Sanseintegration hos voksne - En guide til forståelse og øvelser
Psykologi og psykiatri kurser & uddannelser
Artikel

Sanseintegration hos voksne – En guide til forståelse og øvelser

Sanseintegration er en vigtig del af vores hverdag, og voksne kan også opleve udfordringer med deres sanser og sanseforstyrrelser. I denne artikel kan du læse om sanseintegration hos voksne, og hvordan terapi og øvelser kan hjælpe. Vi vil også give dig nogle tips til at støtte voksne med sanseforstyrrelser. Desuden vil vi præsentere vores kursus "Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst", som vil give dig teoretiske og praktiske kompetencer til at tilrettelægge bæredygtige og relevante pædagogiske interventioner i forhold til den enkeltes sensoriske behov.

Af Seminarer.dk
Sanseintegration hos voksne
Sanseintegration er en vigtig del af vores evne til at fungere og trives i hverdagen. Selvom sanseintegration ofte forbindes med børn og unge, er det vigtigt at huske, at voksne også kan opleve udfordringer med deres sanser og sanseintegration. I denne artikel vil vi fokusere på sanseintegration hos voksne og udforske, hvordan vi kan forstå og støtte voksne med sanseforstyrrelser.

Sanseforstyrrelser hos voksne

Sanseforstyrrelser er karakteriseret ved en manglende evne til korrekt at modtage, bearbejde og reagere på sanseindtryk (Ayres, 2005). Voksne med sanseforstyrrelser kan opleve en række udfordringer i hverdagen, herunder problemer med at koncentrere sig, udføre opgaver, socialt samvær og generelt føle sig overstimulerede eller underaktiverede. Sanseforstyrrelser kan være medfødte, men kan også opstå som følge af skader, sygdom eller aldring (Schaaf & Mailloux, 2015).

Sanseintegrationsterapi for voksne

Sanseintegrationsterapi er en behandlingsmetode, der har til formål at forbedre en persons evne til at bearbejde og reagere på sanseindtryk. Terapien er baseret på teorien om, at hjernen kan ændre og tilpasse sig gennem sansestimulering og oplevelser (Ayres, 2005). Selvom sanseintegrationsterapi traditionelt er rettet mod børn og unge, er der også beviser for, at terapien kan være effektiv for voksne med sanseforstyrrelser (Schaaf & Mailloux, 2015).

Sanseintegration øvelser for voksne

Der er en række sanseintegration øvelser, der kan hjælpe voksne med at forbedre deres evne til at bearbejde og reagere på sanseindtryk. Disse øvelser kan tilpasses til den enkeltes behov og interesser og kan udføres både individuelt og i gruppe. Nogle eksempler på sanseintegration øvelser for voksne inkluderer:

  • Dybtryksøvelser: Dybtryksøvelser, såsom at bruge en tung dyne eller give og modtage faste berøringer, kan hjælpe med at regulere nervesystemet og skabe en følelse af ro og sikkerhed (Ayres, 2005).
  • Balance- og koordinationstræning: Øvelser, der udfordrer balance og koordination, såsom yoga, tai chi eller balancebræt, kan styrke den vestibulære sans og forbedre kropsbevidstheden (Schaaf & Mailloux, 2015).
  • Taktile øvelser: Aktiviteter, der involverer berøring og manipulation af forskellige materialer, såsom ler, sand eller vand, kan hjælpe med at øge følsomheden over for berøring og forbedre den taktile sans.
  • Lydterapi: Lytning til beroligende musik, naturlyde eller lydterapi-apps kan hjælpe med at regulere lydsansen og reducere overfølsomhed over for lyde.
  • Visuelle øvelser: Træning af øjenmotorik og fokusering på forskellige afstande og retninger kan hjælpe med at forbedre den visuelle sans og reducere visuel overfølsomhed.

Støtte til voksne med sanseforstyrrelser

For at støtte voksne med sanseforstyrrelser er det vigtigt at skabe et miljø, der tager hensyn til deres sansebehov. Dette kan inkludere:

  1. At tilpasse belysning og lydniveau i hjemmet eller på arbejdspladsen.
  2. At tilbyde muligheder for pauser og afslapning, når det er nødvendigt.
  3. At opmuntre til regelmæssig fysisk aktivitet og motion, som kan bidrage til at regulere sanseoplevelser.
  4. At arbejde sammen med en terapeut, der har erfaring med sanseintegration og kan tilbyde vejledning og støtte.

Sanseintegration hos voksne er et vigtigt område, der fortjener opmærksomhed og forståelse. Ved at øge vores bevidsthed om sanseforstyrrelser hos voksne og ved at støtte dem gennem terapi og øvelser, kan vi hjælpe med at forbedre deres livskvalitet og evne til at trives i hverdagen.

Sanseintegration i pædagogisk kontekst

Sanseintegration er en vigtig del af vores evne til at fungere og trives i hverdagen, og det er afgørende at forstå og støtte voksne med sanseforstyrrelser.

