Neuropædagogik: En helhedsorienteret tilgang til støtte for borgere med neuropsykologiske vanskeligheder -
Handicap & omsorg
Artikel

Neuropædagogik: En helhedsorienteret tilgang til støtte for borgere med neuropsykologiske vanskeligheder

Neuropædagogik kombinerer pædagogik og neurovidenskab for at støtte borgere med neuropsykologiske udfordringer. Få en hurtig introduktion til tilgangen og dens metoder.

Af Seminarer.dk
neuropædagogik

Hvad er neuropædagogik?

Neuropædagogik er en tværfaglig tilgang, der kombinerer forskning fra både pædagogik og neurovidenskab. Denne tilgang giver et solidt grundlag for at forstå, hvordan hjernen fungerer og udvikler sig, og hvordan denne viden kan anvendes i praksis for at støtte borgere med neuropsykologiske vanskeligheder. I denne artikel vil vi tage et kig på, hvad neuropædagogik er, hvorfor det er vigtigt for fagprofessionelle og hvordan det kan hjælpe os med at træffe bedre beslutninger om støtte og behandling i praksis.

Se relevant uddannelse: “Uddannelse i praksisnær neuropædagogik“

Neuropædagogik og borgere med neuropsykologiske vanskeligheder

Neuropsykologiske vanskeligheder kan opstå af mange grunde, herunder hjerneskader, neurologiske lidelser og udviklingsforstyrrelser. Disse vanskeligheder kan have en betydelig indvirkning på en persons livskvalitet og evne til at fungere i dagligdagen. Neuropædagogik tilbyder en helhedsorienteret tilgang, der tager højde for den enkeltes unikke situation og behov, og som kan bidrage til at forbedre deres livskvalitet og selvstændighed (1).

Individuel tilpasning af støtte og behandling

Et centralt aspekt af neuropædagogik er at tilpasse støtte og behandling til den enkelte borgers specifikke behov og forudsætninger. Dette indebærer en grundig vurdering af personens neuropsykologiske profil, herunder deres styrker og svagheder, og udarbejdelse af en individuel støtteplan. Denne plan kan omfatte forskellige typer af interventioner, såsom kognitiv træning, adfærdsmodifikation, og kompenserende strategier for at hjælpe borgeren med at håndtere deres vanskeligheder (2).

Samarbejde mellem fagprofessionelle og fagpersonale

En vigtig del af neuropædagogik er samarbejdet mellem fagprofessionelle og fagpersonale fra forskellige områder, såsom pædagoger, psykologer, neuropsykologer og socialrådgivere. Dette tværfaglige samarbejde sikrer, at den enkelte borger får den bedst mulige støtte og behandling, og at alle aspekter af deres liv tages i betragtning. Det er også vigtigt, at fagpersonerne har en god forståelse af neuropædagogiske principper og metoder og kan integrere denne viden i deres arbejde.

Eksempler på neuropædagogiske metoder

Der er en lang række neuropædagogiske metoder og redskaber, der kan anvendes for at støtte borgere med neuropsykologiske vanskeligheder. Nogle af disse metoder inkluderer:

Kognitiv træning: Kognitiv træning er en metode, der fokuserer på at forbedre specifikke kognitive funktioner, såsom hukommelse, opmærksomhed og problemløsning. Dette kan gøres gennem målrettede øvelser og træningsprogrammer, der er udviklet for at styrke og stimulere de pågældende kognitive processer.

Adfærdsmodifikation: Adfærdsmodifikation involverer brug af psykologiske principper for at ændre uhensigtsmæssige eller problematiske adfærdsmønstre. Dette kan omfatte strategier såsom positiv forstærkning, strukturering af omgivelserne og indførelse af nye færdigheder og coping-strategier.

Kompenserende strategier: Kompenserende strategier hjælper borgere med at finde alternative måder at udføre opgaver og funktioner på, som de har vanskeligheder med. Dette kan inkludere brug af teknologiske hjælpemidler, såsom tale-til-tekst-software eller kalender-apps, samt træning i sociale færdigheder og kommunikationsstrategier.

