Anne er blevet børne-stressvejleder: ”Nu kan jeg se bag om adfærden på en anderledes måde” - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Anne er blevet børne-stressvejleder: ”Nu kan jeg se bag om adfærden på en anderledes måde”

Pædagog, Anne Plesner Mathiasen, har i 2021 tilføjet en ny titel til sit CV. Hun kan nemlig kalde sig certificeret børne-stressvejleder, og her fortæller hun om sin oplevelse med at tage den digitale uddannelse.

Af Nana Rafn
interview_om_udd_til_stressvejleder
De fleste af os kender det nok.

Vi lader computermusen eller fingeren glide ned over skærmen og scroller os igennem diverse opslag på Facebook. Pludselig er der noget, der fanger vores opmærksomhed og får os til at stoppe op. 

Det var netop sådan, Anne Plesner Mathiasen første gang stiftede bekendtskab med uddannelsen til certificeret børne-stressvejleder – også kendt som StressBusters. Hun er uddannet pædagog og arbejder i vuggestueafdelingen i en integreret institution, og det var bl.a. derfor Facebook-opslaget talte til hende.

I mit arbejde ser jeg en helt generel tendens til, at flere og flere børn stikker ud. Der er f.eks. flere børn, der får diagnoser. Jeg har tit tænkt: ”Hvorfor gør de egentlig det?”, men det gør de jo, fordi de er enormt pressede i de kontekster, de er i. Der er meget, de skal. Det er nogle helt anderledes rammer bare set i forhold til, hvordan det var, da jeg var barnfortæller hun og fortsætter:

”Derudover har jeg periodevis selv oplevet stressbelastning, særligt i mit forhold som forælder til børn med særlige behov. Uddannelsen var derfor interessant både ud fra et fagprofessionelt og privat synspunkt. Som mor til tre børn var det også rigtig fint for mig med en digital uddannelse, der ikke krævede, at jeg tog fri fra arbejde eller lignende.”

Uddannelsen består af 4 digitale moduler, som bl.a. indeholder videooplæg med de to undervisere – fysioterapeut Pernille Thomsen og psykolog Charlotte Bjerregaard – praksiseksempler og øvelser.

For Anne Plesner Mathiasen har det virket rigtig godt, at det faglige stof bliver formidlet på forskellige måder, og hun har i det hele taget oplevet det faglige niveau som meget passende.

Både Pernille og Charlotte er rigtig gode til at formidle, og det gjorde virkelig meget for forståelsen og for, at jeg tog det faglige indhold ordentligt ind. De serverede det rigtigt, kan man sige. Indholdet er ekstremt videnskabeligt, men det er stadigvæk spiseligt og bliver gjort letforståeligt. Jeg sad på et tidspunkt og ønskede, at jeg bare kunne afspille det for mine kollegaer, for det var så tilgængeligtDet var mega godt! Desuden er det super, at der er nogle øvelser undervejs, så man lige bliver mindet om, hvad det er, man har lært.

Som en del af uddannelsen indgår der materiale, som kan printes ud og bruges direkte i arbejdet med børn og unge. Blandt disse materialer er der eksempelvis et ugeskema og et opskriftshæfte med øvelser, som kan berolige nervesystemet og dermed sænke stressniveauet.

Jeg synes absolut materialerne giver mening. Jeg kendte nogle af dem på forhånd, fordi jeg bruger nogle tilsvarende til et af mine børn, som har ADHD. Ugeskemaet benytter vi f.eks. derhjemme, så alle i familien ved, hvad der skal ske og hvornår. Det giver mere struktur og ro. Jeg genkendte også nogle af øvelserne i opskriftshæftet, og det var rart at få den videnskabelige baggrund for øvelsernes effekt, men også at få understreget, at det, jeg allerede har gjort, rent faktisk giver meninglyder det fra Anne Plesner Mathiasen, som videre siger: 

Opskriftshæftet har desuden været med til at give mig et overblik, der gør, at jeg nu hurtigt kan sammensætte noget, der giver mening for det enkelte barn.

Et styrket fagligt ståsted

Selvom uddannelsen til certificeret børne-stressvejleder er digital, er der indlagt en fysisk supervision med underviserne, når det sidste modul er gennemført. Da Anne Plesner Mathiasen tilmeldte sig uddannelsen, havde hun ikke hæftet sig så meget ved supervisionen, men hun endte med at være meget glad for den.

Supervisionen var mega god! Jeg fik virkelig brugbar sparring i form af rigtig mange fifs og tricks. Pernille og Charlotte havde bare styr på det, så jeg følte mig i trygge hænder. De er ildsjæle, og det smitter. Jeg er selv en ildsjæl, men fik lige noget ekstra power fra dem, fordi de brænder så meget for det. Supervisionen gav det lille ekstra, og det var rart at se, at der er nogle rigtige mennesker bag uddannelsen.”

