disse systemer. Hvis trusselssystemet er aktiveret, som det bliver under pres, når vi er kede af det eller vrede, så udløses der adrenalin og kortisol, som gør, at hjernen lukker ned, og vi reagerer mere instinktivt. Det betyder, at de lag i hjernen, som er højere, og som vi gerne vil have fat i, når vi skal udvikle os i bevidsthed, bliver sat ud af spillet.

Metoderne i kognitiv adfærdsterapi er lavet, så de beroliger det røde system og aktiverer det grønne. Dermed lukkes der op for de højere lag i hjernen, hvor fornuften sidder, for frontallapperne, hvor bevidstheden sidder.

Arbejder med nutiden

Et andet vigtigt princip inden for kognitiv terapi er, at indsigt ikke er lig med færdighed. At vide, at vi har et personligt problem, er ikke det samme, som at vi ved, hvordan vi skal gøre det anderledes. Det, der for alvor ændrer menneskehjerner og højner vores funktionsniveau, er ikke indsigten alene. Den skal være en forberedelse til at ændre adfærdsmønstre, for det der ændrer hjerner er nye erfaringer.

Derfor er det også en terapeutisk retning, som arbejder med nutid. Det betyder ikke, at fortid er tabu – mange har brug for at tale deres fortid igennem – men vi bruger fortiden til at forstå nutidens tanke- og handlemønstre. Indsigten bruges til at forberede nye erfaringer, hvor vi styrker mere opdaterede tankegange, som fører til, at man kan handle på en anden måde.

Se også relevant uddannelse: Kognitiv terapi og metode

(Artiklen er baseret på det oplæg, som Anne Dorthe Hasholt holdt den 4.12.2018 – oplægget kan ses og høres på Seminarer.dk’s Facebook-side under videoer. Bemærk, at det først begynder efter cirka 31 minutter)

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere