Personlighedsforstyrrelser i ICD-11
Psykiatri
Uddannelse

Personlighedsforstyrrelser i ICD-11

Arbejdet med mennesker, der har personlighedsforstyrrelser, er ofte komplekst – og derfor inviterer vi dig inden for på denne uddannelse, der både giver dig en grundlæggende forståelse af ICD-11-beskrivelsen af personlighedsforstyrrelser samt redskaber til at sikre det gode samspil med dine borgere/klienter.

Uddannelsen er skabt sammen med psykolog og professor Bo Bech samt specialist i psykoterapi Nana Lund Nørgaard, og de står klar til bl.a. at klæde dig på med:

  • En almenmenneskelig forståelse af, hvad personlighedsforstyrrelse er, hvilket giver dig mulighed for at forstå og møde mennesket bag lidelsen eller problemet endnu bedre
  • Viden om og redskaber til kommunikation: Hvordan møder du bedst klienter/borgere med personlighedsforstyrrelse?
  • Viden om mentalisering og præ-mentalisering som psykologisk forståelsesramme
  • En forståelse af dine egne reaktioner i mødet med klienter/borgere med personlighedsforstyrrelse og redskaber til selvregulering i mødet

Læs mere om dit udbytte, uddannelsens opbygning og underviserne lige herunder

Ny uddannelse om personlighedsforstyrrelser i ICD-11 – med to stærke eksperter

Vær med, når psykolog og professor Bo Bach samt psykolog og specialist i psykoterapi Nana Lund Nørgaard stiller skarpt på personlighedsforstyrrelser i det opdaterede diagnosesystem ICD-11.  

Denne praksisnære uddannelse giver dig den nyeste viden og konkrete redskaber til at forstå, møde og arbejde med mennesker med personlighedsforstyrrelse – uanset om du er ansat i psykiatrien, på socialområdet eller i en anden del af sundheds- og velfærdssektoren. 

Som deltager på uddannelsen får du: 

  • Indgående viden om den nye ICD-11-beskrivelse af personlighedsforstyrrelse, herunder aspekter af personlighedsfunktion og relaterede træk  
  • En almenmenneskelig forståelse af, hvad personlighedsforstyrrelse er, hvilket giver dig mulighed for at forstå og møde mennesket bag lidelsen eller problemet endnu bedre 
  • Indsigt i, hvilke aspekter af personlighedsfunktionen der kan styrkes og ændres samt indsigt i grundlæggende personlighedstræk, der i højere grad bør accepteres og ”leves med” 
  • Viden om og redskaber til kommunikation: Hvordan kan du møde klienter/borgere med personlighedsforstyrrelse? 
  • Viden om mentalisering og præ-mentalisering som psykologisk forståelsesramme 
  • Forståelse af dine egne reaktioner i mødet med klienter/borgere med personlighedsforstyrrelse og redskaber til selvregulering i mødet 

Bliv klædt på til at arbejde med borgere/klienter med personlighedsforstyrrelse ud fra den nye ICD-11-beskrivelse 

Personlighedsforstyrrelse og -vanskeligheder er udbredte i befolkningen og påvirker i høj grad vores professionelle relation til mennesker, der har brug for vores hjælp. Der regnes traditionelt med, at hver tiende person i den vestlige verden har en personlighedsforstyrrelse. 

Samtidig er det kun meget få mennesker, der ikke kender til at have en eller anden form for personlighedsproblem. Nogle mennesker har f.eks. udtalt tillidsbesvær, er tilbøjelige til at overtolke situationer og komme i konflikter. Andre er mere usikre, hæmmede, tager ingen chancer og oplever tilbagevendende angst og depression. Der er også nogle, som kan give udtryk for at have særstatus og forventning om andres beundring med en oppustet selvværdsfølelse, som på skrøbelig vis let kan punkteres. 

På den måde er det almenmenneskeligt at have personlighedsproblemer, hvor der kan siges at være skruet op for styrken af disse problemer hos mennesker, der diagnosticeres med en personlighedsforstyrrelse. Uanset hvor et menneske befinder sig på spektret mellem sund personlighedsfunktion og personlighedsforstyrrelse, er det væsentligt at have øje for personlighedens funktioner og grad af forstyrrelse. Det gælder især, hvis du professionelt arbejder i social- og sundhedsvæsnet med mennesker, der har brug for din hjælp.  

Slide 1

Personlighedsforstyrrelser – ny klassifikation, forståelse og behandling

Vores seneste diagnosesystem ICD-10 har været anvendt i over 30 år og beskriver bestemte typer af personlighedsforstyrrelser (såsom borderline, paranoid, skizoid, dyssocial, histrionisk, tvangspræget, ængstelig og dependent).