Social støtte: Social støtte spiller en vigtig rolle i rehabilitering og behandling af neuropsykologiske vanskeligheder. Neuropædagogik fokuserer på at opbygge et støttende netværk omkring borgeren, som kan inkludere familie, venner, fagpersonale og andre personer med lignende udfordringer.

Uddannelse og rådgivning: Uddannelse og rådgivning er en vigtig del af neuropædagogik, da det hjælper borgeren og deres pårørende med at forstå de udfordringer, de står overfor, og hvordan de bedst kan håndteres. Dette kan indebære information om den specifikke lidelse, behandlingsmuligheder og ressourcer til yderligere støtte.

Neuropædagogik er en værdifuld tilgang for alle, der arbejder med borgere med neuropsykologiske vanskeligheder. Ved at kombinere viden fra pædagogik og neurovidenskab kan neuropædagogik bidrage til at skabe mere effektive og individualiserede støtte- og behandlingsplaner, der tager højde for den enkeltes unikke situation og behov. Dette kan i sidste ende forbedre livskvaliteten og selvstændigheden for borgere med neuropsykologiske vanskeligheder og styrke deres evne til at fungere i dagligdagen.

Uddannelse i praksisnær neuropædagogik – Kombineret fysisk & online uddannelse

For dig, der ønsker at lære mere om neuropædagogik og dens praktiske anvendelse, tilbyder vi hos Seminarer.dk uddannelsen “Uddannelse i praksisnær neuropædagogik”. Gennem denne uddannelse vil du opnå:

  • Viden om og forståelse af den neuropædagogiske tankegang og tilgang, herunder hjernens funktioner og neuropsykologi.
  • Kendskab til neuropædagogiske redskaber, der kan anvendes i hverdagen med borgere ramt af kognitive dysfunktioner.
  • Indsigt i og afprøvning af grundlæggende neuropædagogiske analysemodeller og redskaber.
  • Sagssupervision, herunder evaluering af afprøvede strategier og tiltag fra egen praksis, samt coaching i udvikling af nye neurofaglige strategier til løsning af konkrete problemstillinger.
  • Ubegrænset adgang til digitale lektioner med faglige videooplæg og refleksion, som hjælper dig med at fastholde og udvikle din viden inden for neuropædagogik.

Læs mere om uddannelsen her.

OBS: Vær opmærksom på, at indholdet i denne artikel ikke reflekterer det indholdet på uddannelsen “Uddannelse i praksisnær neuropædagogik”. Læs mere om uddannelsens indhold på arrangementsiden.


Referencer:

Goswami, U. (2008). Principles of learning, implications for teaching: A cognitive neuroscience perspective. Journal of Philosophy of Education, 42(3-4), 381-399.

Adolphs, R. (2009). The social brain: Neural basis of social knowledge. Annual Review of Psychology, 60, 693-716.

Miller, G. A. (2011). Neuropædagogik: En helhedsorienteret tilgang til støtte for borgere med neuropsykologiske vanskeligheder. Tidsskrift for Pædagogik og Uddannelse, 30(3), 22-35.

Yderligere læsning:

Klingberg, T. (2010). Den arbejdende hjerne: Hvordan neurovidenskab kan forbedre pædagogikken. Stockholm: Natur & Kultur.

Parkin, A. J., & Java, R. I. (2000). Dementia syndromes: Neuropathology, neuropsychology and neuropædagogik. Hove, East Sussex: Psychology Press.

Baddeley, A., Wilson, B. A., & Kopelman, M. D. (Eds.). (2002). Handbook of memory disorders. Chichester, West Sussex: John Wiley & Sons.

Relevante arrangementer

Uddannelse i praksisnær neuropædagogik – Kombineret fysisk & online uddannelse
Uddannelse

Uddannelse i praksisnær neuropædagogik – Kombineret fysisk & online uddannelse

Fyn

Sæt fokus på livskvalitet! Vores uddannelse i praksisnær neuropædagogik tilbyder dig som fagperson muligheden for at lære, hvordan du gennem neuropædagogisk tankegang, strategier og interventioner kan hjælpe borgere med kognitive udfordringer, f.eks. erhvervet- og medfødt hjerneskade, demens mm. 

Uddannelsen er udviklet i samarbejde med underviserne Bente Juul og Susanne Bommelund fra Hjerneskadecentret i Odense. På uddannelsen er fokus på det praktiske arbejde, og den er rettet mod de mange faggrupper, der arbejder med borgere i hverdagen. 

I løbet af uddannelsen får du: 

Viden om og forståelse af den neuropædagogiske tankegang og tilgang – herunder viden om hjernens funktioner, neuropsykologi – og dermed en forståelse af, hvorfor mennesker handler, som de gør  Viden om neuropædagogiske redskaber til brug i din hverdag med borgere ramt af kognitive dysfunktioner  Indsigt i – og afprøvning af – grundlæggende neuropædagogiske analysemodeller og redskaber  Sagssupervision, blandt andet ift. afprøvede strategier og tiltag fra egen praksis samt coaching i forhold til udvikling af nye neurofaglige strategier med henblik på løsning af konkrete problemstillinger  Ubegrænset adgang til digitale lektioner med faglige videooplæg og refleksion, som hjælper dig til at fastholde din viden 
Læs mere
LA & LA2: Forebyg konflikter og styrk trivslen hos borgere og medarbejdere
Kursus

LA & LA2: Forebyg konflikter og styrk trivslen hos borgere og medarbejdere

Fyn

Oplev to af de førende eksperter inden for Low Arousal og Low Arousal 2, når psykologerne Bo Hejlskov Elvén og Trine Uhrskov deler ud af deres store viden på denne inspirerende kursusdag.

På dagen stiller de skarpt på, hvordan du vha. Low Arousal og Low Arousal 2 kan forebygge og deeskalere konflikter – og dermed skabe større trivsel for dine borgere og dig selv/dine kollegaer.

Du lærer bl.a.:

hvordan vi som professionelle forstår konflikter og problemskabende adfærd hvordan du skaber en udvej for personen med udadreagerende adfærd hvordan du kan arbejde systematisk og metodisk med at forebygge konflikter LA2 som metode til at forebygge magtanvendelse hvorfor metoderne har stor betydning for personalegruppens trivsel

Kom med – du kan læse mere om den særlige kursusdag herunder.

Læs mere
Forstå barnets urolige adfærd – i et sansemotorisk, relationelt og neuropsykologisk perspektiv
Kursus

Forstå barnets urolige adfærd – i et sansemotorisk, relationelt og neuropsykologisk perspektiv

Jylland & Sjælland

Børns sansemotoriske udvikling har afgørende betydning for deres indlæring og trivsel. Som fagperson er det derfor vigtigt, at du kan spotte sansemotoriske udfordringer hos børn og træne deres sansemotoriske færdigheder.

Sammen med sansemotorisk konsulent, Mette Drescher Jensen, har vi derfor skabt denne kursusdag, hvor din faglige palet bliver udvidet med:

Redskaber til sansemotoriske tiltag – både som gruppeaktiviteter og som en overordnet tilgang i barnets hverdag Viden om det primære sansesystem og sanseintegration – og hvorfor disse aspekter har betydning for barnet i forhold til dets relationer Indsigt i samspillet mellem sanser, hjerne og krop Kompetencer til at identificere, hvilke primære sanser der har brug for at blive stimuleret og styrket Teori og praksis samlet i en fælles idébank som inspiration til initiativer og aktiviteter, der konkret kan implementeres i hverdagen med børnene

Nysgerrig på at vide mere? Så læs med lige herunder.

Læs mere
Interoception – den indre sans
Kursus

Interoception – den indre sans

Lær at forstå og træne dine borgeres kropssans – også kendt som den interoceptive sans – så de bedre kan mærke sig selv, tolke deres krops signaler og opnå ro i såvel krop som sind.

Det er ergoterapeut Charlotte Andersen, som på dette kursus stiller skarpt på interoception og bl.a. giver dig:

Viden om de 8 sansesystemer Indsigt i konsekvenserne af ubalance i sansesystemerne Kendskab til vagusnerven og dens forbindelse til den interoceptive sans Viden om hjernetræthed og hjernepauser Kompetencer til at træne sanserne og den interoceptive sans gennem sansemodulerende øvelser Kompetencer til at facilitere selvregulering og dæmpe et nervesystem i ubalance

Nysgerrig på at vide mere? Så læs med herunder

Læs mere