ADHD symptomer hos voksne – Et nærmere kig på diagnosen
Handicap & omsorg
Artikel

ADHD symptomer hos voksne – Et nærmere kig på diagnosen

ADHD er en neurobiologisk lidelse, der påvirker både børn og voksne. Denne artikel fokuserer på symptomer, diagnosticering og behandling af ADHD hos voksne, samt støtte og ressourcer tilgængelige i Danmark.

Af Seminarer.dk
adhd symptomer voksne
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) er en impuls- og opmærksomhedsforstyrrelse, der ofte bliver diagnosticeret i barndommen, men kan også fortsætte ind i voksenalderen. Det påvirker opmærksomhed, impulskontrol og hyperaktivitet og kan skabe betydelige udfordringer i voksenlivet, både i personlige relationer og i arbejdslivet. I denne artikel vil vi dykke ned i de typiske symptomer på ADHD hos voksne, samt kilder og behandlingsmuligheder for at håndtere denne lidelse.

Hvad er ADHD, og hvordan diagnosticeres det hos voksne?

ADHD er en kompleks lidelse, der kan manifestere sig på forskellige måder hos voksne. Det er karakteriseret ved et vedvarende mønster manglende koncentrationsevne, hyperaktivitet og impulsivitet, der er uhensigtsmæssig for individets alder og udviklingsniveau (1). Diagnosen af ADHD hos voksne kan være udfordrende, da symptomerne kan overlappe med andre psykiske lidelser som angst og depression.

Ifølge National Institute of Mental Health (NIMH) og Satterfield et al. (2016), er de primære symptomer på ADHD hos voksne (2, 3):

  • Svært ved at koncentrere sig og organisere sig
  • Distraktion og glemsomhed
  • Uro og rastløshed
  • Impulsivitet
  • Følelsesmæssige udsving

Hvorfor er ADHD hos voksne ofte underdiagnosticeret?

En af de største udfordringer med ADHD hos voksne er, at det ofte forbliver underdiagnosticeret eller fejldiagnosticeret. Ifølge en undersøgelse er omkring 2,5% af den voksne danske befolkning ramt af ADHD, men mange af dem er ikke blevet diagnosticeret eller behandlet korrekt (4).

Årsagerne til dette kan være manglende opmærksomhed på ADHD hos voksne, stigmaet omkring psykiske lidelser og manglende adgang til specialiseret behandling og støtte. Desuden kan voksne med ADHD have udviklet kompensationsstrategier, der gør det vanskeligere at identificere lidelsen.

Behandlingsmuligheder for voksne med ADHD

Der er en række behandlingsmuligheder tilgængelige for voksne med ADHD, herunder medicin, terapi og coaching. Målet med behandlingen er at hjælpe individer med at reducere symptomer og forbedre deres daglige funktion.

Medicin: Stimulerende medicin som metylphenidat (Ritalin) og amfetamin (Adderall) er ofte den første linje af behandling for ADHD. Disse lægemidler virker ved at øge mængden af dopamin og noradrenalin i hjernen, hvilket hjælper med at forbedre koncentration og opmærksomhed (1).

Terapi: Kognitiv ad adfærdsterapi er ofte anvendt for at hjælpe voksne med ADHD med at udvikle færdigheder i tidsstyring, organisation og problemløsning. Terapi kan også fokusere på at styrke selvværd og håndtere følelsesmæssige udfordringer relateret til ADHD (5).

Coaching: ADHD-coaching er en relativt ny, men voksende, behandlingsform, der hjælper voksne med ADHD med at udvikle strategier for at håndtere deres symptomer og nå deres mål. En coach kan arbejde sammen med klienten for at identificere barrierer og udfordringer og udvikle handlingsplaner for at overvinde dem (6).

Støtte for voksne med ADHD

For voksne med ADHD er det vigtigt at have adgang til støtte og ressourcer, der kan hjælpe dem med at forstå deres lidelse og lære at håndtere det effektivt.

ADHD hos voksne kan være en udfordrende lidelse, der påvirker individets evne til at fungere optimalt i deres daglige liv. Det er vigtigt at identificere og diagnosticere ADHD hos voksne for at kunne tilbyde passende behandling og støtte. Ved at forstå symptomerne på ADHD og de tilgængelige behandlingsmuligheder kan voksne med ADHD arbejde på at forbedre deres livskvalitet og opnå deres fulde potentiale.

