E-mail blev ikke sendt!
Prøv venligst igen.
 
Tak for din besked!
Vi svarer hurtigst
muligt tilbage.

Havnegade 90
5000 Odense C
Telefon 66 15 90 43
Fax 66 15 96 49
CVR 29621896
seminarer@seminarer.dk

Indsend
< Artikler fra Seminarer.dk – Kategorioversigt / Kort og godt om vrede – boganmeldelse

Kort og godt om vrede – boganmeldelse

Af Mariann Frederiksmose; familiebehandler

Bogen “Kort og godt om vrede” er skrevet af Stine Bjerrum Møller. Dansk psykologisk forlag 2018. Forfatteren er specialpsykolog, og hun forsker i – og arbejder professionelt med personer, som er plaget af vrede.

Bogens titel “Kort og godt om vrede” står skrevet med skriggult på sort baggrund. Layoutet flirter ikke med ”indpakningen”. Her fokuseres kort og godt og uden de store dikkedarer med gult på emnet; VREDE.

Se også relevant uddannelse: Kognitivbaseret mindfulness-uddannelse

Jeg kommer alligevel til at dvæle lidt ved den gule farve som markør for bogens emne og de betydninger, der kan ligge i fortolkningen af farven. Gult blev i oldtiden tilknyttet galden og det koleriske temperament. En koleriker kendetegnes bl.a. ved at have en heftig og opfarende personlighed. Trafiklysenes gule farve signalerer skærpet opmærksomhed; gult lys betyder stop, og angiver samtidig, at signalet snart skifter til rødt. Solar plexuschakraet er gult, og står for de emotionelle følelser.

Men gul er også solens farve, og det gule guld er vores fineste metal.  Så, der er både ”fare”, kraft og energi i den gule farves symbolik.

Det er måske ganske passende, når den lille 112 siders læsevenlige bog, omhandler vrede.
Med tanke på, at de fleste af os jævnligt mærker vrede under en eller anden form; lige fra let og flygtig irritation til egentligt vrede eller raseri, er det godt at vide, at følelsen er en almindelig menneskelig følelse, der optræder overalt. Men den gule farve indikerer, at det er en følelse, der kalder på opmærksomhed.

Vredes funktion

Vrede opleves nemlig ofte som negativt; både af den, der udtrykker vreden og af den vreden retter sig mod. Min erfaring er, at vreden let sætter sig på dagsordenen, og at dens insisteren og dens styrke kan overtage stemningen, såvel inde i en person som i en relation. Tænk bare på stemningen i en familie, hvor ”far eller mor er sur”! Vrede kan også tage pusten fra en hel organisation.

Vredens funktion er at beskytte og forvare individet mod en oplevet eller reel trussel. Vrede kan udløse aggressive handlinger med store skader til følge. Men vrede rummer også et ønske eller en længsel. Vrede vil noget.

Med afsæt i den amerikanske psykolog P. Ekmans seks grupper af grundfølelser, beskrives vrede bl.a. som en kropslig respons; øget hjertefrekvens & øget blodgennemstrømning til store muskelgrupper. Den umiddelbare handleimpuls er en kamp-reaktion. Dermed indlejrer vrede sig i ”tilnærmelsessystemet”, hvilket betyder, at man ikke umiddelbart er motiveret for at opgive den. Udfordringen er derfor at kende forskel på den destruktive og den konstruktive vrede samt at regulere den destruktive vrede.

Værd at se på ens vrede

Det kan altså være værd at kigge nøjere på sin vrede. I granskningen af sin vrede, kan man med fordel hente hjælp i bogen. Det er en selv-hjælps-bog, der illustrerer temaet vrede ud fra en række cases, og opstiller en lang række øvelser, man kan tage i brug, hvis man ønsker at undersøge og håndtere sin vrede. Øvelserne er meget anvisende og handlingsorienterede; de retter sig mod, hvordan man genvinder kontrol over sin krop, sin tænkning og sin handling, når man står i situationer, der involverer vrede.

Se også relevant uddannelse: Kognitivbaseret mindfulness-uddannelse

Nu fristes jeg til at mene, at MIN vrede og dens mange udtryk samt den måde, jeg udtrykker den på, er helt rimelig, ganske indlysende og lige til at forstå …. og rette ind efter! Det vil da være så meget lettere, hvis ægtemanden, børnene, kollegerne, ledelsen politikkerne og alle de andre, bøjede sig for min vrede og den forførende energi, jeg registrerer i vreden.

Det er derfor lidt beskæmmende at måtte læse, at vreden påvirker min bearbejdning af information. Vreden gør min tænkning automatiseret og ufleksibel. Den indsnævrer min opmærksomhed og påvirker min arbejdshukommelse. Og endelig fikserer den mig på ydre ændringer. Hva` pokker!

Nu kunne jeg jo kæle lidt for min vrede og forblive i mit skema ved at fortælle mig selv, at jeg har ret, og at sammenhængen mellem følelsesmæssig intensitet og bearbejdningsevne er noget pjat, formuleret af inkompetente psykologer. Men jeg tror, jeg stopper for gult, trækker vejret og lader mig inspirere af, at der findes andre sandheder end mine, og at der er mange måder at indfri mine længsler og ønsker på.

Jeg anbefaler bestemt denne bog, som jeg tror, kan hjælpe mig med min vrede.

Gå til top