Digital læring findes efterhånden her, der og alle vegne. Hos Seminarer.dk har vi f.eks. længe gået med tanker om at udvikle e-læring på et højt fagligt niveau. Vi begyndte så småt denne rejse ud i det digitale univers i 2019, og i 2020 kunne vi lancere vores første digitale produkter, bl.a. en række digitale lektioner og den digitale uddannelse, Certificeret børne-stressvejleder.
Da covid-19 gjorde sit indtog, blev digital læring med ét vigtigere end nogensinde før, og mange af os stiftede i denne periode bekendtskab med online undervisning/live-streaming via Microsoft Teams, Zoom og lignende. Prods af dette er det ikke altid lige nemt at finde rundt i den digitale lege- og læreplads, så her får du 12 gode råd til at få mest muligt ud af din digitale læring – hvad enten der er tale om egentlige e-læringsprodukter eller live-streaming af online undervisning.
Inden du går i gang
♦ Tjek i god tid, at der styr på teknikken, så der ikke er noget, der driller lige inden – eller under – undervisningen. Sørg for, at du har de programmer installeret, som evt. kræves for at deltage i den digitale læring, at der er styr på strømforsyningen til din computer, at der er hul igennem til internettet, at lyden går klart igennem, og at webkameraet fungerer (hvis det skal bruges undervejs). Se også animationsvideoen herunder med et par vigtige tips.
♦ Skal du helst sidde afslappet i sofaen eller på en kontorstol, når du skal lære? Og hvor meget bevægelse og lyd, må der være omkring dig? Inden du går i gang med e-læring eller streaming af undervisning er det en god idé, at du finder det rette sted at tage din læring, så det passer bedst muligt til din måde at lære på og til den type læring, du skal tage.
♦ Gør klar til at fokusere ved at fjerne unødige forstyrrelser. Sæt f.eks. din telefon på lydløs og luk computerprogrammer ned, som kan forstyrre undervejs.
♦ Har du alt det, du skal bruge til at tanke op undervejs? Hav vand, kaffe og små snacks inden for rækkevidde, så du kan få lidt energi til hjernen, når den begynder at blive træt. Husk at slå din mikrofon fra, hvis du deltager i live-streaming, så underviseren og de andre deltagere ikke kan høre eventuelle tyggelyde eller baggrundsstøj.
♦ Hvis du tager en digital uddannelse eller et længere digitalt forløb, kan det være en stor fordel, at du allerede, inden du begynder, lægger en plan for, hvornår du vil tage den digitale læring. Da du som udgangspunkt er alene undervejs, er det vigtigt, at du formår at tilrettelægge din tid, så det hele går op og samtidig passer med din læringsstil. Sørg også for at være opsøgende, hvis du har nogen spørgsmål til det tekniske, til pensum e.l., så tvivl ikke bliver en stopklods for din læring.
Undervejs i din læring
♦ Hvis du live-streamer undervisning, kan det være en rigtig god idé, at du deltager med kamera. På den måde kan du se de andre, og de kan se dig, hvilket giver en større følelse af at være en del af undervisningen og have medkursister. Desuden er det en klar fordel at have et velfungerende webkamera, hvis du undervejs i læringen skal arbejde i virtuelle grupper med andre.
♦ Husk at slå din mikrofon fra, når du live-streamer og ikke selv skal deltage i samtaler om undervisningen. På den måde bliver underviser og de andre deltagere ikke forstyrret af tryk på tastaturet, intern snak i arbejdsgrupper eller din hunds gøen. Når du deltager i en live-streaming/en online samtale, vil du som regel kunne se et lille mikrofonikon på din skærm, f.eks. ved dit eget navn/dit eget billede. I Microsoft Teams vil det f.eks. se nogenlunde ud som på billedet herunder, hvor mikrofonen er markeret med den røde pil. Du slår mikrofonen fra ved at trykke på ikonet. Dette gælder i Teams og i de fleste lignende programmer, f.eks. Zoom.
♦ Der vil typisk være indlagt pauser, hvis du live-streamer undervisning, men husk også at holde pauser, hvis du f.eks. er ved at tage en af Seminarer.dk’s digitale lektioner eller forløb/uddannelser. Kom meget gerne op at stå i pausen, så du får rørt musklerne lidt og får ny energi til hovedet.
♦ Deltag gerne aktivt – mundtligt og/eller via chat – når du live-streamer undervisning. Det hjælper dig til at komme bedre ind i undervisningsstoffet, ligesom det generelt skaber større engagement for de andre deltagende og for underviser.
♦ Tag gode noter, så du kan huske de vigtigste pointer. Mange af Seminarer.dk’s digitale produkter indeholder slides og/eller materiale til download, så du nemt kan få de vigtigste pointer med.
Når du er færdig med din læring
♦ Har du nogen noter, du skal renskrive? Bøger eller tekster på litteraturlisten, du gerne vil finde frem til? Eller spørgsmål du ikke nåede at få stillet undervejs? Så er det en god idé at få det gjort så hurtigt som muligt, mens læringen stadig er i frisk erindring.
♦ Hvis du har mulighed for at evaluere den digitale læring, så gør det endelig. På den måde er du med til at sikre, at e-læringsproduktet eller streamingoplevelsen bliver så god som muligt for dig og andre fremover. Hos Seminarer.dk kan du evaluere flere af vores e-læringsprodukter, når du har gennemgået dem, men du er også altid velkommen til at skrive til os på [email protected].
God fornøjelse!