Sjælesorg - Hvad er det? Bliv klogere på præstens rolle i krisen
Artikel

Sjælesorg – Hvad er det?

Sjælesorg er en samtale med en præst, der yder omsorg til mennesker i krise, som har brug for at dele deres byrder. Læs mere emnet herunder.

sjælesorg
Sjælesorg indebærer at yde omsorg for hinanden i tider, hvor behovet er størst. Enhver præst er til rådighed for en samtale om ethvert emne, man ønsker at diskutere med en fortrolig person. Sjælesorg indebærer en samtale med en præst, som man opsøger, når man står over for en krise. Dette kan omfatte alt fra tabet af en elsket person til følelser af mild depression. Sjælesorgen tilbyder en mulighed for at lette ens byrder og få trøst fra en person, man kan åbne sig op over for.

Forskellige typer af sorg

Sorg kan manifestere sig på mange forskellige måder og have mange forskellige årsager. En af de mest almindelige former for sorg er tabet af en elsket person. Dette kan være en utrolig smertefuld oplevelse, som kan tage lang tid at komme sig over. Sorg kan også opstå som følge af en skilsmisse eller et brud i et tæt forhold. I disse tilfælde kan sorgen være en kombination af sorg over tabet af den person, man holdt af, og sorg over det, der kunne have været.

En anden form for sorg kan være relateret til arbejde eller uddannelse. Mange mennesker har stærke følelser for deres karriere eller uddannelsesvej, og hvis de oplever fiasko eller tab, kan det føre til en form for sorg. Dette kan omfatte at miste sit job eller blive afvist fra en drømmeuddannelse eller et drømmejob.

Sorg kan også være en reaktion på ændringer i ens livssituation. Dette kan omfatte at flytte til et nyt sted eller miste en hjemmebase på grund af en naturkatastrofe eller en anden form for ødelæggelse. Det kan også omfatte at miste sin sundhed eller opleve en kronisk sygdom eller skade.

Uanset årsagen til sorgen kan sjælesorg være en hjælpsom måde at håndtere de følelsesmæssige udfordringer på. En præst kan give en person den støtte og vejledning, der er nødvendig for at komme igennem en svær tid og komme videre i livet. Hvis du vil vide mere om sjælesorg, så kan du læse mere på Folkekirkens hjemmeside.

Bliv klogere på sjælesorg og præstens rolle i sorgen – Bliv sorgvejleder!

Hvis du arbejder med mennesker i sorg, kan det være en udfordring at finde de rigtige ord og strategier til at hjælpe dem igennem en svær tid. Men med vores “Bliv certificeret sorgvejleder” uddannelse kan du hjælpe med at skabe trygge og altafgørende rum for de sørgende.

Med uddannelsn får du nyeste viden om sorg, sorgbearbejdning og forståelsesmodeller på sorg samt viden om sjælesorg og præstens rolle i sorgforløbet. Desuden får du redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job. Læs meget mere om uddannelsen her.

Relevante arrangementer

Bliv certificeret sorgvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret sorgvejleder

Jylland & Sjælland

Bliv uddannet sorgvejleder på denne topevaluerede uddannelse udviklet i samarbejde med cand.psych., ph.d. og professor Mai-Britt Guldin.

På uddannelsen bliver du undervist af en række af de førende eksperter og praktikere på området, bl.a. psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin, professor Atle Dyregrov og hospitalspræst Christian Juul Busch.

Når du har gennemført de 5 moduler på uddannelsen, vil du bl.a. have opnået:

Kompetencer og metoder til at facilitere sorggrupper og dermed tilbyde sorggruppeforløb Viden om kroppens rolle i sorgprocessen, herunder hvad kropshukommelse er Viden om sorg hos grupperne børn og unge, forældre, døende/syge og ældre Redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job Redskaber til at opspore vedvarende sorglidelse Viden om sorgen ved at miste til selvmord

Næste hold september 2024. Tilmeld dig her på siden. 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Samlermani – få viden om den nye diagnose, behandlingsmetoder og samarbejdet med borgeren
Kursus

Samlermani – få viden om den nye diagnose, behandlingsmetoder og samarbejdet med borgeren

Sjælland

Samlermani er en kompleks diagnose – bl.a. fordi den ofte sameksisterer med andre diagnoser. Så hvordan kan du bedst forstå og hjælpe borgere, som lider af samlermani? Dét får du stærke bud på fra psykoterapeut Kamilla Albek og supervisor Eva Zeuthen.

Ved at være med på denne kursusdag får du bl.a.:

En almenpsykologisk forståelse af diagnosen, herunder genetiske faktorer, komorbiditet og behandlingsmuligheder Kendskab til forsvarsmekanismer og manglende sygdomsindsigt samt selvobservation i relationen En praksisnær introduktion til recovery-tankegangen i relation til samlermaniproblematikker Nyeste forskning på området, hvor en ny behandlingsmetode bliver præsenteret Redskaber til at optimere dialogen og samarbejdet med mennesker med en samlermanidiagnose Viden om egenomsorg og psykologisk ilt

Rul længere ned på siden her, og få mere at vide om kurset

Læs mere
Når mistrivsel skyldes psykologisering – og hvordan ”De Tre Principper” kan hjælpe
Kursus

Når mistrivsel skyldes psykologisering – og hvordan ”De Tre Principper” kan hjælpe

Jylland & Sjælland

Hvordan kan du som fagperson arbejde med børn og unges mistrivsel uden at risikere, at dit arbejde og gode intentioner kommer til at fastholde barnet/den unge i mistrivsel frem for at hjælpe? Her kan ”De Tre Principper” som perspektiv tilbyde en ny vej.

På denne kursusdag dykker vi ned i psykologisering som et muligt benspænd for børn og unges trivsel og introducerer dig for ”De Tre Principper”.

Psykoterapeut Jane Ellegaard sørger i løbet af dagen for, at du får:

Viden om overpsykologisering – og hvordan det påvirker unges trivsel Kendskab til, hvordan du kan komme til at understøtte overpsykologisering – og hvad du i stedet kan gøre for at hjælpe ud fra forståelsen af ”De Tre Principper” Indføring i ”De Tre Principper” med fokus på, at vores sind er selvhelende, og at kræfterne bag vores sind ikke går i stykker, uanset hvad vi har oplevet i livet Viden om ”De Tre Principper” i forhold til vores tanke-følelsessystem – og hvordan du kan lære unge at forstå deres tanker og følelser på en helt ny måde, herunder hvornår de kan stole på deres tanke-følelsessystem, og hvornår de ikke kan Inspiration til, hvordan ”De Tre Principper” kan anvendes i praksis
Læs mere
Beskyttende og sårbare delpersonligheder – Introduktion til Internal Family Systems
Kursus

Beskyttende og sårbare delpersonligheder – Introduktion til Internal Family Systems

Jylland & Sjælland

Sid med på denne interessante kursusdag om menneskers delpersonligheder, hvor psykolog Signe Steenberger introducerer dig til den evidensbaserede psykoterapeutiske model Internal Family Systems (IFS). IFS baserer sig på en grundtanke om, at menneskers sind består af forskellige dele med forskellige roller, herunder beskyttende dele og forviste dele.

På kurset introducerer hun dig til IFS-modellen i sin helhed, så du kan bruge den som støtte i dit arbejde, og hun stiller især skarpt på:

Beskyttende dele af personligheden, herunder ”managers” og ”brandslukkere” Forviste dele Selvet Fagpersonens Selv og egne dele Den fagprofessionelle relation IFS som udviklingsvej
Læs mere