sorgkonference 2025
Sundhed
Kursus

Sorgkonference 2025: Den levende sorg

Hvordan kan du som fagperson møde og støtte mennesker, som oplever sorg i forbindelse med f.eks. alvorlig eller kronisk sygdom, traumatiske hændelser, handicap eller psykiske lidelser?

Det tager vi fat på, når vi slår dørene op til denne konference, som vi har skabt i samarbejde med Center for Sorg og Eksistens.

På konferencen kommer du i selskab med nogle af de førende eksperter inden for sorg og tab, og i løbet af dagen lærer du om:

  • Den integrative tilgang: En ny procesmodel for sorg og tab
  • Hvordan du møder mennesker i sårbare livssituationer og kriser, hvor alt er forandret
  • Ritualer som meningsfulde praksisser ved sorg og tab
  • Eksistentielle perspektiver på sygdom og ulykke: Sorgen over at miste sig selv
  • Hvordan du som fagperson kan møde børn hensigtsmæssigt, når de har en nærtstående, som er alvorligt syg
  • Tilpasningsprocesser, sorgreaktioner og behov hos pårørende til ulykkesramte

Sorgkonference 2025

Sorg opstår ved mange former for tab i livet, og sorgreaktioner er ikke udelukkende forbundet med dødsfald.

De kan derimod bl.a. opstå i forbindelse med alvorlig eller kronisk sygdom, ulykker, traumatiske begivenheder, handicap, psykiske lidelser eller senfølger til et sygdomsforløb, hvor fremtidsmulighederne pludselig ændres, og drømme må redefineres. Og tabet af og sorgen over “det, der skulle have været” gælder både for den, der oplever tabet, og for de pårørende.

Disse sorgreaktioner kan manifestere sig på mange måder, men er ofte underbelyst i forhold til den sorg, der opstår ved et dødsfald. Det samme er den sociale og professionelle støtte til at bearbejde sorgen, men den er utrolig vigtig at have fokus på, da sorgreaktionerne ellers kan blive komplicerede eller invaliderende for de implicerede.

Det er derfor helt essentielt, at vi som samfund anerkender sorgreaktioner og tab i et bredt perspektiv.

I samarbejde med Center for Sorg og Eksistens har vi sammensat denne konference, hvor du kan dykke ned i sorg og tab fra tværfaglige og praksisnære perspektiver og få indsigt i, hvordan vi sammen kan udvikle bedre sorgforståelser, og hvordan du kan anerkende den oplevede sorg i praksis og møde de sorgramte hensigtsmæssigt.

For hvordan lever man videre, når drømme, håb og forestillinger om livet ændres?

På dagen får du ny viden om sorg og sorgreaktioner, hvor nogle af de førende eksperter på området belyser:

  • Den integrative tilgang: En ny procesmodel for sorg og tab
  • Hvordan du møder mennesker i sårbare livssituationer og kriser, hvor alt er forandret
  • Ritualer som meningsfulde praksisser ved sorg og tab
  • Eksistentielle perspektiver på sygdom og ulykke: Sorgen over at miste sig selv
  • Når børn oplever kriser: Hvordan du som fagperson kan møde børn hensigtsmæssigt, når de har en nærtstående, som rammes af kritiske hændelser, såsom alvorlig sygdom
  • Tilpasningsprocesser, sorgreaktioner og behov hos pårørende til ulykkesramte

 

Målgruppe

Konferencen er for alle fagpersoner, der arbejder med mennesker i sorg, kriser eller sårbare livssituationer. Dagens indhold er f.eks. relevant for dig, der arbejder inden for sundhedsområdet, ældreområdet, det terapeutiske felt, det pædagogiske område eller med palliation og rehabilitering, vejledning, pårørendesamtaler og rådgivning af mennesker, der oplever tab og sorg.
Oplæggene vil give dig ny viden og tværfaglige perspektiver til dit arbejde – uanset om du arbejder med børn, unge eller voksne.

Dagens oplæg

Mai-Britt Guldin, cand.psych.aut., ph.d., og Carlo Leget, professor

Den levende sorg: En integrativ tilgang (oplægget er på engelsk)

Sorg opstår, når vi mister noget, der er meningsfuldt for os. Det er ikke noget, man ’kommer videre’ fra. Især ikke hvis sorgen handler om kronisk sygdom eller livslange funktionstab, og det derfor bliver særligt vigtigt at lære at leve med sorgen. I dette oplæg præsenterer Mai-Britt Guldin og Carlo Leget den nye sorgmodel: Den integrative procesmodel for tab og sorg. I oplægget belyser de, hvordan modellen giver en ny forståelse af tab og sorg, og de sætter fokus på, hvordan den kan benyttes til at navigere i den levende sorg og skabe forbundethed til mening i livet.

 

Christian Juul Busch, tidligere hospitalspræst

Sygdom og ulykke som eksistentielt vendepunkt – sorgen over at miste sig selv 

I mødet med alvorlig sygdom, ulykker og traumatiske begivenheder oplever en del mennesker et ”eksistentielt chok”. En eksistentiel krise opstår, når man oplever, at den bærende forståelse af, hvem man er, går i stykker eller er truet. Sorgen over at blive ”nulstillet” som menneske kan forandre opfattelsen af livets mening og den religiøse tro. Angst, uretfærdighedsfølelse, skyld og skam er blandt de væsentlige eksistentielle overvejelser, der viser sig i sorgen.

Oplægget vil lægge vægt på, hvordan der midt i en krise samtidig kan ske en udvikling i livssyn, tro og eksistentiel holdning til livet.

