Skriv lettere end du tror - boganmeldelse - Seminarer
Beskæftigelse
Artikel

Skriv lettere end du tror – boganmeldelse

Ønsker du at blive endnu bedre til at skrive? Så er bogen "Skriv lettere end du tror" måske noget for dig. Læs boganmeldelse her.

Af Mette Bunk

sprogspecialist og tekstkreatør

Skriv lettere end du tror

Skriv lettere end du tror – Kvadratisk, praktisk, god

Når du sidder med bogen ’Skriv lettere end du tror’ i dine hænder og tænker lidt over, hvad den har at byde på, kunne dine tanker godt henledes til en Ritter Sport. Bogen er kvadratisk, med et indbydende design; den er praktisk med en række konkrete og brugbare redskaber; og den er god, god på den lækre og letfordøjelige måde. På samme måde som en Ritter Sport har forskellige smagsvarianter, så de fleste vil kunne finde en variant, der passer til deres behov, på samme måde kan redskaberne i denne bog formes, så de passer og til lige præcis dit behov. Dermed kan du skabe lige præcis den tekstvariant, som du gerne vil.

Jeg vil være ærlig over for dig. Mit formål med denne boganmeldelse er at få dig til at give dig selv en gave, også selv om det ikke var det, der var din hensigt, da du tilfældigvis scrollede forbi min boganmeldelse.

”At skrive er ingen kunst, men et håndværk, som alle kan blive bedre til”, skriver forfatter Maria Larsen i sin indledning. Og hun har ret. I skrivende stund har jeg brugt bogens redskaber på et brev til lokalpolitikerne, en arbejdsmail og nu denne boganmeldelse. Jeg må bøje mig i støvet og sige, at jeg har taget noget af et tigerspring på skrivefronten. Jeg er blevet skarp og opmærksom på min skriveproces og mine ord. Min skuffe er nu fyldt op med forskellige redskaber, der kan bruges til at skabe en række forskellige tekstvarianter alt efter mit behov. At skrive er virkelig et håndværk, som alle kan blive bedre til. Jeg er blevet det med Maria Larsens værktøjer, og jeg vil vove at påstå, at det kan du også blive, uanset om du har skrevet meget eller lidt i forvejen.

Tænk, skriv, rediger

I ”Skriv lettere end du tror” er skriveprocessen delt op i tre dele: tænk, skriv og rediger.
Opdelingen er klar og forfatter Maria Larsen lægger op til, at du tager en del af gangen med en fast tidsfordeling og ikke hopper rundt mellem de forskellige dele. På den måde får du gennem din skriveproces bedre overblik og bliver mere effektiv.

TÆNK

I tænkefasen gør du det vigtige forarbejde, så du har en klar og tydelig plan, når du
efterfølgende skal i gang med skrivefasen. Du støber så at sige fundamentet for din tekst. Tiden du investerer i dit forarbejde er godt givet ud, for det er med til at lave et solidt og holdbart fundament for den tekst, du efterfølgende skal skrive.

Tænkefasen er delt op i fire mindre dele. Efter du har brugt redskaberne fra disse dele til den tekst, du gerne vil skabe, har du et helt klart billede af dit formål med teksten, målgruppen, du henvender dig til, dit budskab og din struktur for din tekst. Som så meget andet du ikke har prøvet før, kræver det sikkert en smule tilvænning, men med lidt øvelse kan du med disse redskaber virkelig komme til at skrive lettere, end du tror. Du behøver i øvrigt ikke tage alle redskaberne i brug på en gang.

Hellere fokusere på nogle stykker og have succes med det end at køre sur i det hele.

SKRIV

Med et solidt fundament er du klar til at gå i gang med at skrive. Den kritiske censor, som
måske hidtil har været en tro følgesvend og kigget dig over skulderen i hele din skriveproces, skal først sendes til pause. Nu er det nemlig tid til at skrive løs uden at tænke en masse over, hvad du skriver.

