Praksisfortælling fra Esbjerg Kommune - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Praksisfortælling fra Esbjerg Kommune

I denne artikel kan du læse om, hvordan de i Esbjerg Kommune har implementeret familierådslagning som forandringsproces.

mistrivsel

Tema: Implementering af familierådslagning som forandringsproces

Vi har fået Anne-Mette Sandgaard, som er koordinator samt forsker i Familierådslagning i Esbjerg Kommune, til at reflektere over, hvordan de i Esbjerg Kommune har implementeret familierådslagning som forandringsproces, og ikke mindst, hvad man som ledelse skal være særlig opmærksom på, hvis implementeringen skal lykkes.

Se også relevant uddannelse: Løsningsfokuseret koordinator-uddannelse

Kort fortalt. Anne-Mette har været den gennemgående koordinator siden implementeringen af familierådslagning i 2014 i Esbjerg Kommune. Der er i dag 18 samordnere i et samordnerkorps og eget hus til afholdelse af familierådslagning i Esbjerg Kommune.

Min funktion som koordinator i familierådslagning. Min daglige rolle er at udvikle på metoden, holde fokus på børneperspektivet, afholde oplæg på konferencer, skabe nye projekter i det forbyggende regi, kvalitetssikre samordnerkorpset, stå for de fysiske rammer i familierådslagningshuset, klæde nye ambassadører på, udbrede metoden i andre kommuner, fokus på at være tro mod metoden samt forsker på deltid i familierådslagning de næste 3 år.

Esbjerg Kommunes mål med familierådslagning som forandringstiltag – det er empowerment i stedet for de traditionelle foranstaltninger som hidtil.

Esbjerg Kommune er en af landets førende inden for familierådslagning og dermed også netværksinddragelse. Det er ikke kun antallet af familierådslagninger, der gør Esbjerg interessant. Det er bl.a. det systematiske fokus på og arbejde med rådslagningernes forebyggende aspekt, barnets egen plan og hele børneperspektivet. Der er lokal evidens for at børnene og de unge samt familierne synes godt om metoden. Der er iværksat et større forskningsprojekt med samarbejde mellem Esbjerg Kommune og UC Syd, der qua datamængde og datakvalitet har potentiale til at blive et af de væsentligste i Norden. Forskningsprojektet er fra august 2017 – august 2020.

Mine bedste råd i forhold til at implementere en ny metode som familierådslagning:

Koordinator. Få èn koordinator på opgaven med implementering af metoden, da det ellers vil gå i stå ret hurtigt. Den faste koordinator skal stå for implementeringen og processen. Kommunikationsvejen er kort, og alle samarbejdspartnere ved hvem de skal henvende sig til. Det var ligeledes en stor del af implementeringen at komme ud og afholde oplæg. Start et pilotprojekt med fokus på enkelte målgrupper og evaluer på dette. Være tro mod metoden og ikke give slip på metoden – det er vigtigt.

Uddannelse til alle. I Esbjerg Kommune var det i Myndighedsafdelingen, så alle familierådgiverne har undervejs fået kursus i metoden. Der skal tillige tages højde for arbejdstider. Informer samarbejdspartnere om pilotprojektet. Det er en god ide at have faste rammer for økonomi samt registrering af familierådslagning.

Uvidenhed om metoden kan skabe modstand i forandringen og dermed større kompleksitet.

Parathed og motivation. Det er yderst vigtigt, at familierådslagning har opbakning fra direktør, politikere, familiechef og myndighedschef. Der skal tages stilling til, hvor i organisationen familierådslagning skal implementeres først. Evaluering undervejs – evidensbaseret viden. Evaluering målrettet den del af organisationen som vælges til den nye metode, skal også forberedes.

Hver dag skal der ”røres i gryden”, der skal konstant være opmærksomhed på metoden og udbredelsen. Jo mere viden – jo mere får de ansatte lyst til at implementere metoden.

Nævn metoden ved alle fælles arrangementer, skriv en nyhedsmail ofte, således alle kan følge med i implementeringen, og sørg for under tid at der kommer flere ambassadører fra afdelingen som har lyst til at være en del af det. Udarbejd små projekter sideløbende, således at flere får muligheden, og lav evalueringer sideløbende.

Temadage og PR. Afhold undervejs temadage omkring metoden, således alle får ejerskab ind i det. Lav noget PR beskrivelse af metoden på hjemmesiden, en folder omkring det, måske en video. Vigtigt for borgerne at få viden om familierådslagning. Måske afholdelse af workshops for borgerne.

Lokal evidens danner en god kontekst og gode forudsætninger for at indføre metoden, og pointerne vil løbende blive italesat i formidling og understøttelse af metoden til at styrke motivation og skabe mening for de involverede.

Læring, evaluering og opfølgning. Procesfokus – hvilke erfaringer har der været, hvilke udfordringer samt hvad skal justeres. Resultatfokus – hvordan virker metoden, giver det mening for barnet/den unge og familierne.

En metode af gangen. Det vil sige, i Esbjerg Kommune har det været familierådslagning, som har været metoden, der først skulle implementeres. Flere igangværende metoder på en gang kan virke demotiverende, og kan være vanskeligt at implementere.

Kommunikation og positionering er nogle vigtige elementer. Koordinatorens nærvær og tilgængelighed skal vurderes som en vigtig faktor.

Udviklingspunker – kvalificering af medarbejdere

Valg af ambassadører. Når metoden implementeres er det godt, hvis der vælges nogle, som er positive overfor forandringen, det duer ikke at opstarte i modstand.

Koordinator som mediator. Som koordinator har man en medierende rolle, idet der skabes nye diskurser i forståelse af arbejdet med ny metode og etablringen af en ny kultur. Skabelsen af en fælles forståelse for metoden og derved en fælles motivation og opbakning i personalegruppen bevirker et samlet fokus på og fastholdelse af metodeimplementeringen.

Få alle med. I Esbjerg Kommune har vi valgt at fokusere på at skabe forandringer på gruppeniveau, således også på individniveau. Det er vigtigt at huske alle nye medarbejdere, at de får udleveret materiale om metoden første dag som ”ny i job”.

Vidensbaseret og ledelsesmæssig understøttelse til at bære processen, og med tydelige forventninger fra ledelsen om at løfte opgaven.

Små skridt. Hav tålmodighed, og tag små skridt af gangen, ikke alle skal implementere metoden på èn gang.

  • At være med til at skabe en ny kultur og dermed forandring i en organisation, er et projekt i sig selv-

Anne-Mette Sandgaard, Koordinator af Familierådslagning samt forsker i Familierådslagning

Se også relevant uddannelse: Løsningsfokuseret koordinator-uddannelse

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere