Header_Konference i digital sundhed VER2
Sundhed
Kursus

Konference: Homo Digitalis – menneskets rolle og vilkår i en digitaliseret verden

Hvordan bliver vores liv på godt og ondt påvirket af digitale teknologier? Og hvordan kan vi holde den digitale balance? Dét får du indblik i og redskaber til på denne inspirerende konference med nogle af de førende eksperter på området, nemlig Imran Rashid, Thomas Z. Ramsøy, Mikkel Flyverbom, Marie Brixtofte, David Madsen og Anette Prehn.

Journalist Thomas Skov fører dig godt igennem dagen, som giver dig:

  • Indblik i, hvordan det digitaliserede samfund påvirker hjernen, adfærd og mental sundhed
  • Viden om de psykologiske mekanismer bag fastholdelsesdesign og digital afhængighed
  • Perspektiver på digitaliseringens konsekvenser for børn og unges trivsel og udvikling
  • Etisk og samfundsmæssig refleksion over teknologiens rolle og magt i vores liv
  • Konkrete redskaber til at fremme digital balance – både personligt og professionelt
  • Inspiration til, hvordan vi som samfund og individer kan tage aktivt medansvar for den digitale fremtid

Vil du have 1000 kroner i rabat? Så tilmeld dig inden 31/5-2025 kl. 23.59. Brug rabatkoden “HomoDigitalis” (uden citationstegn) i kurven, efter du har indtastet deltagerinformation. 

Konference i digital sundhed

Digitaliseringen forandrer ikke bare vores teknologiske landskab – den forvandler vores adfærd, vores samfund og ikke mindst vores selvforståelse.  

På denne konference stiller vi skarpt på mennesket i den digitale tidsalder: Hvad betyder det at være menneske, når algoritmer, data og kunstig intelligens får stadig større indflydelse på vores beslutninger, sundhed og trivsel? 

For at give svar på netop dette har vi samlet nogle af Danmarks førende eksperter, som – fra hver deres faglige perspektiv – udfolder digitaliseringens konsekvenser og muligheder. Fra hjernens reaktioner på teknologi til de store etiske spørgsmål samt barndommens vilkår.  

Oplæggene tegner tilsammen et reflekteret og dybdegående billede af digital sundhed. De viser, hvordan vi ikke blot påvirkes af teknologien, men også har mulighed for selv at forme den. Når vi forstår samspillet mellem teknologi og menneske, står vi langt bedre rustet i mødet med en af vor tids største udfordringer: det digitaliserede samfund.  

Med konferencens moderator, Thomas Skov Gaardsvig, som guide bliver dagen både engagerende og sammenhængende – med plads til dialog, humor og eftertanke. 

Det får du med dig: 

  • Indblik i, hvordan det digitaliserede samfund påvirker hjernen, adfærd og mental sundhed 
  • Viden om de psykologiske mekanismer bag fastholdelsesdesign og digital afhængighed 
  • Perspektiver på digitaliseringens konsekvenser for børn og unges trivsel og udvikling 
  • Etisk og samfundsmæssig refleksion over teknologiens rolle og magt i vores liv 
  • Konkrete redskaber til at fremme digital balance – både personligt og professionelt 
  • Inspiration til, hvordan vi som samfund og individer kan tage aktivt medansvar for den digitale fremtid 

Målgruppe 

Konferencen henvender sig til en bred målgruppe, der spænder fra professionelle inden for blandt andet sundhed, uddannelse, pædagogik og psykologi, til beslutningstagere, politikere og alle, der er interesserede i at forstå digitaliseringens indflydelse på samfundet. Uanset om du arbejder med børn, unge, teknologi, etik eller mental sundhed får du værktøjer og indsigter til at navigere i den digitale tidsalder og forstå dens komplekse påvirkninger på vores liv.

Dagens oplæg

Klik og fold ud.

Åbningstale ved Caroline Stage Olsen, minister for digitalisering

Dagen startes med åbningstale ved minister for digitalisering Caroline Stage

Tænkende dyr – eller dyriske tænkere?

Imran Rashid, speciallæge, forfatter og ekspert i digital sundhed    

I en tid, hvor viden og hensynet til fællesskabet ikke længere naturligt styrer vores adfærd, virker det til, at mange i stedet er blevet ofre for en kommercialiseret, digital malstrøm, der nøje regulerer vores impulser, vaner og følelser gennem digitale stimulanser. I sit oplæg belyser Imran Rashid, hvordan det moderne menneskes adfærd i stigende grad påvirkes og styres af usynlige digitale kræfter – og hvorfor vi må gentænke, beskytte og styrke vores menneskelighed i en digital tidsalder.

Hjernen i det digitale samfund

Thomas Z. Ramsøy, neuropsykolog, forsker med en ph.d. i neurobiologi og neuroimaging

Hvordan påvirker teknologi vores hjerne og adfærd i det moderne digitale samfund? Thomas Ramsøy tager os med ind i hjernens maskinrum og udforsker både de positive og negative sider af digitaliseringen – fra teknostress til øget performance. Med videnskabelige eksempler, en live hjerneskanningsdemo og konkrete værktøjer præsenterer han strategier for at håndtere og balancere digitaliseringens påvirkning i hverdagen.

Hvordan former vi en digital verden, der matcher vores værdier og behov?

