Styrk børns relationer til naturen - naturrelationer i børnehøjde - Seminarer
naturempatisk pædagogisk praksis
Sundhed
Uddannelse

Styrk børns relationer til naturen – naturrelationer i børnehøjde

Klimaet er i alvorlig krise, og vores relation til naturen er helt afgørende for den grønne omstilling. Derfor er det væsentligt at involvere børn og unge i denne omstilling – men hvordan gør du som fagperson bedst det? Det er fokus for dette 3-dages kursus, hvor du bl.a. opnår:

  • Forståelse for natursynet i pædagogikken i forhold til kerneopgaver og mål i arbejdet
  • Perspektiver på at tilrettelægge pædagogiske aktiviteter ud fra et naturempatisk grundsyn
  • Indblik i oprindelige folks natursyn og pædagogiske praksisser
  • Eksempler på grøn omstilling i pædagogisk praksis
  • Udvikling og afprøvning af selvvalgt pædagogisk aktivitet

Naturempatisk pædagogisk praksis

Natursyn og vores relation til naturen er afgørende for en grøn omstilling - for vi beskytter det, vi holder af. Naturen er i alvorlig krise, og vi har brug for pædagogiske aktiviteter, der tager afsæt i en anden tilgang end den, vi har i dag.

Men hvordan underviser og involverer vi bedst børn og unge i grøn omstilling og forholdet til naturen både praktisk og relationelt? Hvordan kan vi som fagpersoner og ledelse skabe bedre rammer for udvikling af grøn dannelse og empatiske naturrelationer – midt i en hverdag med andre opgaver?    

Der er brug for nye tanker for, hvordan pædagoger og lærere kan arbejde bevidst med verdensmål, klimakrisen og bæredygtighed på en måde, der forbinder børn og unge med en bæredygtig forståelse af verden. 

At sætte fokus på naturempatisk pædagogisk praksis handler om at tænke naturen ind i sine lege- eller undervisningsaktiviteter på en konkret og håndgribelig måde. Det handler om grøn dannelse og om at kunne danne en relation til naturen og tage hensyn til den, hvis vi skal håndtere de klimamæssige forandringer, vi står over for, og som de næste generationer kommer til at leve i. 

Pædagoger, lærere og ledere spiller her en helt central rolle som formidlere af grøn omstilling og naturrelationer til børn og unge i den pædagogiske praksis. 

Ydre og indre bæredygtighed 

Bæredygtighed handler både om at sortere affald (ydre), og om hvem vi ser os selv som (indre). Mange i daginstitutioner og skole- og uddannelsessektoren arbejder med verdensmålene som ydre mål for at styrke den grønne omstilling. Men der også er brug for at vende blikket mod de indre mål og udvikle en pædagogisk praksis, der lærer børn nye måder at forstå og møde naturen på, hvis vi skal lykkes med grøn omstilling. 

Bæredygtig pædagogik - naturempatisk pædagogisk praksis  

På dette kursus er der fokus på grøn omstilling og på overgangen til et indlevet natursyn og baggrunden for det fremmedgjorte natursyn, der ofte præger praksis i dag. 

På kurset får deltagerne:

  • Viden om bæredygtighed som etisk, humanistisk og pædagogisk praksis
  • Forståelse for natursynet i pædagogikken i forhold til kerneopgaver og mål i arbejdet
  • Perspektiver på at tilrettelægge pædagogiske aktiviteter ud fra et naturempatisk grundsyn
  • Forståelse for betydningen af pædagogisk praksis i grøn dannelse
  • Indblik i oprindelige folks natursyn og pædagogiske praksisser
  • Eksempler på grøn omstilling i pædagogisk praksis
  • Udvikling og afprøvning af selvvalgt pædagogisk aktivitet

Kursets indhold

Kurset består af 3 dage. De første 2 dage er sammenhængende dage, og dag 3 er opsamlings- og erfaringsudvekslingsdag. Vi arbejder på dag 1 med at forstå, hvordan pædagogik spiller en betydelig rolle for en bæredygtig fremtid. På dag 2 arbejder vi med konkrete metoder til at igangsætte en bæredygtig naturrelationsudvikling.

Imellem dag 2 og 3 er der en praktisk hjemmeopgave, hvor du skal afprøve en selvvalgt indsats eller aktivitet. På dag 2 vælger du dig ind på det temaområde, du vil afprøve. På dag 3 sætter vi fokus på de forskellige temaområder, på opfølgning og erfaringsudveksling.

Dag 1 - Har vi ansvar for naturen?

  • Hvordan har industrisamfundets natursyn forplantet sig til pædagogikken og skabt en fremmedgjort brug af naturen?
  • Natursyn og menneskesyn som dannelse og naturempatisk dannelse som vitalt for en bæredygtig fremtid.

Dag 2 - Hvordan giver vi børn gode relationer til naturen?

  • Eksempler på naturpædagogisk praksis
  • Pædagogens / lærerens rolle som relationsguide i en etisk naturpædagogisk praksis.

Dag 3 - Hvordan opbygger man en relation til naturen?

  • Hvordan bliver naturen “en ven”?
  • Erfaringsdeling, hvor alle går hjem med inspiration til det videre arbejde med bæredygtig og naturempatisk pædagogisk praksis.

Målgruppe:

Kurset henvender sig til alle med interesse for bæredygtig omstilling af pædagogisk praksis og pædagogikkens rolle i den grønne omstilling. Uanset om du er pædagog, lærer, leder, pædagogisk konsulent eller andet, får du viden og idéer til praksis med hjem.

Dagens underviser

Suna Christensen
Suna Christensen
ph.d. i uddannelsesvidenskab, antropolog og forfatter til bogen “Bæredygtig Undervisning”
Suna Christensen er del af det uafhængige forskernetværk NO!SE, og hun er aktuelt del af Københavns Kommunes taskforce for grøn omstilling på skoleområdet.

Suna Christensen ved, hvad det vil sige at leve helt tæt på naturen. Det har hun lært ved at leve blandt grønlandske rensdyrjægere. Suna arbejder som selvstændig forsker og supervisor. Hun er optaget af forholdet mellem natursyn, menneske-naturrelationer og dannelse.
TID & STED:
Det sker:
Ingen aktive hold lige pt. Skriv til os ved interesse.

PRAKTISK
Der er ikke overnatning mellem dag 1 og 2. Overnatning kan tilkøbes med rabat ved direkte henvendelse til hotellet. Rabatpris fås ved oplysning af kursusnavn. Pris for enkeltværelse inkl. morgenmad: 768 kr.
Suna Christensen bog “Bæredygtig undervisning” kan købes på kurset eller rekvireres gratis hos Danmarks Lærerforening og Frie Skolers Lærerforening, hvis man er medlem.

DELTAGERBEVIS
Du får deltagerbevis på dagen.

PRIS
Pris for deltagelse er kr. 8.095, - ekskl. moms. Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskage samt kaffe og te ad libitum. OBS: Overnatning IKKE inkluderet.

Mulige rabatter:
Maillisterabat (10 %): Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10 % i rabat allerede ved første tilmelding. Vær opmærksom på, at rabatten er personlig. Så hvis du vil tilmelde flere deltagere, så skal alle være skrevet op til nyhedsbrevet for at få rabat.

Loyalitetsrabat (op til 10 %): Allerede efter 1 deltagelse kan din arbejdsplads få rabat. Læs mere her

Skal hele arbejdspladsen med?
Ved 10 eller flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for yderlige rabatmuligheder.