Anne Plesner Mathiasen har nu gennemført og bestået uddannelsen og kan kalde sig certificeret børne-stressvejleder, og hun er slet ikke i tvivl om, at hun kan bruge den nye viden og redskaber i sit videre arbejde.

Jeg har helt overordnet fået en forståelse af, hvad det er, der sker, når et barn reagerer på et eller andet. Så nu kan jeg i endnu højere grad forstå, at et barn måske råber og bider, fordi det slet ikke kan rumme, at der ikke er nogen struktur, at der er for meget larm eller lignende. Jeg kan se bag om adfærden på en anderledes måde end før”, siger hun og fortsætter:

Noget af det, jeg har erfaret her efter uddannelsen, er, at jeg nu står meget stærkere i mig selv, fordi jeg har fået et ekstra argument for, at vi ikke bare skal give aben videre, som man ellers kan have tendens til at gøre. I uddannelsen er der bl.a. fokus på tidlig indsats, så vi kan forebygge eller afhjælpe symptomer så tidligt som muligt, og nu tør jeg i højere grad sige, at vi skal gøre noget, når vi på mit arbejde oplever børn, der ikke trives så godt, som de kunneDen del af uddannelsen, som handler om det lovgivningsmæssige, har også været enormt vigtig for mig. Der kan jeg som pædagog gå ind og se, om der rent faktisk er noget, vi lovgivningsmæssigt skal gøre. Og det er der jo, så nu har jeg den vished at læne mig op ad. I det hele taget vil jeg gerne anbefale uddannelsen, og jeg håber også, der kommer mere, som jeg kan bygge oven på de kompetencer, jeg nu har fået. 

Relevante arrangementer

Bliv certificeret børne-stressvejleder.
Digital Uddannelse

Bliv certificeret børne-stressvejleder.

Bliv certificeret bio-psyko-social børne-stressvejleder – en del af StressBusters-indsatsen. Tag en digital uddannelse med to af landets førende eksperter på området, Pernille Thomsen og Charlotte Bjerregaard. En uddannelse til fagprofessionelle.

Når du køber adgang til den digitale uddannelse, modtager du automatisk en mail med et link, som giver dig adgang med det samme. Du opnår personlig adgang til uddannelsen på Seminarer.dk’s digitale platform i 12 måneder. Da adgangen er personlig, må den ikke deles med andre. Din 12-måneders adgang fornys med 12 måneder, hver gang du køber noget nyt hos Seminarer.dk. Læs mere i vores FAQ

Linket er personligt og må IKKE deles eller videresendes.

Læs mere
Styrk børns selvregulering
Kursus

Styrk børns selvregulering

Jylland & Sjælland

Selvregulering er en særdeles vigtig kompetence, og derfor er det af stor betydning, at børn får den rette hjælp, når de er udfordret på evnen til selvregulering.

Vi tilbyder derfor dette givende kursus, hvor du bl.a. opnår:

Viden om, hvad selvregulering er – og hvorfor den har så stor betydning for børns trivsel, udviklingsbetingelser og sociale relationer Viden om reguleringsproblematikker, herunder en forståelse af, hvad der skal være til stede for, at et barn kan regulere sig selv Kendskab til, hvordan du understøtter barnets evne til selvregulering gennem konkrete lege og aktiviteter, herunder en introduktion til medieret læringserfaring Konkrete træningsteknikker og øvelser, der er lige til at tage med hjem og afprøve

I spidsen for kurset står specialist i børneneuropsykologi Nanna Kruuse.

Læs mere
Dit digitale Børn & Unge Bibliotek
Abonnement

Dit digitale Børn & Unge Bibliotek

Ubegrænset adgang til digital læring i høj kvalitet – og kontinuerligt flow af nyt indhold Tilgå det digitale bibliotek, hvor end du er, og når det passer dig Samme lave pris uanset mængden af indhold i biblioteket Fordelagtig flerbruger-løsning til afdelinger og institutioner

Det koster kun 249 kr. om måneden pr. bruger (ekskl. moms). Opsig når du vil.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
BeCool – Angsthåndteringsprogram for børn og unge
Vejlederuddannelse

BeCool – Angsthåndteringsprogram for børn og unge

Jylland & Sjælland

Seminarer.dk tilbyder nu en ny vejlederuddannelse i forebyggende angsthåndtering til dig, der indgår i det primære fagprofessionelle netværk omkring børn og unge, dvs. lærere, pædagoger, AKT, sundhedsplejersker, skolelederelæger, psykologer og sagsbehandlere.

Du bliver undervist af de to eksperter på området – psykolog Søren Benedikt Pedersen og Gry Ravn Rønne, cand.pæd. i pædagogisk psykologi – og sammen bidrager de med den nyeste viden om angst, stress og traumer, ligesom de bl.a. stiller skarpt på:

Realistisk tænkning vs. metakognitive strategier Gradueret eksponering og trin-for-trin planer Visualisering, åndedræt og afslapning Guidet massage, leg, bevægelse og sanser Assertiv adfærd, kropssprog og social færdighedstræning
Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere