Bjerge af, hvad der umiddelbart synes som ubrugeligt skrammel, hober sig op i et hjem, der er blevet stort set ufremkommeligt.
Mennesker med samlermani er ofte omgivet af så store mængder af ting, at deres hverdag og livsudfoldelse bliver udfordret. For dem kan ting, som ellers ligner noget, de bare skulle skille sig af med, have en reel værdi. Genstandenes tilstedeværelse kan skabe tryghed hos borgeren og er ofte en måde at håndtere svære følelser, manglende tætte relationer eller tilknytning.
Ofte sameksisterer samlermani med andre diagnoser eller lidelser, og det kan derfor være komplekst for fagprofessionelle at sætte ind det rigtige sted. Første skridt henimod at kunne give bedre støtte og hjælp er forståelsen af netop den kompleksitet, man står overfor. Når man har den forståelse, er det også vigtigt at blive klogere på sig selv og egne dynamikker i samspillet med borgeren, da relationen her er særlig vigtig – og fordi det kan være følelsesmæssigt drænende at være i denne relation.
Hjælp borgere med komplekse udfordringer
Vær med på denne kursusdag, hvor psykoterapeut Kamilla Albek og supervisor Eva Zeuthen sætter fokus på samlermani og de komplekse dynamikker diagnosen rummer – og ikke mindst på de udfordringer, som kan opstå i mødet mellem borgere med samlermani og den fagprofessionelle. På dagen får du nyeste viden om diagnosen, og du bliver præsenteret for en helt ny behandlingsmetode.
Med fra dagen tager du:
- En almenpsykologisk forståelse af diagnosen, herunder genetiske faktorer, komorbiditet og behandlingsmuligheder
- Viden om begreberne skam og stigmatisering, så du kan komme tættere på de mennesker med diagnosen, du hjælper
- Kendskab til forsvarsmekanismer og manglende sygdomsindsigt samt selvobservation i relationen
- En praksisnær introduktion til recovery-tankegangen i relation til samlermaniproblematikker
- Nyeste forskning på området, hvor en ny behandlingsmetode bliver præsenteret
- Redskaber til at optimere dialogen og samarbejdet med mennesker med en samlermanidiagnose
- Viden om egenomsorg og psykologisk ilt
Dagen er en blanding af oplæg og gruppeworkshop, hvor vi går i dybden med konkrete redskaber og får sat praksis på det lærte.
Målgruppe:
Kurset er relevant for alle fagpersoner, der arbejder rundt om mennesker med samlermaniproblematikker, hvor det opleves udfordrende både at forstå, hjælpe og selv at kunne være i relationen til borgeren. Det kan eksempelvis være socialpædagogisk personale, §85-medarbejdere, rottefængere, sosu-hjælpere eller fagpersonale, der har med komplekse borgere at gøre.