Mishandlingen er for mange sket på et så tidligt tidspunkt, at det har medført en varig skade på grundlæggende kognitive funktioner og personlighedsfunktioner. Forskning har dokumenteret, at mishandling fysiologisk forandrer hjernen, mens den udvikler sig. Der er en langt tydeligere effekt af mishandling på hjernen end af noget andet, man har undersøgt som årsager til psykisk sygdom.
Komplekse traumer
Borgere, som gentagne gange ”falder ud af systemet”, har oftere komplekse traumer, mere end de lider under enkelt-episode-traumer – eller ”klassisk” PTSD. Gentagne sygemeldinger, udeblivelser fra møder og vredesudbrud eller angstanfald under samtaler kan alt sammen gøre samarbejdet svært. Samtidig kan borgerens reaktioner påvirke dig både fagligt og personligt. Det kan derfor være en stor hjælp for dig som fagperson, hvis du kender til traumeteorier og deres indvirkning på det menneskelige sind. Det understøtter din mulighed for at skabe en udviklingsfremmende ramme, der tager afsæt i en forståelse af, hvor det svære i relationelle samspil kan komme fra.
Traumer har fået en ny plads på diagnoselandkortet efter revideringen af det verdensdækkende diagnosesystem fra WHO – fra ICD-10 til ICD-11. Gennem den nye diagnose ”kompleks PTSD” kan nu beskrives komplekse traumer, der opstår gentagne gange. Du får via gennemgangen af ICD-11 viden om forskellen på de forskellige traumerelaterede diagnoser og kan benytte forståelsen i din dialog med både borgere og kolleger.
Arbejdet med borgere med traumer bør ske i en ramme, hvor forståelsen af årsagssammenhængene italesættes, men hvor der samtidig stilles krav og skabes relationelt grundlag, som det er realistisk for den traumatiserede borger at honorere.
Målet med temadagen
- At du opnår en teoretisk forståelse for sammenhængen mellem traumer i opvækst, ungdomsliv og voksenliv og deres betydning for udvikling af hjernen, kognitiv formåen, personlighed, sindslidelser, misbrugsvarianter og handlinger som spiseforstyrrelser og selvskade.
- At du - via teori og konkrete redskaber - får indblik i, hvordan man kan skabe mere optimale betingelser for en hverdag, som hjælper til at forstå traumernes effekt på nutiden, og - gennem analyser - mindsker effekterne af borgernes traumehåndtering
Program
v/Camilla Bechsgaard samt Louise Brückner Wiwe
Del 1 v/Camilla Bechsgaard
- Senfølger efter seksuelle overgreb: Hvad er det, og hvordan kommer det til udtryk?
- Effekt på personlighedsudvikling og livskvalitet
- Faglig tilgang til personer med senfølger efter overgreb
Del 2 v/Louise Brückner Wiwe
- Selvskade og spiseforstyrrelse
- Analyse- og observationsmodeller, NAU og Brückner-modellerne
- Tilrettelæggelse af tilgang