Mikkel Flyverbom, professor med ekspertise i kommunikation, digital transformation og dataetik

I en verden præget af stigende digitalisering og afhængighed af tech-giganter sætter Mikkel Flyverbom fokus på, hvordan vi som samfund kan forme teknologien frem for blot at tilpasse os den. Han stiller skarpt på kunstig intelligens, etik og værdier – og på behovet for demokratisk kontrol med teknologiens udvikling.

Hulemennesket i det digitale Tivoli – superstimuli, dopamin og lyst vs. behov

Marie Brixtofte, autoriseret psykolog og ekspert i afhængighed, økonom og medforfatter til Skærmsund

Vi er stadig hulemennesker med en stenalderhjerne, men smartphones, sociale medier og algoritmer fungerer som overnaturlige superstimuli, der udnytter vores dopaminsystem og skaber digital afhængighed. Marie Brixtofte tager os igennem evolutionspsykologien, forskellen mellem lyst og behov, supersuperstimuli og nogle af de kendte skader ved et storforbrug af digitale stimulanser.

Fanget i feedet – en barndom på algoritmer

David Madsen, autoriseret psykolog

Den digitale industri drives i høj grad af adtech-virksomheder, hvor sociale medier og spilplatforme bygger deres forretning på indsamling og salg af detaljeret brugerdata – også om børn og unge. For at øge datamængden investeres der massivt i fastholdelsesdesign, som holder børn og unge foran skærmen længst muligt. Resultat? En opmærksomhedsøkonomi, som har transformeret en barndom med fysisk og socialt samvær, bevægelsesglæde, naturoplevelser og sanselige stimuli til en tilværelse, hvor disse fundamentale livsdomæner synes at komme under større og større pres fra en kommerciel industri. Netop dét stiller David Madsenskarpt på, og han skaber som altid et refleksionsrum for kursisterne, hvor de kan forholde sig til livet i en digital tid og træffe velovervejede beslutninger om skærmbrug. 

Hjernesmart vaneændring i en digital verden

Anette Prehn, sociolog, forfatter og ekspert i hjernesmart adfærd og læring

Digitale vaner præger vores hverdag, men hvordan ændrer vi dem uden at kæmpe mod os selv? Anette Prehn giver indsigt i hjernens spilleregler og viser, hvordan vi kan skabe nye digitale vaner på en legende, værdibaseret og fri måde – uden skyld og skam. Et oplæg fuld af praktiske redskaber, perspektivskifte og inspiration til digital sundhed i praksis.

Om oplægsholderne

Imran Rashid
Imran Rashid
speciallæge, forfatter og ekspert i digital sundhed      
Imran Rashid arbejder i krydsfeltet mellem teknologi, menneskelig adfærd og mental sundhed. Med sin baggrund som læge og forfatter til flere bøger om digitaliseringens konsekvenser for mennesker, sætter han fokus på, hvordan det digitaliserede samfund kræver en ny forståelse af, hvad det vil sige at være menneske.
Thomas Z. Ramsøy
Thomas Z. Ramsøy
neuropsykolog, forsker med en ph.d. i neurobiologi og neuroimaging
Thomas Ramsøy er en internationalt anerkendt ekspert i hjernens samspil med teknologi. Som forsker, innovator og forfatter formidler han kompleks neurovidenskab på en vedkommende og praktisk måde med fokus på digital adfærd og mental sundhed.
Mikkel Flyverbom
Mikkel Flyverbom
professor med ekspertise i kommunikation, digital transformation og dataetik
Mikkel Flyverbom forsker i digitale forandringer, dataficering og gennemsigtighed i organisationer med særligt fokus på, hvordan teknologier påvirker samfundet. Han er medlem af Dataetisk Råd, har rådgivet regeringen om digitaliseringsstrategier og skriver fast om teknologi i Politiken.
Marie Brixtofte
Marie Brixtofte
autoriseret psykolog og ekspert i afhængighed, økonom og medforfatter til Skærmsund
Marie har den nyeste faglige viden inden for digital sundhed og har gennem de seneste år sat et stærk aftryk på emnet med det formål, at det er os, der kommer til at styre skærmene – og ikke omvendt.
David Madsen
David Madsen
autoriseret psykolog
David har beskæftiget sig med digital sundhed gennem de sidste ti år og har afholdt tusindvis af psykologsamtaler med børn, unge og deres forældre om skærmens indvirkning på skoledeltagelse, leg, bevægelse og evnen til at rumme livet, når der ikke er let – og uden at søge tilflugt i sociale medier eller spilplatforme.
Anette Prehn
Anette Prehn
sociolog, forfatter og ekspert i hjernesmart adfærd og læring
Anette Prehn har i over to årtier arbejdet med hjernens rolle i vaneændring, læring og ledelse. Hun kombinerer forskning, humor og hverdagsnære eksempler i sine foredrag og bøger om hjernesmart selvledelse og pædagogik.

Foto: Maria Sattrup
silhouet_birgit_larsen
Thomas Skov Gaardsvig
journalist, kommunikatør og en velkendt stemme i det danske mediebillede
Han har mange års erfaring med at formidle komplekse emner på en nærværende og engagerende måde, både som vært i radio og tv og som moderator ved større konferencer. Med sin nysgerrige tilgang, humor og skarpe formidlingsevne sikrer han en levende og fokuseret dialog gennem hele dagen.
TID & STED
Den 10. december 2025 på Scandic Falkoner i København, kl. 9.00-16.00
PRIS
Pris for deltagelse er kr. 2.995, - ekskl. moms. Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskage samt kaffe og te ad libitum.

Skal hele arbejdspladsen med?
Ved flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for rabatmuligheder.