Forestil dig, at der sidder en myg på din arm, men du må ikke slå den væk. Du kan slet ikke tænke på andet end myggen. Først når du slår myggen væk, letter den anspændte følelse.
Det er svært at forstå, hvor intens følelsen inden et tics er. Men flere beskriver det ,som at der sidder en myg på deres arm. Eller ikke at måtte klø, når nu det klør. Følelsen kan ikke ignoreres, og det giver en lettelse at udføre tics.
Helt op til 20 procent af alle børn oplever at have tics. For langt de fleste går det over af sig selv. Men for 1-3 procent udvikler det sig til kroniske tics. Ticslidelser kan få store konsekvenser for et menneskes liv, hvis ikke det bliver mødt med den rette forståelse og hjælp.
Alt det vi ikke ser
Ticslidelser forbindes ofte med høje hyl, råben af frække ord, voldsomme ryk i kroppen eller kast med hovedet, men tics kan se ud og opleves på et utal af måder. Tics inddeles overordnet i tre typer, hvor de mest kendte er lydtics, som snøften eller ord, og bevægetics, f.eks. ansigtsgrimasser og ryk i arme og ben. Lyd- og bevægetics er observerbare for omverden.
Den tredje type tics, tanketics, er kun sparsomt beskrevet i lærebøgerne, men mange mennesker med ticslidelser fortæller, at de også har tanketics. Typiske tanketics kan være at se billeder eller små stumper af “film” i tankerne (visuelle) eller “høre” sætninger, musik eller andre lyde (auditive) inde i hovedet.
Tanketics er ikke observerbare for omgivelserne, derfor går mange ofte rundt med dem længe, inden der bliver talt om dem. Tanketics fylder meget og tager plads fra anden tankevirksomhed. Konsekvensen er, at mennesker med tanketics ofte opfattes som uopmærksomme eller ukoncentrerede, og i nogle tilfælde forveksles det med ADHD. Men som oftest bliver tanketics opfattet som tvangstanker, som led i OCD.
Få aktuel viden
80 procent af dem, der har en moderat til svær ticslidelse har en eller flere ledsagende diagnoser som ADHD, OCD, angst, depression, koncentrationsbesvær og/eller søvnbesvær. Ofte opdager vi først eventuelle ledsagende diagnoser, når arbejdet med ticslidelsen er i gang, og det kan være en stor faglig udfordring at adskille de forskellige diagnoser – selv for eksperter på området. Det kan have store konsekvenser for livskvaliteten, hvis man ikke får den rigtige hjælp og behandling.
Derfor er det vigtigt, at vi som professionelle, uanset om det er i børnehave, i skolen, på ungdomsuddannelsen eller i sagsbehandlingen, ved, hvad det vil sige at leve med en ticslidelse. At vi kan få mistanken om eventuelle ledsagende diagnoser, og at vi forholder os til tics på en konstruktiv måde, som er hjælpsom for personer med en ticslidelse.
Kurset gennemgår den aktuelle viden på tics-området både indenfor børne-, unge- og voksenområdet, og giver dig redskaber til at forstå og vejlede de mennesker, som du møder, der har en ticslidelse.
Udbytte
Kurset sætter dig i stand til, at:
Kursets underviser
Ingrid Sindø er speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri og kognitiv adfærdsterapeut. Ingrid har i en lang årrække arbejdet med ticslidelser og de ledsagende diagnoser som f.eks. ADHD, angst og OCD og har gennemført interviewundersøgelser med børn med ticslidelser og deres forældre. Det har givet hende stor forståelse for og indblik i de særlige udfordringer, som familierne oplever. Ingrid kombinerer en lang række behandlingsmetoder både medicinsk, psykologisk og pædagogisk og er forfatter til bogen “Tics & Tourette. Håndbog i at leve med tics” fra 2012.
Ingrid Sindø er en erfaren oplægsholder og lægger i sin undervisning vægt på spørgsmål, debat og dialog, så undervisningen bliver så relevant og nærværende for dig som muligt.