Psykisk vold - Seminarer
psykisk vold
Psykologi og psykiatri kurser & uddannelser
Kursus

Psykisk vold

Få kompetencer til at stå stærkere i arbejdet med at hjælpe mennesker udsat for psykisk vold. På denne kursusdag stiller psykolog Signe M. Hegestand skarpt på psykisk vold, når hun bl.a. bidrager med viden om:

  • De forskellige psykiske voldsformer, blandt andet manipulation, projektion og isolation
  • Faresignaler og opmærksomhedspunkter – hos voksne og børn, herunder indsigt i voldens ”normaliseringsproces”
  • Forældre i højkonflikt – hvordan holder du fokus og sikrer, at du ikke bliver en ”brik” i spillet? Desuden fokus på forældrefremmedgørelse
  • Voldens dynamikker – og hvordan det er muligt at bryde med en voldelig relation
  • Viden om, hvordan du bedst støtter, rådgiver og henviser til den rette hjælp – herunder hvilken praksis det er muligt at implementere her og nu, og hvilke udfordringer der kan være i forhold til det

Få redskaber til at identificere og forstå voldens psykiske mekanismer og konsekvenser

”Der er ingen blå mærker og heller ikke brækket noget, men det føles som om, jeg er gået i stykker” 

Psykisk vold er ofte overset og langt mere udbredt, end vi umiddelbart skulle tro. Det skyldes, at denne voldstype er svær at opdage, da den er ”usynlig” og ikke efterlader mærker, som ved den fysiske vold. Det kan derfor være svært at identificere og anerkende den psykiske vold.

Men psykisk vold er mindst lige så skadelig og traumatiserende som fysisk vold. Psykisk vold handler om vedvarende devaluering og psykisk nedbrydning, f.eks. ved at ydmyge, kritisere, manipulere, true eller isolere med det formål at kontrollere eller begrænse en persons liv eller handlinger.

Mennesker udsat for psykisk vold kan med tiden udvikle symptomer som blandt andet lavt selvværd, modløshed, social tilbagetrækning, depression, angst og PTSD. Den psykiske vold kan have meget alvorlige konsekvenser i forhold til både den psykiske, fysiske og sociale trivsel. Konsekvenser som ikke kun rammer voldsofferet, men som også har betydning for familien og andre nære relationer.

Vi ved også, at psykisk vold altid er til stede, når der er fysisk vold, og at den psykiske vold gradvist kan eskalere og være første trin i partnerdrab. Derfor er der mange grunde til at tage psykisk vold meget alvorligt.

Indhold & udbytte på dagen

På denne kursusdag sætter psykolog Signe M. Hegestand fokus på psykisk vold. Kurset giver dig konkret viden om, hvilke tegn du som fagperson skal være opmærksom på, for at kunne identificere volden og håndtere den bedst muligt. Du får også indsigt i voldens psykologiske mekanismer og konsekvenser, så du kan yde den rette hjælp og støtte i arbejdet med voksne, børn, unge og familier, som har psykisk vold tæt inde på livet.

På dagen får du viden om

  • Hvad er psykisk vold? - og hvordan kan og skal vi forstå det
  • Indgående viden om de forskellige psykiske voldsformer, blandt andet manipulation, projektion og isolation
  • Faresignaler og opmærksomhedspunkter – hos voksne og børn, herunder indsigt i voldens ”normaliseringsproces”
  • De psykiske, fysiske og sociale konsekvenser af volden
  • Forældre i højkonflikt – hvordan holder du fokus og sikrer, at du ikke bliver en ”brik” i spillet? Desuden fokus på forældrefremmedgørelse
  • Voldens dynamikker – og hvordan det er muligt at bryde med en voldelig relation
  • Viden om, hvordan du bedst støtter, rådgiver og henviser til den rette hjælp
  • Hvilken praksis er mulig at implementere her og nu - og hvilke udfordringer kan der være i forhold til det?

Kurset er målrettet socialrådgivere, pædagoger, familiebehandlere, PPR, sundhedsplejersker, lærere, psykologer og psykoterapeuter.

Dagens underviser

Signe M. Hegestand
Signe M. Hegestand
klinisk psykolog
Hun har igennem en årrække specialiseret sig i arbejdet med mennesker, der er udsat for psykisk vold og dysfunktionelle relationer. Hun har desuden været med til at kaste lys på voldens psykologiske dynamikker, samt formidlet de problemstillinger og konsekvenser denne type vold har, blandt andet som ekspert i dokumentarerne ”Forført af Jakob” og ”Fanget i et farligt forhold” på TV2 - og som forfatter til den anmelderroste bog ”Psykisk Vold - Sådan kommer du videre”. Signe M. Hegestand er også udannet Krops-og Gestalt terapeut fra Institut for Gestaltanalyse i 2005, certificeret Mindfulness Instruktør fra Skolen for Anvendt Meditation i 2014 samt efteruddannet i Psykotraumatologi 2020. Hun er medlem af Dansk Psykolog Forening, og autoriseret af Psykolognævnet.
TID & STED:
Det sker:
Den 30. september 2022 på Scandic Hvidovre

Undervisning fra 09.00 til 16.00
PRIS
Pris for deltagelse er kr. 3.080, - ekskl. moms. Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskage samt kaffe og te ad libitum.

Mulige rabatter:
Maillisterabat (10 %): Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10 % i rabat allerede ved første tilmelding. Vær opmærksom på, at rabatten er personlig. Så hvis du vil tilmelde flere deltagere, så skal alle være skrevet op til nyhedsbrevet for at få rabat.

Loyalitetsrabat (op til 10 %): Allerede efter 1 deltagelse kan din arbejdsplads få rabat. Læs mere her

Skal hele arbejdspladsen med?
Ved 10 eller flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for yderlige rabatmuligheder.