Quick navigation
Når traumet sætter sig fast: Sådan sikrer vi den rette hjælp
Dissociation er kroppen, hjernen og nervesystemets hensigtmæssige måde at overleve traumer, der ellers kan være livstruende eller fuldstændig overvældende. Det er en del af vores beskyttelsessystem. Men samtidig kan dissociationen også “sætte sig fast” og blive en usund flugt fra virkeligheden, f.eks. når vi kommer i kontakt med svære følelser eller erkendelser, som er relateret til traumet.
Dissociative lidelser kan komme til udtryk på mange måder – og opleves meget diffust og skræmmende for omgivelserne, ligesom det kan forveksles med fysiske sygdomme (f.eks. epilepsi) eller psykiatriske diagnoser som eksempelvis skizofreni, angst eller depression (som dog også kan være til stede). Men vi risikerer at gøre tilstanden værre eller fastlåse den, hvis vi overser den traumatiske dissociation. Og udelukkende benytter den gængse tilgang til psykiatriske diagnoser.
Derfor er det vigtigt, at vi i vores arbejde med traumatiserede mennesker, kender til dissociative forstyrrelser og symptomerne på disse, så vi kan igangsætte den rette hjælp. Det bliver blandt andet centralt at få kortlagt de udløsende faktorer og arbejde med affektregulering, så den lidende person lærer at rumme og begribe de svære følelser og neurologiske tilstande.
På denne kursusdag giver psykoterapeut og supervisor Peter Kofoed dig den nyeste viden om traumer og dissociation. Du får en neuropsykologisk forklaring på, hvad der sker i krop, nervesystem og hjerne ved dissociative traumer. Du får også redskaber til at spotte symptomer på dissociation, og du bliver introduceret for enkle metoder til at hjælpe både børn, unge og voksne med dissociation. Kurset veksler mellem teori, små øvelser og fælles/egen refleksion i forhold til praksis. Undervisningen vil have en ressourceorienteret indfaldsvinkel og tage udgangspunkt i cases fra det virkelige liv.
Viden om:
Redskaber til at:
Fakta
Dissociation er en overlevelsesstrategi mod traumatisering, som kan vise sig ved en lang række forskellige symptomer, f.eks. hukommelsestab, pludselige adfærdsændringer, manglende kontakt til følelser eller psykisk kontrol over kroppen. En del af dissociationen skyldes, at personen ikke lærer – eller taber sin indre evne til – at regulere sit nervesystem. Det kan være det svigtede eller traumatiserede barn, det kan være medarbejderen, der bliver overfaldet på arbejdet, eller mennesker, som lever under høj belastning. Det kan forårsages af ulykker og krigsoplevelser. Endog langvarig stress kan udløse dissociations-symptomer. På sigt kan dissociation føre til fysiske, psykiske og sociale problemer, ligesom det kan blive en medvirkende årsag til misbrug eller selvskadende adfærd.
Peter Kofoed, psykoterapeut med speciale i traumatisering. Peter Kofoed har siden 1989 haft egen praksis og været supervisor for offentlige og private organisationer. I dag er han blandt andet supervisor inden for bostøtte til psykisk syge, misbrugsbehandlingssteder og specialinstitutioner for børn og voksne. Han er desuden supervisor for Oasis, traumebehandlingscenter for flygtninge. Peter Kofoed har en bred uddannelse og træning inden for neuroaffektiv psykologi samt traumebehandling hos BodyNamic Institut (Kropsdynamisk psykoterapi), Peter Levine, Diane Pool, Larry Heller (SE-terapi), Susan Hart og Marianne Bentzen (neuroaffektiv psykologi) med flere.
Pris pr. deltager kr. 2.628,- for kunder på vores mailliste, og 2.920,- for andre. Priserne er inkl. forplejning og ekskl. moms. Læs mere og tilmeld dig maillisten – klik her ->
Har din arbejdsplads deltaget flere gange inden for de seneste 12 måneder, opnår I yderligere rabat. Helt op til 10% ekstra.
Rabatten afhænger af, hvor meget din arbejdsplads har deltaget hos os inden for de seneste 12 måneder. Efter én deltagelse opnås: sølvkundestatus. Efter fem deltagelser: guldkundestatus. Priserne er ekskl. moms.
Se status for din arbejdsplads – klik her
Deltagerbevis
Du får deltagerbevis på dagen.