Alle nyheder
Artikel

Få to kapitler fra bogen “Når udviklingshæmmede sørger”

Her kan du læse to kapitler fra bogen "Når udviklingshæmmede sørger - en bog om tab, sorg og trøst" af Line Rudbeck og Susanne Hollund.

Af Nana K. S. Rafn

Digital Content Manager ved Seminarer.dk

Udviklingshæmmede sorg
Sorg er en uundgåelig del af livet.

Før eller siden kommer vi alle til at stifte bekendtskab med den, og mange af os har brug for en udstrakt hånd, når sorgen griber fat om os.

Nogle mennesker har dog et særligt stort behov for støtte, og det gælder bl.a. mennesker med udviklingshandicap.

Ofte reagerer de anderledes på sorg, end vi er vant til, og de kan opleve tab og sorg over nogle andre ting. I dit (professionelle) møde med mennesker med udviklingshandicap er det derfor helt essentielt, at du har en forståelse af deres måde at kapere og formidle sorg på, hvis du skal kunne opdage sorgen, støtte dem og være med til at lindre sorgen.

Hospitals- og hospicepræst Line Rudbeck er en af de eneste i Danmark, der er specialiseret i sorg hos mennesker med udviklingshandicap, og hun har tidligere skrevet en artikel om netop dette emne – den finder du her.

Sammen med socialpædagog Susanne Hollund har hun desuden skrevet bogen “Når udviklingshæmmede sørger – en bog om tab, sorg og trøst”. Vi giver dig her mulighed for at læse to kapitler fra bogen, hhv. et kapitel om sorgreaktioner hos mennesker med udviklingshæmning og et kapitel om mulige årsager til deres sorg.

Se også relevant kursus: Sorg og tab hos mennesker med udviklingshandicap – med Line Rudbeck som underviser

 

Bogen “Når udviklingshæmmede sørger – en bog om tab, sorg og trøst” er skrevet af Line Rudbeck og Susanne Hollund. Den er udkommet på Socialt Fagforlag. De to tilgængelige kapitler stammer fra 1. udgave, 2. oplag (2018) og indeholder illustration lavet af Peter Fajmer.

 

Relevante arrangementer

Sorg og tab hos mennesker med udviklingshandicap
Kursus

Sorg og tab hos mennesker med udviklingshandicap

Fyn

Få indsigt og praktiske redskaber til at støtte mennesker med udviklingshandicap i deres sorgproces og til at skabe trygge rammer for de svære samtaler om tab. Mange med udviklingshandicap bærer på en usynlig sorg over tab og adskillelser i hverdagen, og det kræver viden og forståelse at opdage og lindre denne sorg.

På dette kursus får du bl.a.:

Viden om, hvordan sorg opleves og udtrykkes hos mennesker med udviklingshandicap Praksisnære pædagogiske redskaber som OmSorgsplaner til samtale og støtte Indsigt i, hvordan du bedst vejleder og støtter pårørende i sorg

Dagens ekspert, hospitalspræst Line Rudbeck, vil guide dig i, hvordan du bedst støtter både borgerne og deres pårørende i deres sorgarbejde.

Tilmeld dig kurset, og bliv klædt på til at tage hul på de svære samtaler og støtte mennesker i sorg.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Bliv certificeret sorgvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret sorgvejleder

Fyn

Bliv uddannet sorgvejleder på denne topevaluerede uddannelse udviklet i samarbejde med cand.psych., ph.d. og professor Mai-Britt Guldin.

På uddannelsen bliver du undervist af en række af de førende eksperter og praktikere på området, bl.a. psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin, professor Atle Dyregrov og hospitalspræst Christian Juul Busch.

Når du har gennemført de 5 moduler på uddannelsen, vil du bl.a. have opnået:

Kompetencer og metoder til at facilitere sorggrupper og dermed tilbyde sorggruppeforløb Viden om kroppens rolle i sorgprocessen, herunder hvad kropshukommelse er Viden om sorg hos grupperne børn og unge, forældre, døende/syge og ældre Redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job Redskaber til at opspore vedvarende sorglidelse Viden om sorgen ved at miste til selvmord
Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Kropslige, beroligende og sansemodulerende teknikker
Kursus

Kropslige, beroligende og sansemodulerende teknikker

Jylland & Sjælland

Kom med på en kursusdag, der sætter fokus på sansemodulerende teknikker til at berolige borgere, som har svært ved at bearbejde sanseindtryk.

Du bliver undervist af ergoterapeuterne, Rebekka Bondegaard og Charlotte Andersen, som i løbet af kurset bl.a. giver dig:

Viden om de mekanismer, som kan overstimulere og stresse nervesystemet Viden om, hvordan kropslige, beroligende og sansemodulerende teknikker kan påvirke trivsel Redskaber til at forebygge og håndtere stresstilstande som søvnforstyrrelser, tankemylder og spændinger Redskaber til at forebygge og nedtrappe konflikter Redskaber til at facilitere selvregulering og affektregulering hos borgerne

På grund af stor efterspørgsel genudbyder vi dette kursus i 2025. 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
LA2 (Low Arousal 2)
3-dages kursus

LA2 (Low Arousal 2)

Fyn

Hvordan forebygger og afhjælper du udadreagerende adfærd hos dine borgere? Tilgangen LA2 (Low Arousal 2) har vist sig særdeles effektiv til netop dét. På dette intensive 3-dageskursus bliver du undervist af Marie Louise Stochholm, som er sociolog & medejer af Sopra.

Hun klæder dig bl.a. på med:

Indsigt i den recovery-orienterede metode LA2 Træning i at forebygge vold og fremme trivsel i samarbejde med borgere med voldsom adfærd Konkrete redskaber til at samarbejde med borgere om at udvikle nye handlemuligheder i voldsomme episoder

Få mere at vide om LA2-kurset lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere