Det er helt normalt at føle sig usikker i mødet med borgere eller patienter, som har en psykose. Psykosens “mørke kræfter” får virkelighed og fantasi til at smelte sammen, og psykosen forandrer store dele af den syges personlighed.
Det kan være svært at forstå og handle ud fra. Hvad gør du og dine kollegaer f.eks., hvis en borger eller patient føler sig forfulgt, angst, unaturligt opstemt eller ser og hører noget, ingen andre opfatter?
Denne kursusdag stiller skarpt på psykoser og de udfordringer, som kan opstå, når du arbejder med borgere eller patienter i psykose.
Hvordan skaber du en god og tryg relation til borgere i psykose?
Psykoser medfører ofte en ændret logik og nye spilleregler – og du risikerer, at en borger/patient i psykose møder dig med mistillid og en forventning om, at du ikke vil ham eller hende det godt. Personen kan også have svært ved at udtrykke sig klart eller holde fast i sætninger, hvilket udfordrer kommunikationen med vedkommende.
For at du kan hjælpe og samarbejde med en borger, som har en psykose, er det vigtigt, at du har en solid viden om psykoser, de forskellige symptomer og borgerens/patientens adfærd – set både inde- og udefra.
Det er også vigtigt, at du inddrager mennesket bag den psykiske lidelse for bedre at kunne nå, forstå og danne en alliance med vedkommende.
Hvorfor skal du deltage på dagen?
Dagens underviser, specialpsykolog Bjarke Rasmussen, sørger for, at du får teoretisk indsigt i og redskaber til at arbejde med borgere og patienter med psykoser – en gruppe, som ofte bliver misforstået.
Mere konkret får du:
- Redskaber til at rumme og navigere i den angst og mistillid, som psykosen kan medføre
- Viden om forskellige psykotiske tilstande, symptomer og “fænomener”, herunder hallucinationer, vrangforestillinger, skizofrene førsterangssymptomer, tankeforstyrrelser samt såkaldte katatone symptomer (sygelige holdnings- og bevægeforstyrrelser)
- En bedre forståelse af psykoser – set indefra. Hvordan griber en psykose ind i borgerens/patientens liv og relationer? Og hvordan påvirker det personens kognitive funktionsniveau?
- Indsigt i, hvordan du inddrager mennesket bag diagnosen – for derigennem bedre at kunne nå, forstå og skabe et godt samarbejde
- Viden om, hvordan du kan arbejde med borgere i psykose. Hvad er godt at gøre? Og hvad skal du undgå at gøre?
- En kort indføring i diagnosesystemet
- En gennemgang af udvalgte almenpsykologiske begreber, som er essentielle for en bred forståelse af borgerne, og som kan bidrage til at opbygge en god og tryg relation
Dagens teoretiske gennemgang indeholder løbende små korte praksisopgaver, som bliver udført i plenum og afsluttes med caseøvelser, hvor korte psykopatologiske patienthistorier bliver gennemgået.
Målgruppe
Kursusdagen er for dig, der arbejder med/møder borgere, patienter, klienter eller beboere i psykose, og som ønsker at forstå psykoser dybere, få redskaber til at kommunikere bedre med personer i psykose og skabe en tryg og respektfuld relation.