Livsstilsændringer og selvomsorg for voksne med ADHD

Ud over professionel behandling og støtte kan voksne med ADHD drage fordel af at implementere livsstilsændringer og selvomsorgsstrategier for at forbedre deres symptomhåndtering og generelle velbefindende. Nogle nyttige strategier kan omfatte:

  • Struktur og rutine: At skabe en struktureret daglig rutine kan hjælpe med at forbedre tidsstyring og organisatoriske færdigheder. Det er vigtigt at inkludere tid til arbejde, hvile, fritidsaktiviteter og motion.
  • Fysisk aktivitet: Regelmæssig motion har vist sig at have en positiv indvirkning på ADHD-symptomer ved at øge hjernens dopamin- og serotoninproduktion, hvilket kan forbedre koncentration, humør og stresshåndtering (9).
  • Søvn: Voksne med ADHD kan have svært ved at falde i søvn og opretholde en regelmæssig søvnplan. At praktisere gode søvnvaner, såsom at skabe et afslappende sovemiljø og holde fast ved en fast sengetid, kan hjælpe med at forbedre søvnkvaliteten (10).
  • Ernæring: En sund og afbalanceret kost kan bidrage til bedre humør og energiniveauer og kan hjælpe med at reducere symptomer på ADHD. Nogle undersøgelser tyder på, at en kost rig på omega-3 fedtsyrer, antioxidanter og B-vitaminer kan være gavnlig for mennesker med ADHD (11).
  • Mindfulness og afslapningsteknikker: Praksis med mindfulness og afslapningsteknikker, såsom meditation og dyb vejrtrækning, kan hjælpe med at reducere stress og forbedre opmærksomhed og koncentration (12).

Ved at tage en holistisk tilgang til behandling og håndtering af ADHD-symptomer kan voksne med ADHD ofte opnå en bedre livskvalitet og forbedre deres evne til at fungere i deres daglige liv.

Afsluttende bemærkning

ADHD hos voksne er en kompleks og ofte underdiagnosticeret lidelse, der kan medføre betydelige udfordringer i dagligdagen. Forståelse af symptomerne, tilgængelige behandlingsmuligheder og livsstilsændringer kan hjælpe voksne med ADHD med at håndtere deres tilstand og forbedre deres livskvalitet. Fremtidig forskning inden for ADHD vil sandsynligvis bidrage til en bedre forståelse af lidelsen og føre til mere effektive behandlingsstrategier. Ved at fortsætte med at sprede opmærksomhed og viden om ADHD og støtte dem, der er ramt, kan vi arbejde sammen for at skabe et mere inkluderende og støttende samfund for voksne med ADHD og deres familier.

Hvis du ønsker at blive endnu klogere på ADHD hos voksne, så tag et nærmere kig på vores ADHD uddannelse: Bliv certificeret vejleder i ADHD.

 Kilder & reference:

(1) National Institute of Mental Health (NIMH). (2021). Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Hentet fra https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml
(2) Satterfield, J. H., Faller, K. J., Crinella, F. M., Schell, A. M., Swanson, J. M., & Homer, L. D. (2016). A 30-year prospective follow-up study of hyperactive boys with conduct problems: adult criminality. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 40(5), 580-587.
(3) Safren, S. A., Perlman, C. A., Sprich, S., & Otto, M. W. (2005). Mastering your adult ADHD: A cognitive-behavioral treatment program. Oxford University Press.
(4) Kilde: https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2018/adhd-ligger-i-vores-gener
(5) Barkley, R. A., & Murphy, K. R. (2010). ADHD coaching: A guide for mental health professionals. Guilford Press.
(6) Smith, A. L., Hoza, B., Linnea, K., McQuade, J. D., Tomb, M., Vaughn, A. J., Shoulberg, E. K., & Hook, H. (2013). Pilot physical activity intervention reduces severity of ADHD symptoms in young children. Journal of Attention Disorders, 17(1), 70-82.
(7) Kirov, R., & Brand, S. (2014). Sleep problems and their effect in ADHD. Expert Review of Neurotherapeutics, 14(3), 287-299.
(8) Pelsser, L. M., Frankena, K., Toorman, J., & Rodrigues Pereira, R. (2017). Diet and ADHD, Reviewing the Evidence: A Systematic Review of Meta-Analyses of Double-Blind Placebo-Controlled Trials Evaluating the Efficacy of Diet Interventions on the Behavior of Children with ADHD. PloS one, 12(1), e0169277.
(9) Mitchell, J. T., McIntyre, E. M., English, J. S., Dennis, M. F., Beckham, J. C., & Kollins, S. H. (2017). A pilot trial of mindfulness meditation training for ADHD in adulthood: Impact on core symptoms, executive functioning, and emotion dysregulation. Journal of Attention Disorders, 21(13), 1105-1120. 

Relevante arrangementer

ADHD uddannelse: Bliv certificeret vejleder i ADHD
Uddannelse

ADHD uddannelse: Bliv certificeret vejleder i ADHD

Varighed: 30+ timer. På dette unikke digitale ADHD uddannelsesforløb har du muligheden for at blive certificeret ADHD-vejleder af en af verdens førende eksperter inden for ADHD, Dr. Russell Barkley.

Tager du hele uddannelsen, får du ca. 30 timers undervisning fra Russell Barkley samt danske eksperter, bl.a. psykolog Bo Hejlskov Elvén og fysioterapeut Pernille Thomsen. Sammen bidrager de bl.a. med viden om:

ADHD’s indvirkning på de eksekutive funktioner Hvordan diagnosen påvirker børn, unge og voksnes livsvilkår Indsigt i de medicinske og psykosociale behandlingsmuligheder og deres effekt Komorbide lidelser Udviklingsforstyrrelsen SCT (Sluggish Cognitive Tempo)

OBS: Du bliver certificeret ved at have gennemført minimum ét af valgmodulerne, overbygningsmodulet og have bestået eksamen.

Læs mere om den helt særlige uddannelse herunder.

Læs mere
Digitale lektioner om ADHD
Digitale lektioner

Digitale lektioner om ADHD

Varighed: ca. 1-3 timer. Vi har udvalgt fem lektioner om ADHD, som du her har muligheden for at købe særskilt. Du finder også lektionerne i vores uddannelse til certificeret ADHD-vejleder.

Her på siden kan du købe lektionerne:

An overview Børn, fysioterapi, og ADHD Håndtering af adfærdsproblemer The 14. Best Principles for Raising a child with ADHD The other attention disorder SCT

Du kan se prisen og længden på lektionerne under de enkelte lektioner her på siden. Adgang i 1 år fra købsdato.

Målgruppe: Lektionerne er målrettet fagprofessionelle, der arbejder med børn, unge eller voksne med ADHD.  Er du som forælder/pårørende interesseret i en eller flere af lektionerne, og mener du, at du kan drage nytte af indholdet, er du naturligvis også velkommen til at gennemføre den givne lektion.

Læs mere
Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst
Kursusforløb

Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst

Fyn, Jylland & Sjælland

Arbejder du med børn, unge eller voksne, der har en udviklingsforstyrrelse? Så bliv Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst.

Med dette kursusforløb opnår du bl.a.:

Teoretiske og praktiske kompetencer til at differentiere forskellige sensoriske udtryk fra hinanden Konkrete metoder og redskaber til at undersøge den sensoriske forståelse Konkrete metoder og redskaber til at undersøge nervesystemets aktivitetsgrad og amygadala-sensitivitet Kompetencer til at tilrettelægge relevant og bæredygtig pædagogisk intervention i pædagogisk kontekst med udgangspunkt i den enkeltes sensoriske behov, samt til at evaluere interventionens effekt og justere tiltag Konkrete praktiske øvelser til at understøtte interventionens sigte

Din underviser er fysioterapeut Oliver Laage.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Legetræning – social træning for børn med autisme, ADHD og andre udviklingsforstyrrelser
Kursus

Legetræning – social træning for børn med autisme, ADHD og andre udviklingsforstyrrelser

Jylland

Vær med, når vi slår dørene op til dette givende kursus, hvor du lærer PLAY Project-metoden til brug i arbejdet med børn med udviklingsforstyrrelser, f.eks. ADHD og autisme. 

Både forskning og årelange erfaringer viser, at en tidlig målrettet indsats centreret om leg gør en verden til forskel for udviklingen hos børn med udviklingsforstyrrelser. 

Når du deltager på dagen, får du: 

En gennemgang af PLAY Project-metoden med alle dens stadier, metoder og principper   Viden om, hvordan legetræningen kan tilrettelægges – og hvilke teknikker der kan anvendes på de forskellige stadier    Praktiske anvisninger på, hvordan legetræningen kan komme til at fungere som en del af det daglige arbejde, og hvordan det enkelte barn kan profitere af legetræning i hverdagen   Indblik i, hvordan PLAY Project-metoden er blevet indført i to forskellige institutioner i Danmark 

 Læs mere om dagen og underviserne lige herunder. 

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere