Sorg opstår ved mange former for tab i livet, og sorgreaktioner er ikke udelukkende forbundet med dødsfald.
De kan derimod bl.a. opstå i forbindelse med alvorlig eller kronisk sygdom, ulykker, traumatiske begivenheder, handicap, psykiske lidelser eller senfølger til et sygdomsforløb, hvor fremtidsmulighederne pludselig ændres, og drømme må redefineres. Og tabet af og sorgen over “det, der skulle have været” gælder både for den, der oplever tabet, og for de pårørende.
Disse sorgreaktioner kan manifestere sig på mange måder, men er ofte underbelyst i forhold til den sorg, der opstår ved et dødsfald. Det samme er den sociale og professionelle støtte til at bearbejde sorgen, men den er utrolig vigtig at have fokus på, da sorgreaktionerne ellers kan blive komplicerede eller invaliderende for de implicerede.
Det er derfor helt essentielt, at vi som samfund anerkender sorgreaktioner og tab i et bredt perspektiv.
I samarbejde med Center for Sorg og Eksistens har vi sammensat denne konference, hvor du kan dykke ned i sorg og tab fra tværfaglige og praksisnære perspektiver og få indsigt i, hvordan vi sammen kan udvikle bedre sorgforståelser, og hvordan du kan anerkende den oplevede sorg i praksis og møde de sorgramte hensigtsmæssigt.
For hvordan lever man videre, når drømme, håb og forestillinger om livet ændres?
På dagen får du ny viden om sorg og sorgreaktioner, hvor nogle af de førende eksperter på området belyser:
- Den integrative tilgang: En ny procesmodel for sorg og tab
- Hvordan du møder mennesker i sårbare livssituationer og kriser, hvor alt er forandret
- Ritualer som meningsfulde praksisser ved sorg og tab
- Eksistentielle perspektiver på sygdom og ulykke: Sorgen over at miste sig selv
- Når børn oplever kriser: Hvordan du som fagperson kan møde børn hensigtsmæssigt, når de har en nærtstående, som rammes af kritiske hændelser, såsom alvorlig sygdom
- Tilpasningsprocesser, sorgreaktioner og behov hos pårørende til ulykkesramte
Målgruppe
Konferencen er for alle fagpersoner, der arbejder med mennesker i sorg, kriser eller sårbare livssituationer. Dagens indhold er f.eks. relevant for dig, der arbejder inden for sundhedsområdet, ældreområdet, det terapeutiske felt, det pædagogiske område eller med palliation og rehabilitering, vejledning, pårørendesamtaler og rådgivning af mennesker, der oplever tab og sorg.
Oplæggene vil give dig ny viden og tværfaglige perspektiver til dit arbejde – uanset om du arbejder med børn, unge eller voksne.