I 2024 blev WHO’s nye diagnosesystem ICD-11 udgivet med betydelige ændringer i måden at beskrive og diagnosticere personlighedsforstyrrelse på. I diagnosesystemet er der nu ikke kun fokus på, om borgeren/patienten har eller ikke har en personlighedsforstyrrelse, men også på graden af forstyrrelse, hvilket favner en mere almenmenneskelig forståelse af personlighedsproblemer.

Personlighedsforstyrrelsens sværhedsgrad bliver vurderet som let, moderat eller svær og kan suppleres med en beskrivelse af individuelle personlighedstræk. Der er også mulighed for at registrere mere almindelige ”personlighedsvanskeligheder”, som er under niveauet for en regulær diagnose.

Denne nye forståelsesramme med fokus på personlighedsfunktion og individuelle træk kan også anvendes i en bredere sammenhæng, hvor der ikke nødvendigvis snakkes om diagnoser.

Indhold på uddannelsen

På dette grundige uddannelsesforløb (2 moduler fordelt på 6 dage) tages der udgangspunkt i WHO's fundamentalt nye klassifikation og forståelse af personlighedsforstyrrelse og vanskeligheder, som vi nu skal lære at kende, efterhånden som ICD-11 implementeres i Danmark. 

Det kan være udfordrende at arbejde relationelt med borgere/klienter med en personlighedsforstyrrelse (reaktioner, der ikke er som forventet, aftaler der pludselig ikke gælder alligevel, konfliktfelter man ikke vidste fandtes, trusler, afvisning mm). Det kan også forårsage, at mange på sigt oplever en tiltagende slitage i arbejdet og relationen – måske endda føler sig truet eller presset i kontakten mm. 

Derfor har uddannelsen både et fokus på at give en grundlæggende forståelse af den nye model for personlighedens funktion og forstyrrelser – samt redskaber til at navigere i det ofte komplekse samspil. 

Med udgangspunkt i beskrivelsen af personlighedsforstyrrelse i ICD-11 opnår du i løbet af 6 intensive dage: 

Modul 1 (3 dage) 

  • En indgående introduktion til den nye ICD-11-klassifikation af personlighedsforstyrrelse med udgangspunkt i personlighedens almenmenneskelige funktioner, og hvad det psykologisk set vil sige at være menneske 
  • Redskaber til at observere og vurdere personlighedsforstyrrelsens overordnede sværhedsgrad og individuelle personlighedstræk – samt betydningen heraf for relationsarbejdet 

Modul 2 (3 dage) 

  • Indføring i mentalisering og præ-mentaliseringsformer som ramme for at forstå den indre forestillingsverden hos borgeren/klienten med personlighedsforstyrrelse  
  • Praktisk træning i kommunikative greb og tilgange i mødet med borgeren/klienten  
  • Redskaber til at forstå og håndtere dine egne reaktioner i mødet med borgeren/klienten 

Uddannelsens form 

På begge moduler arbejder vi med et mix af teoretisk indføring, plenumdiskussioner, casearbejde og grupperefleksion. Undervejs anvender vi videosekvenser og uddrag fra skønlitteratur til at illustrere personlighedens kompleksitet. På modul 2 er der rig mulighed for at afprøve forskellige greb og tilgange i mindre grupper samt for at reflektere over dine egne reaktioner i mødet med borgere/klienter med personlighedsforstyrrelse og overveje mulige hjælpsomme tilgange. 

Målgruppe 

Uddannelsen er relevant for fagpersoner på tværs af social-, sundheds- og psykiatriområdet, som  ønsker konkrete redskaber og nyeste viden om personlighedsforstyrrelser i ICD-11. 

Uddannelsen er målrettet både dig, der arbejder i behandlingspsykiatrien, på socialpsykiatriske bosteder, i kommunale tilbud, i misbrugsbehandling, på familieområdet, i specialskoler eller beskæftigelsestilbud – og alle andre steder, hvor du har tæt kontakt med borgere/klienter, der har vanskeligheder med relationer, følelsesregulering, identitet eller adfærd – og som udviser tegn på personlighedsproblemer- eller forstyrrelser.  

Uddannelsens opbygning

Læs mere om indholdet på de 2 moduler.

Modul 1: Forståelse af personlighedsfunktion- og forstyrrelse

På baggrund af ICD-11-beskrivelsen går vi på dette modul i dybden med, hvad personlighedsfunktion og personlighedsdysfunktion er, og vi dykker ned i betydningen af de forskellige aspekter af selvet og interpersonel funktion.  

Ud fra dette beskæftiger vi os med hele spektret af sværhedsgrader fra ”normale” personlighedsvanskeligheder til let, moderat og svær personlighedsforstyrrelse.  

I forlængelse heraf fordyber vi os i, hvordan forstyrrelsens individuelle udtryk kan portrætteres ved hjælp af kombinerede personlighedstræk.  

