Kognitiv terapi forudsætter at klienten kan reflektere, har en vis grad af selvindsigt, og kan overføre sproglig erkendelse til konkrete handlinger via emotionel motivation og tillid. Det er ikke umiddelbart let for mindre børn, og især ikke for udsatte og omsorgssvigtede børn, der ikke har haft den kvalitet i de tidlige relationer, som lægger grundstenene til relationsarbejde senere i livet. Men hvordan arbejder man så med at etablere forudsætningerne for kognitiv udvikling?
Kurset er udviklet i samarbejde med cand. psych. Niels Peter Rygård. Deltagelse forudsætter et grundlæggende teoretisk kendskab til kognitiv metode.
Kurset belyser en række vinkler på sammenhængen mellem mangler i den tidlige relation, og opbygningen af de emotionelle strukturer, der danner basis for kognitiv funktion.
Deltagerne vælger på kurset et miniprojekt og sparrer undervejs om, hvordan hver deltager kan anvende sin nye viden i praksis, alene eller med kolleger.
Det teoretiske grundlag: Relationskvalitet og kognitiv udvikling.
Der er en klar sammenhæng mellem relationskvalitet, social kompetence og indlæringsevne/ skolepræstationer.
Førskolelivet og dermed opdragelsen er i dag fordelt på flere forskellige grupper, og barnets udvikling afhænger af deres evne til at danne en tryg helhed. Det betyder at behandlere i dag løser opgaver som tidligere lå i familien.
Meget enkelt sagt er der tre trin i hjernens udvikling: Aktiveringsfasen, den emotionelle, og den kognitive udviklingsfase. De gennemleves af barnet i en kulturel kontekst, hvori behandler og barn indgår. At arbejde relevant forudsætter en realistisk forståelse af egne muligheder og begrænsninger i sammenstødene mellem behandlerkultur og barnets opvækstkultur. Ligeledes, hvordan hjernens struktur og funktion i høj grad skabes i de tidlige samspil.
Arbejde ud fra gruppeperspektivet: Tryg Base
”Er vi en skole eller et behandlingssted?”
Hvordan arbejder man med grupper af børn? Hvordan skaber man et miljø, hvor børnene har den tilstrækkelige grad af tryghed, så udforsknings-adfærd bliver mulig. Teori fra dag 1 kan også anvendes i et gruppeperspektiv. Dagen beskæftiger sig med metoder og værktøjer hertil.
Niels Peter Rygård har siden 1981 arbejdet med omsorgssvigtede børn og uddannelse heri for pædagoger, lærere, ansatte i ungdomsfængsler, socialrådgivere og psykologer.
Han har skrevet bogen ”Tilknytningsproblemer og tilknytningsforstyrrelse”, har modtaget Adoptionsprisen 2012, og har udviklet en forskningsbaseret onlineuddannelse for børneinstitutioner og plejefamilier, der er oversat til 29 sprog. Han har desuden undervist for Seminarer.dk på Socialstyrelsens kurser for alle danske kommuner i Barnets Reform. Hans hovedinteresse er hvordan forskning i børn omsættes til organisationsudvikling og professionel daglig praksis.
Deltagelse koster kr. 5.545 kr. inkl. ophold i enkeltværelse og fuld forplejning men ekskl. drikkevarer. Priser er ekskl. moms.