Faglig læsning

Faglig læsning

Vi har udviklet et kursus sammen med én af landets førende i faglig læsning: Merete Brudholm. På kurset styrker hun dine kompetencer i at øge elevers lyst og evner til at læse. Det er vejen frem, hvis vi skal have flere til at gennemføre en ungdomsuddannelse i fremtiden.

Faglig læsning i praksis

Merete brudholm
Faglig læsning er i øjeblikket det nye indsatsområde på rigtigt mange skoler. Målet er, at eleverne skal udvikle evner, så de kan sammenkæde, fortolke og reflektere over de mange forskellige informationer, der findes i fagenes tekster. Og læseforskerne er slet ikke i tvivl: Faglig læsning er vejen frem, hvis flere elever skal udvikle de nødvendige kompetencer til at gennemføre en ungdomsuddannelse i fremtiden.

Problemet er desværre bare, at det kan være utroligt svært at omsætte teorien og vores viden om faglig læsning til brugbar praksis i det enkelte klasselokale. F.eks. står mange lærere uden brugbare strategier og værktøjer i forhold til det enkelte fags sproglige dimension. Og ofte mangler der konkrete handleplaner, der tager hånd om lærerteamets videre arbejde og sikrer, at arbejdet med læseforståelse ikke kun foregår i faget dansk.

På kursusdagen giver Merete Brudholm dig en unik chance for at komme i dybden med den faglige læsning i praksis. Ud over at præsentere dig for konkrete strategier og metoder til arbejdet med læseforståelse, ordforrådstilegnelse og samtalestrategi giver hun helt konkrete anvisninger og inspiration til, hvordan I kan strukturere det videre arbejde med faglig læsning på jeres skole. Derudover får du muligheden for at arbejde konkret og praksisnært med faglig læsning i forhold til fagene dansk og matematik på dagens specialdesignede workshops.

Udbytte

Merete Brudholm, cand.pæd., lærebogsforfatter, proces- og projektkonsulent i skoleudvikling, tidl. lektor i dansk ved UC Sjælland og medarbejder ved Nationalt Videncenter for Læsning. Merete Brudholm er forfatter til bogen ’Læseforståelse – hvorfor og hvordan’ samt flere andre bøger til arbejdet med læseforståelse.

At undervise i læseforståelse
Alt for mange elever er passive læsere, fordi de simpelthen ikke ved, hvad de skal gøre før, under og efter læsning. Mange af disse elever har problemer med at forstå, hvorfor de skal læse, og hvordan de skal gøre det i forhold til den enkelte tekst – specielt når teksten ikke længere giver mening. For at flere elever kan blive bedre læsere, kræver det, at de lærer at arbejde på det metakognitive niveau, hvor de har styring og kontrol over deres egen læsning. Merete Brudholm tager fat på det praktiske arbejde med faglig læsning:

Dagens workshops
På dagen får du mulighed for at deltage i to forskellige workshops, der går helt ned i det praktiske arbejde med faglig læsning i det enkelte fag. Her får du inspiration og konkrete værktøjer, du kan tage med hjem og bruge i din undervisning.

Workshop 1: Matematik – Når bogstaverne bliver lige så vigtige som tallene
v/ Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent i matematik hos Center for Undervisningsmidler

Workshop 2: Dansk – Sæt skub i læseforståelsen og udvidelse af ordforrådet
v/ Pernille Sørensen, læsevejleder og koordinerende specialundervisningslærer på Ganløse skole, Egedal kommune.