Den Bio-psyko-sociale model - En helhedsorienteret tilgang
Børn & unge
Artikel

Den Bio-psyko-sociale model: En helhedsorienteret tilgang til sundhed og sygdom

Den bio-psyko-sociale model er en helhedsorienteret tilgang til sundhed & sygdom. Læs mere om modellen - og tjek eventuelt vores uddannelse!

Af Seminarer.dk
Den Bio-psyko-sociale model
Den bio-psyko-sociale model er en teoretisk tilgang, der anerkender kompleksiteten af ​​sundhed og sygdom og integrerer biologiske, psykologiske og sociale faktorer. Modellen har sin oprindelse i det medicinske felt, men har siden spredt sig til andre områder, herunder psykologi, socialt arbejde og sundhedspleje. I denne artikel dykker vi ned i hvad den bio-psyko-sociale model indebærer, hvordan den er blevet anvendt, og dens betydning for vores forståelse af sundhed og sygdom.

Aktuel uddannelse: Certificeret børne-stressvejleder

Den bio-psyko-sociale model: En integrativ tilgang til sundhed og sygdom

Den bio-psyko-sociale model blev først præsenteret af den amerikanske læge George Engel i 1977 som en reaktion på den dominerende biomedicinske model, der kun fokuserede på de biologiske aspekter af sygdom. Engel argumenterede for, at sygdom ikke kun skyldtes biologiske faktorer, men også psykologiske og sociale faktorer. Modellen anerkender således, at sundhed og sygdom ikke er enkeltfaktorer, men snarere et komplekst samspil mellem biologiske, psykologiske og sociale faktorer.

Biologiske faktorer omfatter genetik, hormoner og fysiologi, og påvirker vores kropslige funktioner. Psykologiske faktorer inkluderer tanker, følelser, adfærd og personlighed, og kan påvirke vores mentale og følelsesmæssige tilstand. Sociale faktorer dækker over forholdet til andre mennesker, samfundet og kulturen, og kan påvirke vores adfærd, holdninger og valg.

Anvendelse af den bio-psyko-sociale model

Den bio-psyko-sociale model har fundet anvendelse i en lang række områder, herunder medicin, psykologi, socialt arbejde og sundhedspleje. I medicin har modellen haft en stor indvirkning på måden, sundhedspersonale behandler og forstår sygdomme på. Det har ført til en mere holistisk tilgang til behandling, der tager hensyn til alle 3 aspekter i en patients liv. I psykologi og socialt arbejde har modellen haft en lignende indflydelse på terapeutisk praksis, hvor den er blevet anvendt til at forstå og behandle mentale sundhedsproblemer og sociale problemer.

Bliv certificeret bio-psyko-social børne-stressvejleder

Seminarer.dk’s uddannelse til certificeret børne-stressvejleder er en unik mulighed for at lære at anvende den bio-psyko-sociale model i praksis, når det kommer til børns stress. Ved at tage uddannelsen vil du lære, hvordan du kan spotte stresssymptomer hos børn og unge og anvende dine færdigheder til at tale med forældre og kollegaer om, hvordan man kan forstå disse symptomer.

Du vil også lære at forklare symptomerne (og eventuelle løsninger) på en letforståelig måde, og afprøve forskellige tiltag for at se, om de har en gavnlig effekt på barnet/den unge. Endelig vil du lære at afhjælpe noget af den stress, som barnet/den unge oplever, og tale med barnet/den unge på en anderledes og bedre måde.

Ved at tage uddannelsen vil du opnå værdifulde færdigheder og redskaber, som du kan bruge til at hjælpe børn og unge med at tackle stress og opnå bedre sundhed og trivsel. Læs mere om uddannelsen her!

Relevante arrangementer

Bliv certificeret børne-stressvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret børne-stressvejleder

Lær fra fysioterapeut Pernille Thomsen og psykolog Charlotte Bjerregaard, og bliv certificeret bio-psyko-social børne-stressvejleder.

Efter stressvejleder uddannelsen vil du bl.a. kunne: 

 Spotte børn og unge, som reagerer med diverse stresssymptomer  Forklare børn og unge om symptomer og løsninger på en letforståelig måde  Afhjælpe noget af den stress, som det enkelte barn/den unge oplever og tale med barnet/den unge på en bedre måde 

Stressvejleder uddannelsen består af 4 digitale moduler, og de byder bl.a. på videooplæg med underviserne, redskaber til print, tests, refleksionsøvelser og praksiseksempler. Efter 4. modul er der desuden fysisk supervision.

Vi godkender din tilmelding hurtigst muligt, og du vil ofte have adgang inden for 1 arbejdsdag.

Læs mere
Følelser under lup – sådan skabes og reguleres følelser
Kursus

Følelser under lup – sådan skabes og reguleres følelser

Jylland & Sjælland

sådan skabes og reguleres følelser

Læs mere
Psykologisk tryghed – Masterclass med Christian Ørsted
Kursus

Psykologisk tryghed – Masterclass med Christian Ørsted

Nu har du chancen for at lære fra Danmarks førende ekspert inden for psykologisk tryghed, ledelsesrådgiver og bestsellerforfatter Christian Ørsted.

Det sker på denne særlige masterclass, som gør dig i stand til at understøtte arbejdet med psykologisk tryghed i din organisation – til gavn for både performance- og trivselsniveauet.

Tag med på masterclassen, og få bl.a.:

Grundig indsigt i, hvad psykologisk tryghed er (og hvad det ikke er) Viden om, hvorfor det i vores komplekse samfund er så afgørende at sætte fokus på psykologisk tryghed Indsigt i, hvad psykologisk tryghed betyder for din rolle som leder eller medarbejder Kendskab til de centrale opmærksomhedspunkter og faldgruber i arbejdet med psykologisk tryghed Viden om, hvordan man gør modstand eller forandringstræthed til en ressource for at lykkes med forandringer Værktøjer til at komme i gang med arbejdet med psykologisk tryghed

Vil du med? Så sikrer du dig nemt en plads på masterclassen her på siden. Der er et begrænset antal pladser.

Læs mere
Den neuroaffektive forståelse
Kursus

Den neuroaffektive forståelse

Jylland & Sjælland

Den neuroaffektive forståelse giver dig et skarpt blik for, hvad der kan skabe indre udvikling i mennesker. Så tag med på dette praksisnære 2-dages kursus, hvor du får din faglige rygsæk godt fyldt op med viden og konkrete redskaber til at kunne anvende den neuroaffektive udviklingspsykologi og forståelse i dit pædagogiske eller terapeutiske arbejde.

Din underviser er psykoterapeut og specialist i neuropsykologi, Peter Kofoed, og han lærer dig bl.a.:

Hvordan du styrker din evne til at møde de mennesker, du arbejder med, i deres nærmeste udviklingszone Hvordan du kan inddrage nonverbal information i det pædagogiske og terapeutiske arbejde Om betydningen af mødeøjeblikke, og hvordan du kan invitere dem, du arbejder med, ind i mødet Hvad der skaber udvikling på de forskellige niveauer i hjernen Om betydningen af din egen selvagens, dvs. af hvordan du som fagperson agerer i relationer til andre mennesker
Læs mere