Sanseintegration hos voksne - En guide til forståelse og øvelser
Psykologi og psykiatri kurser & uddannelser
Artikel

Sanseintegration hos voksne – En guide til forståelse og øvelser

Sanseintegration er en vigtig del af vores hverdag, og voksne kan også opleve udfordringer med deres sanser og sanseforstyrrelser. I denne artikel kan du læse om sanseintegration hos voksne, og hvordan terapi og øvelser kan hjælpe. Vi vil også give dig nogle tips til at støtte voksne med sanseforstyrrelser. Desuden vil vi præsentere vores kursus "Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst", som vil give dig teoretiske og praktiske kompetencer til at tilrettelægge bæredygtige og relevante pædagogiske interventioner i forhold til den enkeltes sensoriske behov.

Af Seminarer.dk
Sanseintegration hos voksne
Sanseintegration er en vigtig del af vores evne til at fungere og trives i hverdagen. Selvom sanseintegration ofte forbindes med børn og unge, er det vigtigt at huske, at voksne også kan opleve udfordringer med deres sanser og sanseintegration. I denne artikel vil vi fokusere på sanseintegration hos voksne og udforske, hvordan vi kan forstå og støtte voksne med sanseforstyrrelser.

Sanseforstyrrelser hos voksne

Sanseforstyrrelser er karakteriseret ved en manglende evne til korrekt at modtage, bearbejde og reagere på sanseindtryk (Ayres, 2005). Voksne med sanseforstyrrelser kan opleve en række udfordringer i hverdagen, herunder problemer med at koncentrere sig, udføre opgaver, socialt samvær og generelt føle sig overstimulerede eller underaktiverede. Sanseforstyrrelser kan være medfødte, men kan også opstå som følge af skader, sygdom eller aldring (Schaaf & Mailloux, 2015).

Sanseintegrationsterapi for voksne

Sanseintegrationsterapi er en behandlingsmetode, der har til formål at forbedre en persons evne til at bearbejde og reagere på sanseindtryk. Terapien er baseret på teorien om, at hjernen kan ændre og tilpasse sig gennem sansestimulering og oplevelser (Ayres, 2005). Selvom sanseintegrationsterapi traditionelt er rettet mod børn og unge, er der også beviser for, at terapien kan være effektiv for voksne med sanseforstyrrelser (Schaaf & Mailloux, 2015).

Sanseintegration øvelser for voksne

Der er en række sanseintegration øvelser, der kan hjælpe voksne med at forbedre deres evne til at bearbejde og reagere på sanseindtryk. Disse øvelser kan tilpasses til den enkeltes behov og interesser og kan udføres både individuelt og i gruppe. Nogle eksempler på sanseintegration øvelser for voksne inkluderer:

  • Dybtryksøvelser: Dybtryksøvelser, såsom at bruge en tung dyne eller give og modtage faste berøringer, kan hjælpe med at regulere nervesystemet og skabe en følelse af ro og sikkerhed (Ayres, 2005).
  • Balance- og koordinationstræning: Øvelser, der udfordrer balance og koordination, såsom yoga, tai chi eller balancebræt, kan styrke den vestibulære sans og forbedre kropsbevidstheden (Schaaf & Mailloux, 2015).
  • Taktile øvelser: Aktiviteter, der involverer berøring og manipulation af forskellige materialer, såsom ler, sand eller vand, kan hjælpe med at øge følsomheden over for berøring og forbedre den taktile sans.
  • Lydterapi: Lytning til beroligende musik, naturlyde eller lydterapi-apps kan hjælpe med at regulere lydsansen og reducere overfølsomhed over for lyde.
  • Visuelle øvelser: Træning af øjenmotorik og fokusering på forskellige afstande og retninger kan hjælpe med at forbedre den visuelle sans og reducere visuel overfølsomhed.

Støtte til voksne med sanseforstyrrelser

For at støtte voksne med sanseforstyrrelser er det vigtigt at skabe et miljø, der tager hensyn til deres sansebehov. Dette kan inkludere:

  1. At tilpasse belysning og lydniveau i hjemmet eller på arbejdspladsen.
  2. At tilbyde muligheder for pauser og afslapning, når det er nødvendigt.
  3. At opmuntre til regelmæssig fysisk aktivitet og motion, som kan bidrage til at regulere sanseoplevelser.
  4. At arbejde sammen med en terapeut, der har erfaring med sanseintegration og kan tilbyde vejledning og støtte.

