Skam - Psykisk sygdoms indre kilde - Seminarer
Skam – Psykisk sygdoms indre kilde

Skam – Psykisk sygdoms indre kilde

Effektive redskaber og nødvendig viden Psykisk sygdom og skam går hånd i hånd. For psykisk syge bliver mere syge af at skamme sig over den psykiske sygdom. Og rigtig mange bliver psykisk syge, fordi de er blevet påført skam. Vil du hjælpe mennesker med en psykisk sygdom er de bedste løsninger derfor ikke diagnosticering, medicinering og behandling. I stedet skal du starte et helt andet sted – nemlig hos dem selv, siger chefpsykolog og forfatter Lars J. Sørensen. Og fokus bør være på nærvær, relationer og tilknytning.
De psykiatriske diagnoser har for alvor sat dagsordenen i vores samfund. Og med god grund. For en fjerdedel af os vil i løbet af et almindeligt år blive ramt af en psykisk forstyrrelse, som kan berettige en diagnose. 8 procent af befolkningen er på antidepressiv medicin. Og siden årtusindskiftet er antallet af danskere under behandling for en psykisk lidelse steget med næsten 50 procent.

Men hvorfor bruger vi ikke noget mere tid på, hvad der reelt sker i menneskers liv i stedet for at have så travlt med diagnosticering? Og hvorfor har vi så travlt med medicinering og behandling, når erfaringerne viser os, at vi kommer meget længere ved at fokusere på nærvær, relationer og tilknytning?

Skam – den største enkeltfaktor til psykisk sygdom
Ifølge chefpsykolog og forfatter Lars J. Sørensen må vi i arbejdet med psykisk lidende mennesker starte et helt andet sted, når vi vil hjælpe dem til et bedre liv – nemlig hos dem selv og den indre skam, de bærer rundt på.

For psykisk sygdom og skam går hånd i hånd. Ikke blot fordi vi som mennesker bliver mere syge af at skamme os over vores psykiske sygdom. Men lige så meget fordi mange af os bliver psykisk syge, fordi vi tidligere i livet er blevet påført skam.

Skam har en stor andel i alle psykiske sygdomme som depressioner, psykoser, angsttilstande, misbrug og ADHD. Vi føler os forkerte, når vi bliver behandlet forkert og spejlet forkert tilbage, og denne indre dæmonisering bliver potentielt den styrende faktor i livet.

På denne unikke kursusdag sætter Lars J. Sørensen fokus på mødet og arbejdet med den psykisk lidende borger med udgangspunkt i følelsen af skam. Bl.a. hvorfor skam er så af-gørende en faktor i forhold til at få det svært i livet – og hvordan vi konkret kan arbejde med den lidende borgers indre skam i relationen og nærværet med dem.

“Vi får det nervesystem, som vore omgivelser giver mulighed for. At sige, at psykisk sygdom skyldes fejl i nervesystemet, holder ikke i dag. Når jeg arbejder med mennesker med psykis-ke problemer, er det mennesker, hvis selvforståelse er gået skævt. Det er den, der skal reetableres.” – Lars J. Sørensen

Vidste du?

Udbytte

Viden om:

Redskaber til:

Underviseren

Lars J. Sørensen, chefpsykolog på Psykiatrihospitalet i Nykøbing Sjælland, forfatter og foredragsholder. Han er aktuel med bogen Skam – medfødt og tillært – når skam fører til sjælemord. Siden 1979 har Lars J. Sørensen været chefpsykolog på Psykiatrihospitalet i Nykøbing Sj.

Han har arbejdet med psykoterapi både i psykiatrien og privat praksis, og han har igennem mange år været underviser på forskellige psykoterapeutuddannelser. Forud for sin seneste bog udgav han i 1996 bogen Særpræg – Særhed – Sygdom og i 2005 bogen Smertegrænsen.

Pris

Pris pr. deltager er kr. 2.653,-, der dækker materiale, morgenmad, frokost inkl. én vand og kaffe/te samt andre forfriskninger dagen igennem. Med nyhedsmail- og kollegarabat, jf. nedenfor, er pris pr. deltager kr. 2.122,-. Priserne er ekskl. moms

Der gives 10 % personlig rabat (før moms) til deltagere, som senest på tilmeldingstids-punktet har tilmeldt sig vores nyhedsmail på www.seminarer.dk. Der kan yderligere opnås 10 % rabat på den samlede pris ved samtidig tilmelding af tre eller flere deltagere fra samme arbejdssted