Artikel

Sjælesorg – Hvad er det?

Sjælesorg er en samtale med en præst, der yder omsorg til mennesker i krise, som har brug for at dele deres byrder. Læs mere emnet herunder.

sjælesorg
Sjælesorg indebærer at yde omsorg for hinanden i tider, hvor behovet er størst. Enhver præst er til rådighed for en samtale om ethvert emne, man ønsker at diskutere med en fortrolig person. Sjælesorg indebærer en samtale med en præst, som man opsøger, når man står over for en krise. Dette kan omfatte alt fra tabet af en elsket person til følelser af mild depression. Sjælesorgen tilbyder en mulighed for at lette ens byrder og få trøst fra en person, man kan åbne sig op over for.

Forskellige typer af sorg

Sorg kan manifestere sig på mange forskellige måder og have mange forskellige årsager. En af de mest almindelige former for sorg er tabet af en elsket person. Dette kan være en utrolig smertefuld oplevelse, som kan tage lang tid at komme sig over. Sorg kan også opstå som følge af en skilsmisse eller et brud i et tæt forhold. I disse tilfælde kan sorgen være en kombination af sorg over tabet af den person, man holdt af, og sorg over det, der kunne have været.

En anden form for sorg kan være relateret til arbejde eller uddannelse. Mange mennesker har stærke følelser for deres karriere eller uddannelsesvej, og hvis de oplever fiasko eller tab, kan det føre til en form for sorg. Dette kan omfatte at miste sit job eller blive afvist fra en drømmeuddannelse eller et drømmejob.

Sorg kan også være en reaktion på ændringer i ens livssituation. Dette kan omfatte at flytte til et nyt sted eller miste en hjemmebase på grund af en naturkatastrofe eller en anden form for ødelæggelse. Det kan også omfatte at miste sin sundhed eller opleve en kronisk sygdom eller skade.

Uanset årsagen til sorgen kan sjælesorg være en hjælpsom måde at håndtere de følelsesmæssige udfordringer på. En præst kan give en person den støtte og vejledning, der er nødvendig for at komme igennem en svær tid og komme videre i livet. Hvis du vil vide mere om sjælesorg, så kan du læse mere på Folkekirkens hjemmeside.

Bliv klogere på sjælesorg og præstens rolle i sorgen – Bliv sorgvejleder!

Hvis du arbejder med mennesker i sorg, kan det være en udfordring at finde de rigtige ord og strategier til at hjælpe dem igennem en svær tid. Men med vores “Bliv certificeret sorgvejleder” uddannelse kan du hjælpe med at skabe trygge og altafgørende rum for de sørgende.

Med uddannelsn får du nyeste viden om sorg, sorgbearbejdning og forståelsesmodeller på sorg samt viden om sjælesorg og præstens rolle i sorgforløbet. Desuden får du redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job. Læs meget mere om uddannelsen her.

Relevante arrangementer

Bliv certificeret sorgvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret sorgvejleder

Fyn

Bliv uddannet sorgvejleder på denne topevaluerede uddannelse udviklet i samarbejde med cand.psych., ph.d. og professor Mai-Britt Guldin.

På uddannelsen bliver du undervist af en række af de førende eksperter og praktikere på området, bl.a. psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin, professor Atle Dyregrov og hospitalspræst Christian Juul Busch.

Når du har gennemført de 5 moduler på uddannelsen, vil du bl.a. have opnået:

Kompetencer og metoder til at facilitere sorggrupper og dermed tilbyde sorggruppeforløb Viden om kroppens rolle i sorgprocessen, herunder hvad kropshukommelse er Viden om sorg hos grupperne børn og unge, forældre, døende/syge og ældre Redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job Redskaber til at opspore vedvarende sorglidelse Viden om sorgen ved at miste til selvmord

Mere end halvdelen af pladserne på hold 9 er taget. Tilmeld dig med det samme, inden de sidste pladser bliver taget. 

Se også: Sorgkonference 2025: Den levende sorg

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Må jeg få din opmærksomhed? – Få redskaber til at skabe bedre fokus hos børn og unge
Kursus

Må jeg få din opmærksomhed? – Få redskaber til at skabe bedre fokus hos børn og unge

Fyn

Oplever du børn og unge, der har svært ved at holde fokus, lytte eller gennemføre opgaver? Og vil du have viden og redskaber til at forstå, hvornår der er tale om en almindelig forstyrrelse af opmærksomheden kontra en egentlig opmærksomhedsforstyrrelse som f.eks. ADHD/ADD?

Så kom med på dette praksisnære kursus, hvor du bliver klædt på med:

En grundlæggende forståelse af opmærksomhed som kognitiv funktion Redskaber til at undersøge, hvad der kan forstyrre opmærksomheden – og hvordan en sådan forstyrrelse kan komme til udtryk Inspiration til at genetablere kontrollen over opmærksomheden Indblik i den svære skelnen mellem den hyppigt forstyrrede opmærksomhed og en egentlig opmærksomhedsforstyrrelse/diagnose Viden om, hvem du rækker ud til – og hvornår det er relevant at overveje behov for yderligere hjælp

Dagen igennem kommer du i skarpt selskab med speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri Tine Skipper Vesterby.

Læs mere
Medicinhåndtering og sundhedsfaglig dokumentation
Kursus

Medicinhåndtering og sundhedsfaglig dokumentation

Fyn

– Et 3-dages kursus i patientsikkerhed, dokumentation og ansvar

På sociale bo- og opholdssteder er korrekt medicinhåndtering og præcis sundhedsfaglig dokumentation afgørende for beboernes sikkerhed og trivsel.

Dette 3-dages kursus er målrettet dig, der arbejder under sundhedsloven på et behandlingsregistreret tilbud, og som ønsker et solidt fagligt fundament til at håndtere dine opgaver professionelt.

Læs mere
MønsterBryder Metoden – hvordan understøtter vi udsatte borgeres mønsterbrud?
Kursus

MønsterBryder Metoden – hvordan understøtter vi udsatte borgeres mønsterbrud?

Fyn

At hjælpe udsatte borgere med at skabe positive forandringer i deres liv kræver tårnhøj faglighed, vedholdenhed og engagement. Kom derfor med på dette kursusforløb med Rolf Eggert og Heidi Achen, hvor du bliver præsenteret for ‘MønsterBryder Metoden’, som er en konkret model til at forstå og arbejde med kommende mønsterbrydere.

I løbet af kursets 2 dage får du:

En teoretisk og praktisk model til at forstå, strukturere og hjælpe udsatte borgere til reel udvikling  Viden om og årsager til udsathed, herunder mønsterbryderteorien The Hero’s Journey som en model til at forstå mønsterbruddets faser  Viden om, hvordan du i praksis understøtter mønsterbruddet med afsæt i borgerens samlede livssituation   Viden om traumers betydning for et menneskes følelser, handlinger og udfordringer – og dine egne reaktioner i mødet med borgeren  Inspiration til et fælles fagligt fundament på arbejdspladsen 
Læs mere