Sanseintegration hos voksne er et vigtigt område, der fortjener opmærksomhed og forståelse. Ved at øge vores bevidsthed om sanseforstyrrelser hos voksne og ved at støtte dem gennem terapi og øvelser, kan vi hjælpe med at forbedre deres livskvalitet og evne til at trives i hverdagen.

Sanseintegration i pædagogisk kontekst

Sanseintegration er en vigtig del af vores evne til at fungere og trives i hverdagen, og det er afgørende at forstå og støtte voksne med sanseforstyrrelser.

På kurset “Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst” opnår du både teoretiske og praktiske kompetencer til at differentiere forskellige sensoriske udtryk og til at tilrettelægge bæredygtige og relevante pædagogiske interventioner i forhold til den enkeltes sensoriske behov. Det giver også konkrete metoder og redskaber til at undersøge nervesystemets aktivitetsgrad og amygadala-sensitivitet. Kurset er designet til at styrke din praksis og kompetencer på området, så du kan hjælpe børn og voksne med sanseforstyrrelser på den bedste måde.

Disclaimer: Vær opmærksom på, at indholdet i denne artikel ikke nødvendigvis reflekterer det fulde indhold af kursusforløbet “Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst”. Klik ind på arrangementet for mere information og tilmelding.


Referencer

Ayres, A. J. (2005). Sensory integration and the child: Understanding hidden sensory challenges. Los Angeles, CA: Western Psychological Services.

Schaaf, R. C., & Mailloux, Z. (2015). Clinician’s guide for implementing Ayres Sensory Integration: Promoting participation for children with autism. Bethesda, MD: AOTA Press.

Relevante arrangementer

Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst
Kursusforløb

Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst

Fyn, Jylland & Sjælland

Arbejder du med børn, unge eller voksne, der har en udviklingsforstyrrelse? Så bliv Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst.

Med dette kursusforløb opnår du bl.a.:

Teoretiske og praktiske kompetencer til at differentiere forskellige sensoriske udtryk fra hinanden Konkrete metoder og redskaber til at undersøge den sensoriske forståelse Konkrete metoder og redskaber til at undersøge nervesystemets aktivitetsgrad og amygadala-sensitivitet Kompetencer til at tilrettelægge relevant og bæredygtig pædagogisk intervention i pædagogisk kontekst med udgangspunkt i den enkeltes sensoriske behov, samt til at evaluere interventionens effekt og justere tiltag Konkrete praktiske øvelser til at understøtte interventionens sigte

Din underviser er fysioterapeut Oliver Laage.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Interoception – den indre sans
Kursus

Interoception – den indre sans

Lær at forstå og træne dine borgeres kropssans – også kendt som den interoceptive sans – så de bedre kan mærke sig selv, tolke deres krops signaler og opnå ro i såvel krop som sind.

Det er ergoterapeut Charlotte Andersen, som på dette kursus stiller skarpt på interoception og bl.a. giver dig:

Viden om de 8 sansesystemer Indsigt i konsekvenserne af ubalance i sansesystemerne Kendskab til vagusnerven og dens forbindelse til den interoceptive sans Viden om hjernetræthed og hjernepauser Kompetencer til at træne sanserne og den interoceptive sans gennem sansemodulerende øvelser Kompetencer til at facilitere selvregulering og dæmpe et nervesystem i ubalance

Nysgerrig på at vide mere? Så læs med herunder

Læs mere
Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Læs mere
Personlighedsforstyrrelser, psykologisk funktion og dynamik
Kursus

Personlighedsforstyrrelser, psykologisk funktion og dynamik

Jylland & Sjælland

I din faglige relation og kontakt til mennesker med personlighedsforstyrrelser/en forstyrret personlighedsstruktur kommer du tæt på en adfærd, som afviger fra det såkaldt ”normale”. Det kræver, at du har redskaberne til at forstå og navigere i adfærden, ligesom du skal kunne passe på dig selv og dine kollegaer.

På denne kursusdag sikrer psykolog Anja Leavens derfor, at du får:

En almenpsykologisk forståelse af personlighedsstruktur og personlighedsforstyrrelse Viden om personlighedsstrukturens betydning for funktionalitet, evnen til at etablere og vedligeholde relationer, selvforståelse, forståelse for andre og emotionalitet Kendskab til forsvarsmekanismer og konfliktforvaltning Redskaber til at optimere dialogen og samarbejdet til mennesker med en personlighedsforstyrrelse Viden om egenomsorg med fokus på blandt andet normalitetspejling, og hvordan du italesætter ”slidpunkter” – samt agerer i og uden for relationen
Læs mere