Skriv lettere end du tror - boganmeldelse - Seminarer
Beskæftigelse
Artikel

Skriv lettere end du tror – boganmeldelse

Ønsker du at blive endnu bedre til at skrive? Så er bogen "Skriv lettere end du tror" måske noget for dig. Læs boganmeldelse her.

Af Mette Bunk

sprogspecialist og tekstkreatør

Skriv lettere end du tror

Skriv lettere end du tror – Kvadratisk, praktisk, god

Når du sidder med bogen ’Skriv lettere end du tror’ i dine hænder og tænker lidt over, hvad den har at byde på, kunne dine tanker godt henledes til en Ritter Sport. Bogen er kvadratisk, med et indbydende design; den er praktisk med en række konkrete og brugbare redskaber; og den er god, god på den lækre og letfordøjelige måde. På samme måde som en Ritter Sport har forskellige smagsvarianter, så de fleste vil kunne finde en variant, der passer til deres behov, på samme måde kan redskaberne i denne bog formes, så de passer og til lige præcis dit behov. Dermed kan du skabe lige præcis den tekstvariant, som du gerne vil.

Jeg vil være ærlig over for dig. Mit formål med denne boganmeldelse er at få dig til at give dig selv en gave, også selv om det ikke var det, der var din hensigt, da du tilfældigvis scrollede forbi min boganmeldelse.

”At skrive er ingen kunst, men et håndværk, som alle kan blive bedre til”, skriver forfatter Maria Larsen i sin indledning. Og hun har ret. I skrivende stund har jeg brugt bogens redskaber på et brev til lokalpolitikerne, en arbejdsmail og nu denne boganmeldelse. Jeg må bøje mig i støvet og sige, at jeg har taget noget af et tigerspring på skrivefronten. Jeg er blevet skarp og opmærksom på min skriveproces og mine ord. Min skuffe er nu fyldt op med forskellige redskaber, der kan bruges til at skabe en række forskellige tekstvarianter alt efter mit behov. At skrive er virkelig et håndværk, som alle kan blive bedre til. Jeg er blevet det med Maria Larsens værktøjer, og jeg vil vove at påstå, at det kan du også blive, uanset om du har skrevet meget eller lidt i forvejen.

Tænk, skriv, rediger

I ”Skriv lettere end du tror” er skriveprocessen delt op i tre dele: tænk, skriv og rediger.
Opdelingen er klar og forfatter Maria Larsen lægger op til, at du tager en del af gangen med en fast tidsfordeling og ikke hopper rundt mellem de forskellige dele. På den måde får du gennem din skriveproces bedre overblik og bliver mere effektiv.

TÆNK

I tænkefasen gør du det vigtige forarbejde, så du har en klar og tydelig plan, når du
efterfølgende skal i gang med skrivefasen. Du støber så at sige fundamentet for din tekst. Tiden du investerer i dit forarbejde er godt givet ud, for det er med til at lave et solidt og holdbart fundament for den tekst, du efterfølgende skal skrive.

Tænkefasen er delt op i fire mindre dele. Efter du har brugt redskaberne fra disse dele til den tekst, du gerne vil skabe, har du et helt klart billede af dit formål med teksten, målgruppen, du henvender dig til, dit budskab og din struktur for din tekst. Som så meget andet du ikke har prøvet før, kræver det sikkert en smule tilvænning, men med lidt øvelse kan du med disse redskaber virkelig komme til at skrive lettere, end du tror. Du behøver i øvrigt ikke tage alle redskaberne i brug på en gang.

Hellere fokusere på nogle stykker og have succes med det end at køre sur i det hele.

SKRIV

Med et solidt fundament er du klar til at gå i gang med at skrive. Den kritiske censor, som
måske hidtil har været en tro følgesvend og kigget dig over skulderen i hele din skriveproces, skal først sendes til pause. Nu er det nemlig tid til at skrive løs uden at tænke en masse over, hvad du skriver.