Undervejs lægges der også vægt på, hvordan aspekter af personlighedsdysfunktion kan påvirke vores egne reaktioner og i det hele taget den professionelle relation.  

Med blik for at vi alle er i samme ”båd”, bliver der trukket tråde til almenmenneskelige udfordringer, ”recovery” og ressourcer/svagheder, der kan arbejdes med uanset sværhedsgrad. 

Traditionelle ICD-10-typer af personlighedsforstyrrelse (f.eks. ængstelig-evasiv, dependent, borderline, dyssocial, narcissistisk) bliver anvendt til at illustrere de forskellige aspekter af personlighedsfunktion, sværhedsgrad og individuelle træk i ICD-11. 

Modul 2: What to do? Tilgang i mødet med borgere/klienter med personlighedsforstyrrelse

På dette modul tager vi afsæt i teorien om mentalisering og præ-mentaliseringsformer som ramme for bedre at forstå den indre forestillingsverden (f.eks. rigiditet eller manglende virkelighedsforankring) hos borgeren/klienten med personlighedsforstyrrelse. 

Med afsæt i denne forståelse træner vi din evne til at identificere svigtende mentalisering (præmentalisering) hos både borgeren og dig selv.  

Dernæst træner vi kommunikative greb og den generelle tilgang i mødet med borgeren/klienten, som kan hjælpe både dig selv og klienten til at genvinde evnen til at mentalisere. Dette kan dels bedre kommunikationen med personen og samtidig hjælpe dig med at forstå og håndtere dine egne reaktioner i mødet med borgeren/klienten. At skabe denne form for forståelse kan på sigt forebygge professionel udbrændthed og være med til at sikre, at du ikke bliver fanget i uhensigtsmæssige mønstre med borgeren/klienten. 

Vi fokuserer i løbet af modulet på dine egne konkrete cases, på udviklingsmuligheder, samarbejde i relationen, forståelse, dine og borgerens/klientens reaktioner og mønstre samt egenomsorg og grænsesætning. 

Om underviserne:

Bo Bach
Bo Bach
ph.d., dr. med., professor ved Københavns Universitet og klinisk psykolog i Psykiatrien, Region Sjælland
Bo Bach arbejder med forskning og undervisning samt udredning og behandling af personlighedsforstyrrelse. Bo er forfatter til en række bøger og artikler om personlighedsforstyrrelser på dansk og engelsk og har været med til at udvikle Diagnostic Interview for Personality Pathology in ICD-11 (DIPP-11). Herudover er Bo næstformand for sektionen for personlighedsforstyrrelser under World Psychiatric Association (WPA) og tidligere bestyrelsesmedlem i European Society for the Study of Personality Disorders (ESSPD).
Nana Lund Nørgaard
Nana Lund Nørgaard
autoriseret psykolog og godkendt specialist og supervisor i psykoterapi (voksne) af Dansk Psykologforening og Dansk Psykiatrisk Selskab.
Hun har omfattende klinisk erfaring med psykopatologisk udredning og mentaliseringsbaseret psykoterapi, supervision og undervisning. Siden 2008 har hun arbejdet i psykiatrien med at udvikle mentaliseringsbaseret behandling til personer med personlighedsforstyrrelse og komplekse traumer. Desuden har hun i en årrække været ansat ved Psykoterapeutisk Center Stolpegård (PCS), Ambulatorium for Personlighedsforstyrrelser, hvor hun har arbejdet med unge og voksne med personlighedsforstyrrelser – under supervision af bl.a. Anthony Bateman og Sigmund Karterud.
TID & STED:
Hold 1:
Uddannelsen består af 6 dages undervisning fordelt på 2 moduler:

Modul 1: Den 3.-5. december 2025
Modul 2: Den 12.-14. januar 2026

Alle undervisningsdage på Rytterkasernen 21 (Odense) i Seminarer.dk's egne kursuslokaler. Få mere info om Rytterkasernen, herunder vejvisning: Seminarer.dk på Rytterkasernen

Undervisning: Alle dage kl. 09.00-15.30
PRIS
16.668 kr. ekskl. moms.
Prisen er inkl. morgenmad, frokost, eftermiddagskage samt kaffe og te ad libitum alle dage.

Overnatning:
Vær opmærksom på, at der er IKKE overnatning mellem dagene med i prisen. Hvis du har brug for en overnatning dagen før eller mellem dagene, har Seminarer.dk samarbejdsaftaler med udvalgte hoteller. Kontakt os gerne for mere information.

Uddannelsesbevis
Du modtager et uddannelsesbevis fra Seminarer.dk, der dokumenterer gennemførelse af forløbet.

Skal hele arbejdspladsen med?
Ved flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for yderlige rabatmuligheder.