På denne spændende temadag sætter psykolog Dorthe Birkmose fokus på risikoen for
forråelse i arbejdet med mennesker. Dorthe Birkmose har mange års erfaring med at supervisere i sager, hvor personalet føler sig afmægtige, blandt andet i forhold til problemskabende adfærd og besparelser.
På dagen får du viden om:
• Forråelsesprocessen – og hvordan vi opdager den i praksis
• Årsager til forråelse som fx afmagt, forsvarsmekanismer og lydighed
• Mennesket som værende mere socialt end moralsk
Du får inspiration til at:
• Turde tænke tanker om forråelsesrisikoen
• Turde tale om ordentlighed på arbejdspladsen
• Turde forholde sig kritisk til forråede holdninger og handlinger – og inddrage disse
aspekter i det kollegiale fællesskab
Læs brochuren om temadagen her: Når gode mennesker handler ondt
I de situationer, hvor fagligheden ikke slår til, er der risiko for forråelse. I afmagtssituationer kan det være logisk at skælde ud, latterliggøre eller afvise – også for professionelle, der ved bedre og ønsker at hjælpe.
Vi kan også handle ondt, fordi vi i en bestemt situation tager mere hensyn til os selv end til andre. Og vi kan gøre andre ondt – bare fordi, vi ikke har tænkt os om. Forråelse er netop et begreb for en udviklingsproces, hvor vi gradvist bliver mere og mere rå.
Det er barsk at skulle forholde sig til, at vi i perioder kan opleve forråelsen hos os selv. Det vækker forsvarsmekanismer hos os alle sammen, og trangen til at benægte, fortrænge, bagatellisere og idyllisere kan være overvældende.
Vi bliver nødt til at tale om risikoen for forråelse, for vi kender det alle. Vi føler afmagt i en svær situation. Vi mærker en impuls til at hæve stemmen, gennemtvinge en undskyldning eller ignorere en borger. Vi kan måske endda, til trods for de bedste intentioner, handle på nogle af disse impulser.
Vi bliver nødt til at tale om det svære – for ellers kan vi ikke gøre noget ved problemet. Og vi har brug for fagligheden for at dæmme op for, at forråelse sniger sig ind på os. Ellers risikerer vi at flytte grænsen for, hvad der er acceptabel adfærd.
Desværre har fagligheden indimellem trange kår pga. tidspres, besparelser og forringelser, som camoufleres af et tiltagende positivt nysprog. Problemer kaldes rask væk for udfordringer, men det forsvinder problemerne ikke af. Man kan godt sige, at forråelse har gode kår i øjeblikket, og derfor er det vigtigt vi er klar med et modtræk, hvis vi skulle stå overfor den.
Vil du vide mere om forråelse, så har vi samlet en stribe artikler til dig – klik her
Dorthe Birkmose er selvstændig psykolog, foredragsholder og blogger på www.dorthebirkmose. dk.
Dorthe Birkmose har i en lang årrække arbejdet med motivation og faglig sparring i komplekse sager i arbejdet med mennesker, både i døgninstitutioner, på sygehuse, plejecentre og dagtilbud.
Dorthe Birkmose er forfatter til bogen “Når gode mennesker handler ondt”, som handler om det tabubelagte paradoks, at professionelle, der er ansat til gøre godt, kan komme til at gør andre ondt.
Hun er kendt for at sige tingene som de er, ved bl.a. at gøre op med den positive sprogbrug, der er ved at underminere vores mulighed for at tale reelle problemer – åbent og ærligt. Læs artikler og essays af Dorthe Birkmose – klik her Læs mere her
Pris pr. deltager kr. 2.628,- for kunder på vores mailliste, og 2.920,- for andre. Priserne er inkl. forplejning og ekskl. moms. Læs mere og tilmeld dig maillisten – klik her ->
Har din arbejdsplads deltaget flere gange inden for de seneste 12 måneder, opnår I yderligere rabat. Helt op til 10% ekstra. Efter én deltagelse opnås: sølvkundestatus. Efter fem deltagelser: guldkundestatus. Priserne er ekskl. moms.
Tjek status for din arbejdsplads – klik her ->
Læs mere om maillisten og nyhedsmail fra seminarer.dk – klik her ->
Psykolog: Ansatte kan blive syge, hvis de tier om dårlige arbejdsforhold
Det er voldsomt for ansatte at overtræde egen moral. Men stadig flere oplever, at der er sket en forråelse på arbejdspladsen, som presser dem udover deres grænser. Det er et generelt problem på velfærdsområdet mener Dorthe Birkmose. Konsekvensen af det er, at man bliver slidt i stykker.
Læs artiklen på dr.dk – klik her
Vi er nødt til at tale om forråelse – essay af Dorthe Birkmose
“Jeg lytter til barske historier fra borgere om ydmygelser og krænkelser fra professionelle, og jeg fortæller dem videre. Krænkelser handler ikke om onde intentioner, men om meget andet – som afmagt, besparelser og manglende faglighed.”
Læs Dorthe Birkmoses essay om forråelse i magasinet P – klik her
Kampen mod forråelse begynder hos os selv
Efter journalistiske afsløringer af brutale behandlere behøver vi ikke længere at diskutere det faktum, at fagpersoner, der er ansat til at gøre godt, kan finde på at gøre andre ondt. Det sker til stadighed, at mennesker, der har brug for hjælp, mishandles fysisk og psykisk af behandlere. For at komme denne forråelse til livs, bør vi begynde med at indse, at vi også kender den hos os selv.