Skrivefasen er delt op i syv mindre dele, hvor du bliver taget i hånden og ført igennem forskellige dele, der alle kan være med til at gøre din tekst levende og fængende, så din læser bliver hængende helt til sidste punktum. Du får blandt andet kendskab til fortælletrekanten, der kan hjælpe dig til både at skabe fascination, identifikation og information for din læser. Din tekst skal gerne indeholde alle tre. Derudover lærer du andre redskaber at kende, der kan give din tekst liv, fx ved at fortælle historier og bruge ord, der skaber billeder i din læser og vækker hans eller hendes sanser.

Til sidst får du redskaber til, hvordan du kan begynde og slutte din tekst, så du får dannet
en passende ramme til netop din tekst.

REDIGER

Nu er det tid til at kalde den kritiske censor tilbage fra pausen for en stund. Efter en intens skrivefase skal du nu i gang med redigeringsfasen. Denne er delt op i tre mindre dele. Først sletter du det fra tekstens indhold, der ikke tjener din tekst i forhold til dit formål, målgruppe og dit budskab, så tjekker og finjusterer du tekstens sprog og til sidst får du, hvis muligt, feedback på din tekst.

Når du arbejder dig igennem Maria Larsens bog, vil du opleve, at hun selv gør brug af de redskaber, som hun deler med dig. Maria har adskillige år og erfaringer på skrivebagen, og hele hendes bog emmer af dette med et levende sprog, der skaber masser af billeder og associationer. Du oplever det  også i hendes overordnede struktur, hvor der både er afsnit relateret til din skrivning og eksempler.

Til de tre dele er der eksempler på afbildede mennesker, der hver især fortæller om deres brug og erfaringer med bogens redskaber. Dette skaber tillid og idéer og er med til at få redskaberne til at virke jordnære og værdifulde. Bogen er også god for flere af dine sanser.

Den kvadratiske hardback ligger godt i hænderne og er prydet med en klar orange farve i en nuance, der virkelig gør det godt. Denne står i flot kontrast til indersidens koksgrå farve. Begge går igen i løbet af bogen på de dejligt tykke, matte sider, der tilmed er blyantsvenlige, hvis du vil tage noter. Du har altså at gøre med en gennemført bog på flere planer. Det hele bidrager til at hjælpe dig på vej til at skrive mere klart og fokuseret og til at finde din fortælleglæde og bruge den, så du bliver læst, forstået og husket.

Konkrete og opnåelige redskaber med “Skriv lettere end du tror”

Med ”Skriv lettere end du tror i hånden” kan du med konkrete og opnåelige redskaber blive skrappere til at skabe målrettede, fængende og præcise tekster. Du får et bedre overblik og bliver skarp på din modtager, dit formål og dit budskab. Dette skaber effektivitet, og du vil sikkert hurtigt opleve, at du bruger kortere tid på tekstprocessen ved at bruge bogens opdeling og redskaber.

Som jeg skrev i starten, var mit formål med denne boganmeldelse at få dig til at give dig selv en gave. Jeg selv er taknemmelig over at have taget de første bidder af min Ritter Sport, og jeg glæder mig til at tage mange flere. Med din egen Ritter Sport i hånden kan du få nye redskaber i din skuffe, så du kan skabe en række forskellige tekstvarianter. Skal smagen være af nyhedsbrev, projektbeskrivelse, referat, artikel eller noget helt andet? Du bestemmer!

Bogens forskellige redskaber hjælper dig på vej til at kreere en lækker og letfordøjelig variant med dine ord som de vigtige ingredienser. En variant som meget vel vil falde i din læsers smag. Jeg håber derfor, at du vil give dig selv ’Skriv lettere end du tror’ i gave. Ikke fordi jeg får procenter, hvis du gør, for det gør jeg ikke, men så du også kan putte flere redskaber i din skuffe og komme i gang med at skabe dine helt egne lækre og letfordøjelige tekstvarianter.

Relevante arrangementer

Når mor eller far har en personlighedsforstyrrelse
Kursus

Når mor eller far har en personlighedsforstyrrelse

Jylland & Sjælland

Det kan have store og livslange konsekvenser at vokse op med en forælder, der har en personlighedsforstyrrelse. På dette kursus vender vi blikket mod de børn, der vokser op på denne måde, så du er rustet til at hjælpe børnene og familien endnu bedre.

Dagens underviser er specialpsykolog, Tine Wøbbe, som sikrer dig en udbytterig dag med:

Viden om emotionelt ustabile (borderline), dyssociale og narcissistiske personlighedsforstyrrelser Kendskab til personlighedsstrukturer, adfærd og psykologiske mønstre Indblik i, hvordan svære personlighedsforstyrrelser kan påvirke relationer og dynamikker i familien Viden om, hvilke konsekvenser en forælders personlighedsforstyrrelse kan have på barnets udvikling og opvækst, herunder fokus på forældreevne og betydningen af tilknytningsmønstre Inspiration til at støtte barnet og varetage forældresamarbejdet bedst muligt, herunder også et fokus på, hvordan du passer på dig selv i relationen

BemærkDer er deltagerbegrænsning på denne kursusdag. Undervisningen bliver nøje tilrettelagt efter de gældende retningslinjer for Covid-19 på afholdelsestidspunktet. Læs mere her.

Læs mere
ADHD og kriminel risikoadfærd – Fra viden til handling
Kursus

ADHD og kriminel risikoadfærd – Fra viden til handling

Jylland & Sjælland

Få kompetencer til at arbejde med den kriminelle risikoadfærd, som mange ADHD-diagnosticerede borgere udviser, og hjælp dem til at holde sig fra en kriminel løbebane.

Med kurset får du en dag spækket med ekspertviden og praksisnære redskaber, og efter kurset vil du bl.a. have opnået:

Viden om ADHD og hjernemæssige implikationer af lidelsen Viden om, hvordan eksperterne diffentialdiagnosticerer på hjerneniveau Viden om årsager til ADHD og årsagssammenhænge mellem lidelsen og kriminalitet Viden om risikovurdering Praksisnære redskaber til at forebygge, at borgerne ender i kriminalitet Praksisnære redskaber til at samarbejde med borgerne om anvendelse af metoder til at regulere arousal-niveau

Du bliver undervist af hjerneforsker, Albert Gjedde, specialist i neuropsykologi, Louise Brückner, og specialpsykolog, Stine Bjerrum Møller.’

Bemærk, at undervisningen bliver nøje tilrettelagt efter de gældende retningslinjer for Covid-19 på afholdelsestidspunktet. Læs mere her.

 

Læs mere
Temadag om social kontrol
Kursus

Temadag om social kontrol

Jylland & Sjælland

På denne temadag om social kontrol får du stærke temaer, livshistorier og faglig ekspertise – alt med det formål, at du går herfra med en bredere forståelsesramme og et solidt fundament, så du har bedre forudsætninger for at hjælpe unge borgere med anden etnisk baggrund, som enten er underlagt eller reproducerer social kontrol.

På temadagen møder du den prisvindende og anmelderroste dansk- kurdiske romanforfatter og menneskerettighedsforkæmper, Sara Omar, og sociolog samt forfatter, Aydin Soei.

Bemærk, at undervisningen bliver nøje tilrettelagt efter de gældende retningslinjer for Covid-19 på afholdelsestidspunktet. Læs mere her.

Læs mere
Undgå udbrændthed i arbejdet med psykisk belastede borgere
Kursus

Undgå udbrændthed i arbejdet med psykisk belastede borgere

Jylland & Sjælland

Oplev en udbytterig kursusdag, der sætter spot på, hvordan du undgår at blive drænet for energi i arbejdet med psykisk belastede borgere. Du bliver undervist af psykolog, Anne Dorthe Hasholt, som bl.a. beriger dig med vigtig viden om:

Hvad det vil sige, når mennesker projicerer egne problemstillinger over i andre mennesker, og hvordan du beskytter dig mod dette Hvordan du effektivt konfliktnedtrapper, såvel i relation til borgeren som dig selv Hvordan dit arbejde med sårbare borgere kan vendes til værdifuld selvindsigt og selvudvikling

Bemærk: Der er deltagerbegrænsning på denne kursusdag. Undervisningen bliver nøje tilrettelagt efter de gældende retningslinjer for Covid-19 på afholdelsestidspunktet. Læs mere her.

UPDATE: Ekstrahold oprettet til april 2021.

Læs mere