I det daglige bliver vi påvirket af andres holdninger, meninger, adfærd og strategier. Oftest er der tale om en ligeværdig udveksling, men nogle gange står man tilbage med en følelse af at være blevet snydt, rykket på, ændret eller manipuleret uden egentlig at kunne sætte fingeren på, hvad der skete i interaktionen med det andet menneske.
Psykologisk manipulation handler om at påvirke og kontrollere andre ved at lyve og bevidst vildlede. I starten er der ofte masser af ros, overfladisk charme og medfølelse i relationen – men det er alt sammen en del af et psykologisk spil med henblik på at opnå noget til egen fordel. Og bag ”masken” gemmer sig løgne, bedrag og udnyttelse.
Manipulerende adfærd kan være så destruktiv, at det truer psykisk velbefindende. Derfor er det et vigtigt fænomen at kende til i det professionelle arbejde med mennesker, der udviser denne adfærd. Gennem øget viden og helt specifikke redskaber ruster vi os bedst muligt til at håndtere de psykologiske mekanismer og handlemønstre, som kan være på ”spil” i interaktionen. Samtidig skal vi også passe på os selv, så vi ikke bliver ”blinde” eller mister os selv og vores dømmekraft.
Dagens indhold
På denne kursusdag sætter psykolog Anja Leavens fokus på psykologisk manipulation. Hvad er manipulerende adfærd, og hvordan virker den? Hvilke mekanismer er i ”spil”, og hvordan kan vi forstå dem og beskytte os imod dem? Er det en særlig type menneske, der manipulerer, og skal man være en særlig type for at blive påvirket af det? Dette er nogle af de emner, som Anja Leavens kommer omkring på kursusdagen.
Udbytte
- Viden om psykologisk manipulation
- Indsigt i, hvordan du genkender og spotter manipulerende adfærd. Hvilke signaler, psykologiske mekanismer og handlemønstre skal du være opmærksom på?
- Viden om, hvad der kendetegner en manipulerende persons karakteristika og adfærd
- Indsigt i forskellige psykologiske taktikker, der ligger bag manipulerende adfærd, som f.eks. gaslighting, projektion, løgne, trusler og psykologiske fordrejninger
- Viden om magt og afmagt i relationen. Hvad er der på ”spil” i relationen?
- Redskaber til, hvordan du håndterer manipulerende adfærd, herunder fokus på mestringsteknikker, grænsesætning, selvbeskyttelse og slitagepunkter
- Indsigt i den manipuleredes rolle: Hvem er særlig udsat for manipulation? Og hvad er følgevirkningerne?
Målgruppe
Kurset er for dig, som i dit arbejde kommer i berøring med borgere/patienter/klienter, der udviser en manipulerende adfærd, og derfor ønsker mere viden og bedre redskaber til at genkende og håndtere adfærden.