Artikel

Sjælesorg – Hvad er det?

Sjælesorg er en samtale med en præst, der yder omsorg til mennesker i krise, som har brug for at dele deres byrder. Læs mere emnet herunder.

sjælesorg
Sjælesorg indebærer at yde omsorg for hinanden i tider, hvor behovet er størst. Enhver præst er til rådighed for en samtale om ethvert emne, man ønsker at diskutere med en fortrolig person. Sjælesorg indebærer en samtale med en præst, som man opsøger, når man står over for en krise. Dette kan omfatte alt fra tabet af en elsket person til følelser af mild depression. Sjælesorgen tilbyder en mulighed for at lette ens byrder og få trøst fra en person, man kan åbne sig op over for.

Forskellige typer af sorg

Sorg kan manifestere sig på mange forskellige måder og have mange forskellige årsager. En af de mest almindelige former for sorg er tabet af en elsket person. Dette kan være en utrolig smertefuld oplevelse, som kan tage lang tid at komme sig over. Sorg kan også opstå som følge af en skilsmisse eller et brud i et tæt forhold. I disse tilfælde kan sorgen være en kombination af sorg over tabet af den person, man holdt af, og sorg over det, der kunne have været.

En anden form for sorg kan være relateret til arbejde eller uddannelse. Mange mennesker har stærke følelser for deres karriere eller uddannelsesvej, og hvis de oplever fiasko eller tab, kan det føre til en form for sorg. Dette kan omfatte at miste sit job eller blive afvist fra en drømmeuddannelse eller et drømmejob.

Sorg kan også være en reaktion på ændringer i ens livssituation. Dette kan omfatte at flytte til et nyt sted eller miste en hjemmebase på grund af en naturkatastrofe eller en anden form for ødelæggelse. Det kan også omfatte at miste sin sundhed eller opleve en kronisk sygdom eller skade.

Uanset årsagen til sorgen kan sjælesorg være en hjælpsom måde at håndtere de følelsesmæssige udfordringer på. En præst kan give en person den støtte og vejledning, der er nødvendig for at komme igennem en svær tid og komme videre i livet. Hvis du vil vide mere om sjælesorg, så kan du læse mere på Folkekirkens hjemmeside.

Bliv klogere på sjælesorg og præstens rolle i sorgen – Bliv sorgvejleder!

Hvis du arbejder med mennesker i sorg, kan det være en udfordring at finde de rigtige ord og strategier til at hjælpe dem igennem en svær tid. Men med vores “Bliv certificeret sorgvejleder” uddannelse kan du hjælpe med at skabe trygge og altafgørende rum for de sørgende.

Med uddannelsn får du nyeste viden om sorg, sorgbearbejdning og forståelsesmodeller på sorg samt viden om sjælesorg og præstens rolle i sorgforløbet. Desuden får du redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job. Læs meget mere om uddannelsen her.

Relevante arrangementer

Bliv certificeret sorgvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret sorgvejleder

Fyn

Bliv uddannet sorgvejleder på denne topevaluerede uddannelse udviklet i samarbejde med cand.psych., ph.d. og professor Mai-Britt Guldin.

På uddannelsen bliver du undervist af en række af de førende eksperter og praktikere på området, bl.a. psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin, professor Atle Dyregrov og hospitalspræst Christian Juul Busch.

Når du har gennemført de 5 moduler på uddannelsen, vil du bl.a. have opnået:

Kompetencer og metoder til at facilitere sorggrupper og dermed tilbyde sorggruppeforløb Viden om kroppens rolle i sorgprocessen, herunder hvad kropshukommelse er Viden om sorg hos grupperne børn og unge, forældre, døende/syge og ældre Redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job Redskaber til at opspore vedvarende sorglidelse Viden om sorgen ved at miste til selvmord
Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Borgere med udviklingshandicap og psykiatriske lidelser
Kursus

Borgere med udviklingshandicap og psykiatriske lidelser

Fyn, Jylland & Sjælland

Kom med inden for på denne kursusdag med Louise Brückner Wiwe, specialist i neuropsykologi og psykopatologi, og få skærpet dine kompetencer til at se bag om diagnoser hos mennesker med udviklingshandicap og til at skabe et mere samlet billede af den enkelte borgers personlighed, kompetencer og livserfaringer.

I løbet af kurset bliver du bl.a. klædt på med:

Instrumenter til at få en bedre forståelse af borgere med udviklingshandicap Instrumenter til at håndtere og nedtrappe konflikter Viden om psykiatriske diagnoser, f.eks. ADHD, OCD og borderline, samt deres begrænsninger Viden om hjernen under udvikling, relationsdannelse, kognition og psykiatri Inspiration til at foretage årsagsanalyser og tilrettelægge mere individuelt tilpassede pædagogiske strategier, herunder kendskab til ”Boksmodellen”
Læs mere
Skam, skyld og ny udsathed: unges mistrivsel i en præstationskultur
Kursus

Skam, skyld og ny udsathed: unges mistrivsel i en præstationskultur

Fyn, Jylland & Sjælland

Unges mistrivsel er et komplekst felt, og der er ikke ét enkelt svar på, hvorfor et stigende antal unge har det svært – ligesom der heller ikke er én løsning på mistrivslen.

Psykolog Maja Vain Gilbert peger dog på, at du som fagperson skal have øje for præstationskultur og de unges oplevelse af ikke at kunne leve op til den.

På dette kursus zoomer hun ind på utilstrækkelighedsfølelser og præstationskultur, og efter kurset har du nye tilgange til at skabe positiv forandring for de unge, bl.a. ved at kunne hjælpe dem med at opnå en større grad af livsmestring.

Undervejs lærer du bl.a. om:

Begrebet ”ny udsathed” og de unges forestillinger om normalitet og følelser som skyld og skam Sammenhængen mellem præstationskulturen og diagnosekulturen Hvordan du arbejder med præstationskulturen hos den enkelte unge Paradokset i at finde en balance – hvordan kan de unge følge med uden at overpræstere? Understøttelse af livsmestring
Læs mere
Diagnose eller opdragelse?
Kursus

Diagnose eller opdragelse?

Fyn & Jylland

Hvornår er et barns adfærd udtryk for en diagnose, og hvornår er den et resultat af opdragelsen – eller af begge dele? Det kan være svært at vurdere for dig som fagperson, og derfor har vi allieret os med cand.mag. og specialist i hjerneforskning Ann-Elisabeth Knudsen og psykolog Rikke Yde Tordrup.

På denne temadag sørger de for, at du får:

Viden om, hvordan du skelner mellem opvækstrelaterede problemer og neurologiske dysfunktioner Indblik i pædagogiske tiltag, der bringer barnet og børnegruppen/klassen i trivsel Kendskab til markante forældre og konkrete forslag til, hvordan du bedst møder børn, som ikke har oplevet grænser eller opdragelse Input til, hvordan du kan involvere forældrene og skabe et godt samarbejde

Lyder det som noget for dig?

Læs mere