Skrivefasen er delt op i syv mindre dele, hvor du bliver taget i hånden og ført igennem forskellige dele, der alle kan være med til at gøre din tekst levende og fængende, så din læser bliver hængende helt til sidste punktum. Du får blandt andet kendskab til fortælletrekanten, der kan hjælpe dig til både at skabe fascination, identifikation og information for din læser. Din tekst skal gerne indeholde alle tre. Derudover lærer du andre redskaber at kende, der kan give din tekst liv, fx ved at fortælle historier og bruge ord, der skaber billeder i din læser og vækker hans eller hendes sanser.

Til sidst får du redskaber til, hvordan du kan begynde og slutte din tekst, så du får dannet
en passende ramme til netop din tekst.

REDIGER

Nu er det tid til at kalde den kritiske censor tilbage fra pausen for en stund. Efter en intens skrivefase skal du nu i gang med redigeringsfasen. Denne er delt op i tre mindre dele. Først sletter du det fra tekstens indhold, der ikke tjener din tekst i forhold til dit formål, målgruppe og dit budskab, så tjekker og finjusterer du tekstens sprog og til sidst får du, hvis muligt, feedback på din tekst.

Når du arbejder dig igennem Maria Larsens bog, vil du opleve, at hun selv gør brug af de redskaber, som hun deler med dig. Maria har adskillige år og erfaringer på skrivebagen, og hele hendes bog emmer af dette med et levende sprog, der skaber masser af billeder og associationer. Du oplever det  også i hendes overordnede struktur, hvor der både er afsnit relateret til din skrivning og eksempler.

Til de tre dele er der eksempler på afbildede mennesker, der hver især fortæller om deres brug og erfaringer med bogens redskaber. Dette skaber tillid og idéer og er med til at få redskaberne til at virke jordnære og værdifulde. Bogen er også god for flere af dine sanser.

Den kvadratiske hardback ligger godt i hænderne og er prydet med en klar orange farve i en nuance, der virkelig gør det godt. Denne står i flot kontrast til indersidens koksgrå farve. Begge går igen i løbet af bogen på de dejligt tykke, matte sider, der tilmed er blyantsvenlige, hvis du vil tage noter. Du har altså at gøre med en gennemført bog på flere planer. Det hele bidrager til at hjælpe dig på vej til at skrive mere klart og fokuseret og til at finde din fortælleglæde og bruge den, så du bliver læst, forstået og husket.

Konkrete og opnåelige redskaber med “Skriv lettere end du tror”

Med ”Skriv lettere end du tror i hånden” kan du med konkrete og opnåelige redskaber blive skrappere til at skabe målrettede, fængende og præcise tekster. Du får et bedre overblik og bliver skarp på din modtager, dit formål og dit budskab. Dette skaber effektivitet, og du vil sikkert hurtigt opleve, at du bruger kortere tid på tekstprocessen ved at bruge bogens opdeling og redskaber.

Som jeg skrev i starten, var mit formål med denne boganmeldelse at få dig til at give dig selv en gave. Jeg selv er taknemmelig over at have taget de første bidder af min Ritter Sport, og jeg glæder mig til at tage mange flere. Med din egen Ritter Sport i hånden kan du få nye redskaber i din skuffe, så du kan skabe en række forskellige tekstvarianter. Skal smagen være af nyhedsbrev, projektbeskrivelse, referat, artikel eller noget helt andet? Du bestemmer!

Bogens forskellige redskaber hjælper dig på vej til at kreere en lækker og letfordøjelig variant med dine ord som de vigtige ingredienser. En variant som meget vel vil falde i din læsers smag. Jeg håber derfor, at du vil give dig selv ’Skriv lettere end du tror’ i gave. Ikke fordi jeg får procenter, hvis du gør, for det gør jeg ikke, men så du også kan putte flere redskaber i din skuffe og komme i gang med at skabe dine helt egne lækre og letfordøjelige tekstvarianter.

Relevante arrangementer

Følelsesmæssig forurening på arbejdet
Kursus

Følelsesmæssig forurening på arbejdet

Jylland & Sjælland

Kom med på dette kursus målrettet ledere og HR-medarbejdere, hvor dagen er centreret omkring det gode arbejdsmiljø – mere specifikt, hvordan du er med til at sikre, at de negative følelser og stemninger ikke får magten på arbejdspladsen i form af følelsesforurening.

