Myter om sorg er under nedbrydning i Danmark - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Myter om sorg er under nedbrydning i Danmark

Forskning har bidraget til at ændre den almene opfattelse af, hvordan sorg skal bearbejdes, mener sorgforsker Mai-Britt Guldin. Læs mere her.

sorg

Forskning har bidraget til at ændre den almene opfattelse af, hvordan sorg skal bearbejdes, mener sorgforsker Mai-Britt Guldin. Almindeligt udbredte opfattelser af hvordan man bedst tackler sin sorg er under kraftig forandring i disse år, og forskningen kan tage en del af æren for den udvikling.

Vil du være certificeret sorgvejleder, så se her. 

Det mener Mai-Britt Guldin, som er en af landets førende eksperter i sorg.

Mit fag har gennem de seneste 20 år spyttet nogle forskningsresultater ud, som virkelig sparker til de myter, vi har haft om, hvad sorg er, hvor lang tid det varer, og hvordan en sorgproces ser ud”, siger hun.

En af de meget udbredte myter har været, at hvis man blot bearbejdede sorgen godt nok, ville den gå væk igen.

Opfattelsen var, at man skulle arbejde med sorgen, som så ville aftage og til sidst forsvinde. Men der er ingen sørgende, som melder, at sorgen går helt væk. De fortæller, at reaktionerne ikke er så stærke som i begyndelsen, men at de fortsat har tanker og følelser om deres tab mange år efter. Det er en vigtig erkendelse, for hvis vi har en forkert forståelse af, hvordan vi er i sorg, så får vi også nogle forkerte forventninger til sorgen og forkerte behandlingsmetoder”, siger Mai-Britt Guldin.     

Kærligheden til afdøde består

I samme forbindelse var det tidligere en udbredt opfattelse, at man geninvesterede kærligheden til den afdøde i et nyt menneske og på den måde fandt et nyt sted at placere kærligheden.

Det har forskningen også ændret fuldstændigt, fordi stort set alle sørgende giver udtryk for, at uanset hvor lang tid der går, så føler de stadig kærlighed til det menneske, de har mistet. Det giver også god mening, at vi kan elske mere end én person. Den nye person, man forelsker sig i, er ikke en erstatning, men er der samtidig med, at man holder fast i kærligheden eller har et indre bånd til den, der er død. Det har været en populær myte, at man skulle få det lagt fra sig og få løsnet det her kærlighedsbånd for at kunne blive forelsket igen” fortæller Mai-Britt Guldin.

Et aspekt af den myte er også, at hvis man blev ved med at føle sorg, eller den blev ved med at vende tilbage, så var der noget, man ikke havde fået bearbejdet godt nok, og der var en tendens til at sygeliggøre det.

Nogle sørgende må have lidt under den her forståelse og tænkt: Gad vide om der er noget galt med mig, når jeg hører, at det er noget, man skal kunne lægge bag sig. Desværre tror jeg også, at professionelle kan have misforstået sorgreaktionerne og kommet til at patologisere noget, som vi i dag betragter som en helt naturlig del af sorgen”, siger Mai-Britt Guldin.

Godt at holde pauser fra sorg

Endnu en populær myte har været, at man skulle gå dybt ind i sorgen og bearbejde den for at kunne lægge den bag sig. Man skulle være i sorgen, men forskning har vist, at de mennesker, der kan gå væk fra sorgen og holde pauser fra den, klarer sig bedst i det lange løb. De samler kræfter til at holde den tunge sorgproces ud.

Den nye forståelse er afgørende for, hvordan vi hjælper sørgende. Om man råder dem til at arbejde hårdere med sorgen, eller om man  råder dem til at finde noget livskvalitet, så de kan fungere, selv om de skal leve med sorg. For langt de fleste er det hjælpsomt at arbejde aktivt på at passe godt på sig selv og opsøge aktiviteter, man kan lide at lave. Tidligere var det en almindelig holdning, at det var upassende at gøre noget glædesfyldt, mens man var i sorg, men med den nye viden er det nu afgørende for at holde til sorgen og livet, at man også laver noget, der er rart”, siger Mai-Britt Guldin.

Vil du være certificeret sorgvejleder, så se her. 

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere