Vold og trusler beskrives ofte som en del af vores arbejde. Men selvom vold og trusler er et vilkår, som vi arbejder med, er det ikke et vilkår, som vi skal acceptere. Målet for vores arbejde må altid være at mindske risikoen for vold og trusler, både for vores medarbejdere og borgerens skyld. Det kan vi kun gøre, hvis vi sørger for, at vores medarbejdere og kolleger hele tiden trænes i og reflekterer over, hvordan voldsomme hændelser skal tackles, samtidig med at vores voldspolitik holdes opdateret og tager afsæt i vores erfaringer og værdier
Når en voldsom hændelse alligevel finder sted, er det vigtigt, at vi som organisation lærer af den. På den måde er de enkelte hændelser med til at forebygge fremtidige. Det kræver et godt internt arbejdsmiljø, hvor vi kan rumme egne og borgeres reaktioner, og hvor vi i gennem dialog skaber tillid til, at arbejdspladsen kan håndtere de kritiske episoder på en hensigtsmæssig måde.
Kurset fokuserer på, hvordan støtte fra ledelse, kolleger og organisatoriske forhold, kan understøtte medarbejderens og arbejdspladsens heling efter en voldsom episode. Formålet er at give dig redskaber, som du kan brede ud blandt dine medarbejdere og kolleger, sådan at I sammen kan blive bedre rustet til at møde de udfordringer, som er en del af jeres arbejde.
Voldens nye ansigter
Forestil dig, at din medarbejder googler sit eget navn, og finder en hadeside på facebook, eller er nævnt med fulde navn, adresse og telefonnummer på Det Sorte Register. Det kan også være, at en medarbejder pludselig hører sig selv omtalt i radioen i forbindelse med en sag, hvor en borger føler sig uretfærdigt behandlet. Din medarbejder er blevet udsat for digital selvtægt.
De sociale medier, blogs og medierne generelt har givet volden et nyt udtryk. Den digitale selvtægt bliver ekstra ubehagelig for de, der udsættes for den, fordi de grundet tavshedspligt, ikke har mulighed for at tage til genmæle, og derfor må finde sig i, at det er dem som person og ikke systemet, som bliver angrebet. Digital selvtægt kan sætte dybe spor hos den, som udsættes for det. Derfor er det vigtigt, at vi som ledere og kolleger ved, hvordan vi bakker op og støtter, når én på vores arbejdsplads rammes af det.
Fakta
Udbytte
I løbet af dagen får du:
Viden om
Redskaber til
Indsigt i
Kurset undervisere:
Jens Hyldahl Andersen, cand.mag. i psykologi og pædagogik. Jens har en fortid i Kriminalforsorgen, hvor han trænede fængselspersonale. I dag har Jens sit eget konsulent firma, ContraZone, hvor han arbejder med voldsforebyggelse.
Formiddagen sætter fokus på den voldsomme hændelse, og hvordan du ved at agere i situationen kan ned- eller optrappe den. Derudover kommer Jens ind på, hvordan man kan sikre sig, at volden ikke bliver normalen, og dermed får negativ indflydelse på det interne arbejdsmiljø.
Undervisningen vil være en vekslen mellem teoretisk refleksion og metodiske redskaber, som tager afsæt i Jens’ egen erfaring fra træning af personale på retspsykiatriske afdelinger. Jens lægger vægt på, at teori såvel som redskaber bliver formidlet på en måde, som gør det muligt for dig, at tage det med tilbage til din arbejdsplads, så medarbejdere og kolleger også kan få gavn af det.
Annette Gaard, cand. psych. og godkendt specialist og supervisor i organisationspsykologi,
Eftermiddagen fokuserer på den organisatoriske håndtering af vold og trusler, og hvordan ledere og kolleger kan støtte de(n) ramte medarbejdere på kort og lang sigt. Derudover kommer eftermiddagen til at omhandle voldens nye former, og hvordan du kan håndtere det, når en medarbejder eller kollega udsættes for dem.