 

Martin Lytje, cand.psych. og seniorforsker

Når hverdagen går videre, men døden venter

Hvordan opleves hverdagen, når man som barn lever i skyggen af en alvorligt syg mor, far eller søsken? Hvilke udfordringer opstår, når livet skal fortsætte midt i usikkerhed, sorg og frygt?
I dette oplæg stiller Martin Lytje skarpt på børns perspektiver og behov, når alvorlig sygdom rammer en familie. Hvad fylder? Hvad opleves som meningsfuld støtte? Og hvad skal du som fagperson være særligt opmærksom på, når du møder børn i denne sårbare livssituation?

 

Dorthe Refslund Christensen, lektor ved Aarhus Universitet

Hvordan bruger mennesket ritualer, når vi oplever tab, sorg og kriser? 

I dette oplæg om ritualers betydning for vores væren i verden og forsøg på at skabe mening og udtryk i svære eller livsændrende situationer går Dorthe Refslund Christensen i dybden med perspektiver på, hvordan rituelle praksisser hjælper os med at være i krisesituationer.
Ritualer kan markere overgange mellem før og efter, give form til undersøgelsen af nye livsvilkår og livssituationer, skabe og udvikle fællesskaber med andre (levende og døde) og give os fornemmelse af handlingsmulighed på en både konkret og abstrakt måde, når vi oplever sorg og krise.

Oplægget giver dig nye perspektiver på, hvordan ritualer i praksis kan anvendes af forskellige faggrupper i mødet med mennesker, der oplever tab og sorg.

 

Lisbeth Ørtenblad, antropolog og seniorforsker

Når ulykken rammer – tilpasningsprocesser og pårørendes behov, når livet ændres radikalt

Livet vendes på hovedet, når man bliver ramt af en ulykke – både for den ulykkesramte og de pårørende. Men de voksne pårørende til ulykkesramte, som har varige følgevirkninger på grund af ulykken, bliver ofte overset i systemet. For selvom deres hverdag kan blive voldsomt præget af ulykken, opfattes de sjældent som andet end en ressource for den ulykkesramte.
Som nær pårørende indtager man ofte en vigtig rolle i at få hverdagslivet til at fungere for den ulykkesramte, men er ikke en uudtømmelig kilde af ressourcer, og der er brug for øget opmærksomhed på den pårørendes mentale trivsel.

Hvad kan du som fagprofessionel gøre i praksis for at støtte den pårørende, og hvor kan du skabe positive forandringer i hverdagslivet for voksne pårørende, så sorg, angst, ensomhed og følelsen af at blive overset ikke bliver altoverskyggende?

Det tager Lisbeth Ørtenblad fat på med sit oplæg.

 

Om oplægsholderne

Mai-Britt Guldin
Mai-Britt Guldin
Mai-Britt Guldin er en af landets førende eksperter inden for sorgområdet. Hun er cand.psych. og ph.d., specialist og supervisor i psykoterapi og har arbejdet klinisk med mennesker i tab og sorg i over 20 år. Tidligere har hun ledet forskningsprogrammet Tab og Sorg ved Aarhus Universitet, hvor hun nu arbejder som seniorforsker med projekter om tab, sorg og døden. Derudover er hun selvstændig i egen virksomhed, Center for Sorg og Eksistens, som hun etablerede i 2023 sammen med professor Carlo Leget.
Carlo Leget
Carlo Leget
Carlo Leget er professor i Care Ethics på University of Humanistic Studies i Utrecht, Nederlandene. Han er forfatter til en række bøger og har holdt foredrag og kurser i Danmark og internationalt. Derudover er han selvstændig i egen virksomhed, Center for Sorg og Eksistens, som han etablerede i 2023 sammen med Mai-Britt Guldin.
Martin Lytje
Martin Lytje
Martin Lytje har mere end ti års erfaring udi arbejdet med børns sorg. Han er kendt for sin praksisnære formidling og sin evne til at omsætte forskning til konkret støtte i hverdagen.
Martin har undervist fagpersoner i hele Norden og rådgivet skoler, institutioner og myndigheder om støtte til børn i krise. Han brænder for at skabe trygge voksne omkring børn – også når livet gør allermest ondt.
Christian Juul Busch
Christian Juul Busch
Christian Juul Busch har været præst på Rigshospitalet de sidste 30 år. Før dette har han været præst på Amtssygehuset i Glostrup og i Vestre Fængsel.
Han har været aktiv i Foreningen for Palliativ Indsats og Nordisk Forening for Palliativ Vård. I 2013-2015 var han projektleder for ’Sorggrupper i folkekirken’.
Dorthe Refslund Christensen
Dorthe Refslund Christensen
Dorthe Refslund Christensen er lektor ved Aarhus Universitet på Institut for Kommunikation og Kultur. Hun forsker i ritualer, identitet, sorgforståelser og –praksisser, og har dyb viden om de kulturelle, historiske og samfundsmæssige facetter af død, sorg, kriser og tab.
Lisbeth Ørtenblad
Lisbeth Ørtenblad
Lisbeth Ørtenblad er antoprolog med en master i folkesundhedsvidenskab. Hun er seniorforsker ved DEFACTUM, Region Midtjylland. De seneste år har hun særligt beskæftiget sigmed pårørende til alvorligt eller kronisk syge menneske samt psykiatri og multisygdom. I hendes forskning har hun fokus på patient/borger perspektiver og på den anvendelsesorienterede og praksisbaserede forskning.
TID & STED
Den 7. november 2025 på Hotel Nyborg Strand

Undervisning fra kl. 09.00 til 16.00.
PRIS
Pris for deltagelse er kr. 2.995, - ekskl. moms. Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskage samt kaffe og te ad libitum.

Skal hele arbejdspladsen med?
Ved flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for rabatmuligheder.