Neurodivergens og udviklingspsykologi – kontakt, tilknytning og mentalisering
Psykiatri
Kursus

Neurodivergens og udviklingspsykologi – kontakt, tilknytning og mentalisering

Vidste du, at tidlig kontakt og følelsesmæssig afstemning danner fundamentet for vores psykologiske udvikling, herunder evnen til mentalisering? Og at de processer ofte forløber anderledes hos neurodivergente?

Dét er omdrejningspunktet for denne kursusdag med Nadjia Tamechmecht fra Center for Mentalisering. Du lærer at:

  • Forstå sammenhængen mellem kontakt, følelsesmæssig afstemning, tilknytning og mentalisering
  • Identificere, hvordan ”afvigelser” i de tidlige udviklingsprocesser viser sig i adfærd
  • Tilpasse og udvikle pædagogiske indsatser målrettet neurodivergente
  • Understøtte følelsesregulering og adfærdsudvikling i praksis

Få mere at vide om dagen lige herunder

Sådan understøtter du neurodivergentes udvikling

Hvordan påvirker en ”anderledes” evne til kontakt de psykologiske udviklingsprocesser hos mennesker med neurodivergens? 

På dette kursus får du en teoretisk og praksisnær indføring i, hvordan tidlig kontakt og følelsesmæssig afstemning danner fundamentet for menneskets psykologiske udvikling, herunder evnen til mentalisering – og hvordan disse processer ofte forløber anderledes hos neurodivergente.  

Du lærer at forstå og genkende, hvordan såkaldte ”afvigelser” i de tidlige udviklingsprocesser viser sig i adfærd – og målrette pædagogiske indsatser, der understøtter følelsesregulering, mentalisering og adfærd hos neurodivergente. 

Udviklingens fundament: Kontakt og følelsesmæssig afstemning 

Evnen til kontakt er en grundlæggende forudsætning for barnets psykiske udvikling. I de første leveår skabes udvikling gennem gentagne følelsesmæssige afstemninger i samspil med nære omsorgspersoner. Disse erfaringer er afgørende for udviklingen af: 

  • Tilknytningens kvalitet og en tryg tilknytning 
  • Følelsesregulering 
  • Adfærd 
  • Mentalisering – evnen til at forstå egne og andres mentale tilstande 

Hos neurodivergente mennesker er kontaktevnen ofte præget af variationer eller ”afvigelser”, som påvirker disse udviklingsprocesser. Det kan føre til udfordringer i selvforståelse, relationelle kompetencer og evnen til at tilpasse sig sociale sammenhænge. 

Det får betydning for samspil og adfærd i hverdagen og kalder på pædagogiske tilgange, der tager højde for netop disse vilkår. 

Fra teori til praksis: Viden, der kan bruges 

Kurset kobler nyeste udviklingspsykologiske viden med konkrete pædagogiske strategier, som kan anvendes direkte i arbejdet med børn, unge og voksne med neurodivergens. 

Du lærer at: 

  • Forstå sammenhængen mellem kontakt, følelsesmæssig afstemning, tilknytning og mentalisering 
  • Identificere, hvordan ”afvigelser” i de tidlige udviklingsprocesser viser sig i adfærd 
  • Tilpasse og udvikle pædagogiske indsatser målrettet neurodivergente 
  • Understøtte følelsesregulering og adfærdsudvikling i praksis 

De mange gennemgribende udfordringer, som fagprofessionelle oplever i den daglige praksis i arbejdet med neurodivergente, har ofte rod i den ”afvigende” kontaktevne og dermed i udviklingen af de videre psykologiske processer. Det betyder, at langt de fleste adfærdsmæssige udfordringer, fagpersoner møder hos neurodivergente, udspringer af variationer i de udviklingspsykologiske forløb. Derfor giver det i høj grad mening at kunne identificere og forstå den enkelte borgers udviklingsmæssige ”afvigelser” for at kunne sætte målrettet, kvalificeret pædagogisk ind. 

Målgruppe 

Kurset er målrettet fagpersoner, der arbejder med børn, unge og voksne inden for det social- og specialpædagogiske område, skoleområdet, psykiatri- eller sundhedsområdet. 

Kurset udbydes i forbindelse med udgivelsen af Nadjia Tamechmechts nye bog ”Neurodivergens og psykologisk udvikling” (2025) 

Om underviseren:

Nadjia Tamechmecht
Nadjia Tamechmecht
BA i pædagogik og i gang med en MSc i Cognitive Behavioural Therapy
Nadjia er oprindeligt BA i pædagogik og har arbejdet i socialpædagogisk praksis og i psykiatrien i mange år. For nuværende er hun i gang med en MSc i Cognitive Behavioural Therapy med speciale i autisme og mentalisering og har adskillige års klinisk praksiserfaring inden for autismeområdet. Nadjia har omfattende erfaring med undervisning af fagprofessionelle, heriblandt det socialfaglige, sundhedsfaglige og psykologiske personale på de tre organisatoriske niveauer: kommuner, regioner og private organisationer. Nadjia er aktuel med bogen ”Neurodivergens og psykologisk udvikling” (2025)
TID & STED:
Det sker:
Den 24.september 2025 på Rytterkasernen 21 (Odense)
Den 22. oktober 2025 på Rytterkasernen 21 (Odense)
Den 18. november 2025 på Rytterkasernen 21 (Odense)
Den 16. december 2025 på Rytterkasernen 21 (Odense)

Undervisning fra 09.00 til 16.00.

Rytterkasernen er Seminarer.dk's egne kursuslokaler lige ved banegården i Odense. Få mere info om Rytterkasernen, herunder vejvisning: Seminarer.dk på Rytterkasernen
PRIS
Pris for deltagelse er 2.995 kr. (ekskl. moms). Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskaffe samt kaffe og te ad libitum

Mulig rabat:
Maillisterabat (5 %): Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 5 % i rabat allerede ved første tilmelding. Vær opmærksom på, at rabatten er personlig. Så hvis du vil tilmelde flere deltagere, så skal alle være skrevet op til nyhedsbrevet for at få rabat.

Skal hele arbejdspladsen med?
Ved flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for rabatmuligheder.