Dagens underviser er mentalsundhedsekspert og sociolog Rikke Østergaard, som sikrer dig et fagligt udbytte bestående af bl.a.:

Forståelse af, hvordan følelser og adfærd smitter i organisationer Viden om tredjegradssmitte – hvordan vi mennesker smitter hinanden med følelser og adfærd i tre led Redskaber til, hvordan du som leder spotter følelsesforurening Redskaber til, hvordan du som leder undgår følelsesmæssig ”hijacking” i vigtige beslutningsprocesser Redskaber til, hvordan du som leder holder hjernen skarp og får vendt følelsesmæssig forurening til et godt arbejdsmiljø
Læs mere
Traumer og traumereaktioner
Kursus

Traumer og traumereaktioner

Jylland & Sjælland

I oktober og december byder vi inden for på dette kursus, som lærer dig om den traumebevidste tilgang (TBT) og bl.a. sætter dig i stand til at støtte borgere med traumereaktioner.

Du kommer i fagligt kompetent selskab med speciallæge i psykiatri Cæcilie Böck Buhmann, som sikrer, at du bl.a. tager fra kurset med:

Viden om traumers konsekvenser og typiske traumereaktioner, herunder posttraumatisk belastningsreaktion, dissociation, sorg og kompleks PTSD Viden om sammenhængen mellem traumereaktioner og andre psykiatriske problemer, herunder fokus på differentiering Kendskab til, hvordan typiske traumereaktioner kan påvirke et sygdomsforløb med anden psykisk sygdom som f.eks. skizofreni Viden om, hvordan du kan støtte borgere eller patienter med traumereaktioner, herunder håndtering af forøget alarmberedskab, dissociation og genoplevelser Forståelse af, hvordan TBT kan implementeres i praksis – i regionalt eller kommunalt regi
Læs mere
Selvbestemmelse i teori og praksis
Kursus

Selvbestemmelse i teori og praksis

Jylland & Sjælland

Vi har sammen med Ib Ravn, ph.d. og lektor ved DPU, Aarhus Universitet, skabt denne kursusdag, hvor vi stiller skarpt på selvbestemmelsesteorien. Teorien bygger på antagelsen om, at psykiske problemer opstår som udslag af frustrerede eller modarbejdede psykologiske behov tidligere i livet.

I løbet af kursusdagen sørger Ib Ravn for, at du får viden om og redskaber til:

Hvordan du hjælper din borger eller beboer med at dække hans/hendes psykologiske behov Hvordan du og dine kolleger systematisk ser tingene fra din borgers/beboers perspektiv, giver valgmuligheder, anerkender følelser, tilbyder struktur m.m. Hvordan mennesker håndterer emotioner, og hvilke konsekvenser disse håndteringsstrategier har Hvordan du er med til at fremme borgerens/beboerens autonomi

Få mere at vide om kursusdagen lige herunder.

Læs mere
Natur, krop, psyke og fællesskab
Kursus

Natur, krop, psyke og fællesskab

Fyn & Sjælland

Tag med på denne praksisnære kursusdag, hvor du opnår kompetencer til at bruge naturen i dit sundhedsfremmende arbejde med sårbare unge og voksne.

Du kommer i fagligt kompetente hænder med naturvejleder Simon Høegmark og åndedrætsterapeut Sigurd Hartvig, som bl.a. klæder dig på med:

Forskningsbaseret viden om, hvad der sker i krop og sind, når vi er aktive og nærværende i naturen Indsigt i, hvilke naturmiljøer der har en helende effekt Kendskab til meningsfulde aktiviteter i naturen med fokus på opmærksomhedstræning med åndedræt og kropsbevidsthed, sanseøvelser, leg og bevægelse samt fortællinger og betydningsfulde fællesskaber

Bemærk, at undervisningen bliver nøje tilrettelagt efter de gældende retningslinjer for Covid-19 på afholdelsestidspunktet. Læs mere her.

Læs mere