I en verden af stress - Seminarer
I en verden af stress

I en verden af stress

Nedsæt stresspåvirkningen hos børn og unge med autisme Vi har udviklet et kursus sammen med en af verdens førende eksperter i stressforståelse og –reduktion hos børn og unge med autisme, der lever et liv med et uhørt højt og ofte kronisk stressniveau. Og udover en imponerende viden om de psykologiske, biologiske og adfærdsmæssige aspekter af stress, er Michael McCreadie eminent til at koble det hele til effektive værktøjer og strategier, så du målrettet kan arbejde med at reducere det stressniveau, der både påvirker helbred og adfærd negativt.
Stress påvirker os alle, men hos børn og unge med autismetilstande rammer det ofte særligt voldsomt. Deres problemer med at forstå andre og deres vanskeligheder med kommunika-tion og sansemotorik kan medføre et kronisk stressniveau, der kan nå massive højder. Ofte resulterer det i udfordrende adfærd, angst og panikanfald og på den lange bane nedsat livskvalitet.

Det er derfor alfa omega, at vi hjælper barnet med at reducere hverdagens stressfaktorer mest muligt. Men hvad kan vi gøre i vores pædagogiske arbejde for at hjælpe barnet bedst? Hvordan oplever børnene selv stresspåvirkningen, og hvad betyder den for deres adfærd? Og hvad sker der i hjernen og kroppen, når stresshormonerne oversvømmer hjernen hos barnet?

På kurset udforsker Michael McCreadie – en af verdens førende eksperter – de mange psykologiske, biologiske og adfærdsmæssige aspekter af stress relateret til børn og unge med autisme. Han kommer bl.a. ind på sansernes betydning, bivirkninger ved stresshor-monet Cortisol samt børnenes problemer med at håndtere og mærke deres egne følelser. Derudover introducerer han de mest effektive metoder og tilgange til at håndtere og minimere stresssituationerne, når de opstår.

Fokuspunkter for dagen

Hjælp og pædagogiske strategier til stresshåndteringen
Når stresssituationerne opstår, er det vigtigt, at vi kan tilbyde hensigstmæssig pædagogisk støtte og virksomme strategier. På kurset kigger vi på de forskellige pædagogiske tilgange til stress, der har vist sig at være mest effektive – herunder bio-feedback, sanseregistrering og mindfulness.

Sansemæssige udfordringer under stressopbygningen
Stress er stærkt forbundet til vores følelser, som påvirker os og giver respons i hele krop-pen. Alle børn og unge med autismetilstande har følelser, men de kan have svært ved at udtrykke og håndtere dem på en god måde. Det kan give dem et højt stresstryk, der kan være svært at få bugt med.

Nøglen ligger i netværket
Hvis vi for alvor skal hjælpe børnene til en mindre stressfyldt hverdag, er barnets netværk den måske vigtigste nøgle. Men hvordan skal vi forholde os til håndteringen af stress, når vi arbejder med familien og netværket? Og hvordan tilrettelægger vi bedst denne indsats?

Stress og betydningen for barnet
En hverdag fyldt med stress kan være ganske alvorlig for barnets livskvalitet og udvikling. Men hvad er de adfærdsmæssige og psykologiske konsekvenser, når børn med autisme-tilstande over længere tid udsættes for stress? Og hvordan kommer stressbelastningen til udtryk hos det enkelte barn eller den unge?

Udbytte

Redskaber til

Inspiration til

Viden om

Dagens underviser

Michael McCreadie, klinisk chef for Studio III Clinical Services i England og leder af ATLASS programmet. Michael McCreadie arbejder med stress og stresshåndtering i sin forskning og er bredt anerkendt som en af verdens førende eksperter på området. Han yder bl.a. støtte til mennesker med autisme og hjerneskader, og han rådgiver institutioner i Storbritannien, Irland og i Skandinavien. I øjeblikket er Michael McCreadie involveret i et internationalt forskningsprojekt, der ser på mulighederne for at reducere stress hos børn og unge og deres familier. Sidst Michael McCreadie besøgte Danmark leverede han et stærkt fagligt oplæg på et letforståeligt engelsk, der høstede stor ros.

Dagen afrundes af Hanne Veje, der samler op på Michael McCreadies oplæg og omsætter pointerne til hverdagsnær praksis. Hanne Veje er faglig leder af StøtteCompagniet, der tilbyder støttekontaktforløb omkring børn og unge med autismetilstande, ADHD mm. Hanne Veje er medforfatter til bogen Udviklingsforstyrrelser og psykisk sårbarhed, og hun er kendt som en varm, levende og medrivende formidler.

Pris

Pris pr. deltager er kr. 2.652,-, der dækker materiale, morgenmad, frokost inkl. én vand og kaffe/te samt andre forfriskninger dagen igennem. Med nyhedsmail- og kollegarabat, jf. nedenfor, er pris pr. deltager kr. 2.122,-. Priserne er ekskl. moms.

Der gives 10 % personlig rabat (før moms) til deltagere, som senest på tilmeldingstids-punktet har tilmeldt sig vores nyhedsmail på www.seminarer.dk. Der kan yderligere opnås 10 % rabat på den samlede pris ved samtidig tilmelding af tre eller flere deltagere fra samme arbejdssted