Portræt af Amy Edmondson – en banebrydende ledelsestænker - Seminarer
Alle nyheder
Artikkel

Portræt af Amy Edmondson – en banebrydende ledelsestænker

Når kalenderen skriver april 2022, slår vi dørene op til en unik masterclass om psykologisk tryghed med Amy Edmondson. Her kan du læse et portræt af Edmondson, som er blevet udnævnt som en af verdens mest indflydelsesrige ledelsestænkere.

Af Nana Rafn
Amy Edmondson
I april 2022 kan du helt ekstraordinært opleve Amy Edmondson i Danmark i en masterclass om psykologisk tryghed.

Hun er den helt rette at lære fra, når det handler om netop denne tryghed, for hun har studeret emnet i mere end 20 år. Det skete dog – med hendes egne ord – lidt ved et uheld.

Amy Edmondson havde på daværende tidspunkt en bachelorgrad i ingeniørvidenskab og design, en mastergrad i psykologi og var nu i gang med sit første år af sin ph.d. ved Harvard University. Selvom hendes plan egentlig var at forske i noget andet, kunne hun ikke lade være at takke ja, da hun blev inviteret til at deltage i et forskningsstudie med fokus på fejl i sundhedssektoren – nærmere bestemt fejlmedicinering.

I forbindelse med forskningsprojektet opdagede Amy Edmondson, at den indsamlede data ikke viste det, hun havde forventet. Data indikerede nemlig, at de bedste arbejdsteams var dem, der lavede flest fejl. Det virkede helt uforståeligt for hende, for det stred med al umiddelbar logik og med tidligere studier af piloters teamarbejde.

Hun grublede i noget tid over det billede, som dataet tegnede, og så slog det hende: Måske handlede det reelt ikke om, at bedre teams lavede flere fejl, men derimod om at de var langt mere villige og i stand til at tale om dem?

Med afsæt i denne tanke hyrede hun en etnograf, der skulle opholde sig på forskellige patientplejeafsnit for at undersøge nærmere. Etnografen indsamlede en lang række kvalitative data, og disse pegede på, at de forskellige patientplejeafsnit havde voldsomt forskellige arbejdsklimaer.

Amy Edmondson vidste, at hun var nødt til at dykke dybere ned i dette, og som sagt så gjort. Hendes videre studier viste, at de arbejdsteams, der præsterede bedst, havde udviklet og kontinuerligt vedligeholdt et arbejdsklima, hvor alle – uanset titel eller rang – følte sig trygge ved at tale højt om fejl, tvivl, bekymringer o.l. Det var denne type arbejdsklima, hun døbte ”psykologisk tryghed”.

Siden har Amy Edmondson foretaget et væld af studier, som alle har demonstreret, at denne tryghed er en helt afgørende faktor hos de arbejdsteams, der trives og præsterer bedst.

Hendes store forskningsarbejde om psykologisk tryghed har vist sig at være banebrydende. Faktisk så banebrydende, at hun har vundet en lang række priser for det. I efteråret 2021 er hun blevet rangeret som verdens mest indflydelsesrige ledelsestænker af Thinkers50, og i 2019 kårede HR Magazine hende som verdens mest indflydelsesrige tænker inden for HR.

Amy Edmondsons videnskabelige artikler på området er publiceret i et utal af fagblade og tidsskrifter, og i 2018 udgav hun bogen ”The Fearless Organization” om psykologisk tryghed. Året efter blev hun tildelt Thinkers50’s Breakthrough Idea Award for bogen, og den er oversat til 11 sprog, herunder dansk. I Danmark har bogen også fået stor ros, bl.a. fra Jyllands-Posten som har kaldt den ”Årets uundværlige ledelsesbog”.

Oplev Amy Edmondson i Danmark

Det er en kæmpe fornøjelse, at vi i april 2022 – som noget helt enestående – kan byde indenfor til en unik masterclass ved Amy Edmondson, hvor hun deler ud af sin enorme viden om psykologisk tryghed. Som en del af masterclassen lærer du også fra ledelsesrådgiver og bestsellerforfatter, Christian Ørsted, som har rådgivet utallige organisationer og virksomheder om implementeringen af denne tryghed.

Du finder mere info om den helt særlige masterclass med Amy Edmondson lige her.