På kurset “Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst” opnår du både teoretiske og praktiske kompetencer til at differentiere forskellige sensoriske udtryk og til at tilrettelægge bæredygtige og relevante pædagogiske interventioner i forhold til den enkeltes sensoriske behov. Det giver også konkrete metoder og redskaber til at undersøge nervesystemets aktivitetsgrad og amygadala-sensitivitet. Kurset er designet til at styrke din praksis og kompetencer på området, så du kan hjælpe børn og voksne med sanseforstyrrelser på den bedste måde.

Disclaimer: Vær opmærksom på, at indholdet i denne artikel ikke nødvendigvis reflekterer det fulde indhold af kursusforløbet “Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst”. Klik ind på arrangementet for mere information og tilmelding.


Referencer

Ayres, A. J. (2005). Sensory integration and the child: Understanding hidden sensory challenges. Los Angeles, CA: Western Psychological Services.

Schaaf, R. C., & Mailloux, Z. (2015). Clinician’s guide for implementing Ayres Sensory Integration: Promoting participation for children with autism. Bethesda, MD: AOTA Press.

Relevante arrangementer

Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst
Kursusforløb

Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst

Fyn, Jylland & Sjælland

Arbejder du med børn, unge eller voksne, der har en udviklingsforstyrrelse? Så bliv Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst.

Med dette kursusforløb opnår du bl.a.:

Teoretiske og praktiske kompetencer til at differentiere forskellige sensoriske udtryk fra hinanden Konkrete metoder og redskaber til at undersøge den sensoriske forståelse Konkrete metoder og redskaber til at undersøge nervesystemets aktivitetsgrad og amygadala-sensitivitet Kompetencer til at tilrettelægge relevant og bæredygtig pædagogisk intervention i pædagogisk kontekst med udgangspunkt i den enkeltes sensoriske behov, samt til at evaluere interventionens effekt og justere tiltag Konkrete praktiske øvelser til at understøtte interventionens sigte

Din underviser er fysioterapeut Oliver Laage.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Udtrapning af psykofarmaka
Kursus

Udtrapning af psykofarmaka

Jylland & Sjælland

Sid med på dette inspirerende heldagskursus, der gør dig i stand til at hjælpe dine borgere/klienter med at lykkes med den – ofte vanskelige – udtrapning af psykofarmaka.

Centralt for kurset er, hvordan du sikrer den mest hensigtsmæssige udtrapning, og hvordan du kan give borgerne/klienterne strategier til at klare sig uden psykofarmaka.

Du lærer fra Anders Sørensen, psykolog og ph.d. i psykiatri, som bl.a. giver dig:

Kendskab til, hvordan en korrekt og tilstrækkeligt langsom udtrapning ser ud i praksis Viden om, hvad der sker i hjernen, når man trapper ned i medicinen Konkrete redskaber til, hvordan du genkender abstinensreaktioner, skelner dem fra tilbagefald og håndterer dem Konkrete psykoterapeutiske øvelser og teknikker, som dine borgere/klienter kan sætte i stedet for medicinen Konkrete redskaber til at håndtere tankemylder, svære følelser, angst og traumer
Læs mere
LA & LA2: Forebyg konflikter og styrk trivslen hos borgere og medarbejdere
Kursus

LA & LA2: Forebyg konflikter og styrk trivslen hos borgere og medarbejdere

Fyn

Oplev to af de førende eksperter inden for Low Arousal og Low Arousal 2, når psykologerne Bo Hejlskov Elvén og Trine Uhrskov deler ud af deres store viden på denne inspirerende kursusdag.

På dagen stiller de skarpt på, hvordan du vha. Low Arousal og Low Arousal 2 kan forebygge og deeskalere konflikter – og dermed skabe større trivsel for dine borgere og dig selv/dine kollegaer.

Du lærer bl.a.:

hvordan vi som professionelle forstår konflikter og problemskabende adfærd hvordan du skaber en udvej for personen med udadreagerende adfærd hvordan du kan arbejde systematisk og metodisk med at forebygge konflikter LA2 som metode til at forebygge magtanvendelse hvorfor metoderne har stor betydning for personalegruppens trivsel

Kom med – du kan læse mere om den særlige kursusdag herunder.

Læs mere
Når børn krænker børn
Kursus

Når børn krænker børn

Jylland & Sjælland

Det er en kompleks sag, når et barn seksuelt krænker et andet barn, og det er afgørende, at du som fagperson er klædt på til at stå i denne kompleksitet og hjælpe både det barn, som har krænket, og det barn, som er blevet krænket.

Vi byder dig derfor inden for på denne kursusdag, hvor du bl.a. opnår viden om:

Normativ og bekymrende seksuel adfærd Bekymringsbarometeret som konkret redskab, du kan overføre til praksis Mulige baggrunde for seksuelt bekymrende eller krænkende adfærd hos børn Forældresamarbejde som en vigtig forudsætning for at hjælpe børnene Udredning, behandling og indsatser

Dagen igennem bliver du undervist af Mimi Strange, klinisk børnepsykolog, og Anette Baadsgaard, socialrådgiver og tidligere leder af Center for Seksuelle Overgreb.

Læs mere