Forvaltningens forhold til borgerne er reguleret både i lovgivning og gennem almene retsprincipper. Hovedtanken bag de forvaltningsretlige regler er at sikre, at borgerne får en rimelig og fair behandling og på den anden side, at forvaltningen gør sit arbejde godt og grundigt.
Forvaltningsretten er den juridiske disciplin, der beskriver de vigtigste af disse regler og principper. Der er de senere år sket mange ændringer i reglerne i takt med, at forholdet mellem borger og forvaltning er blevet forrykket i forhold til tidligere og ikke mindst i kølvandet på indførelsen af IT -teknik til understøttelse af forvaltningens arbejde. Kurset kommer bl.a. til at omhandle de regler og retningslinier, som du skal overholde, hvis du indsamler oplysninger om en borger på f.eks. Facebook, Twitter, YouTube eller blogs. Herunder om du skal identificere dig som en offentlig myndighed.
Formålet med dette kursus er at gøre dig bevidst om de grundlæggende regler i forvaltningsloven, offentlighedsloven, tvangsindgrebsloven og persondataloven og deres betydning for dit daglige arbejde. Kurset gennemgår de relevante love og regler med fokus på den praktiske anvendelse af disse.
I løbet af dagen bliver du opdateret indenfor følgende områder:
Jon Andersen – cand.jur.
Jon er kommitteret hos Folketingets Ombudsmand. Jon var medlem af Det Etiske Råd fra 2005-2010. Han har tidligere været ekstern lektor i Forvaltningsret hos Københavns Universitet og er i dag beskikket som censor ved den juridiske kandidateksamen.
Jon Andersen er forfatter til flere bøger bl.a. Socialforvaltningsret (3. udgave 2012), Forvaltningsret (7. udgave 2010) og Agtindsigt (2002). Jon har desuden bidraget med kapitler til flere bøger herunder Forvaltningsloven 25 år (2012) og Forvaltningsretlige perspektiver (2006).