Sorggrupper - lær at facilitere sorggrupper
Artikel

Sorggrupper

Hvad er sorggrupper, og hvem kan have gavn af dem? Læs mere i artiklen her, og bliv klogere på, hvordan du selv kan facilitere sorggrupper.

Sorggrupper

Hvad er en sorggruppe?

En sorggruppe er en samling af personer, der har mistet en elsket og ønsker at dele deres oplevelser med andre i samme situation. Sorggrupper kan give en følelse af støtte og samhørighed, da deltagerne kan dele deres følelser og erfaringer med hinanden. Det kan også hjælpe med at reducere følelsen af isolation, som ofte følger med sorg.

Mennesker, der har lidt tab af en elsket, kan have gavn af sorggrupper. Det kan omfatte personer, der har mistet en ægtefælle, et barn, en forælder, en søskende eller en tæt ven. Sorggrupper kan også være nyttige for dem, der har mistet et kæledyr eller oplever andre former for tab.

Som certificeret sorgvejleder kan man lære at facilitere sorggrupper og hjælpe deltagerne med at navigere deres sorgprocesser. Dette kan være en givende og meningsfuld karrierevej for dem, der ønsker at hjælpe andre i sorg. Seminarer.dk tilbyder en certificeret uddannelse til dig, der ønsker at blive certificeret sorgvejleder. Hvis du ønsker at lære mere om at blive certificeret sorgvejleder, kan du følge dette link til vores “Bliv certificeret sorgvejleder” uddannelse.

Hvilke typer af sorggrupper findes der?

Sorggrupper kommer i en bred vifte af former for at imødekomme forskellige behov og præferencer. Det er vigtigt at bemærke, at selvom de alle deler det fælles formål at støtte individer gennem sorgprocessen, kan de variere meget i deres struktur og tilgang.

Personlige Sorggrupper: Disse grupper mødes fysisk, ofte på bestemte steder som samfundshuse, kirker eller hospitaler. De er typisk ledet af en kvalificeret facilitator, som kan være en psykolog, rådgiver eller socialarbejder. Disse grupper tilbyder et ansigt-til-ansigt fællesskab, hvor deltagerne kan dele deres følelser og erfaringer direkte med hinanden.

Online Sorggrupper: Med fremkomsten af teknologi er online sorggrupper blevet mere og mere populære. De er ofte tilgængelige via forskellige platforme, herunder sociale medier, dedikerede websteder og apps. Online sorggrupper giver deltagerne mulighed for at deltage uanset deres fysiske placering, hvilket kan være særligt nyttigt for dem, der ikke har adgang til personlige grupper.

Specifikke Sorggrupper: Nogle sorggrupper fokuserer på bestemte typer tab, som tab af et barn, tab af en ægtefælle, eller tab på grund af en specifik sygdom som kræft. Disse grupper giver deltagere mulighed for at forbinde med andre, der har gennemgået lignende oplevelser, og de kan tilbyde mere målrettet støtte og forståelse.

Hver type gruppe har sine egne unikke fordele, og det bedste valg afhænger af den enkeltes specifikke behov og omstændigheder.

Sorggrupper for ældre

Ældre mennesker kan opleve særlige udfordringer, når de sørger over et tab, og derfor kan sorggrupper for ældre være en særlig hjælp. Disse grupper er ofte designet til at imødekomme de unikke behov og udfordringer, som ældre mennesker kan have, når de sørger. Det kan også give mulighed for social interaktion og samvær med andre ældre, der har oplevet lignende tab. Hvis du er interesseret i at finde en sorggruppe for ældre i dit område, kan du kontakte lokale organisationer for ældre eller hospicecentre, da de ofte kan pege dig i den rigtige retning.

Fordelene ved sorggrupper

Sorggrupper spiller en afgørende rolle i at hjælpe folk navigere gennem sorgens komplekse landskab. Uanset form og format, har de mange indlysende fordele, der kan hjælpe folk gennem den ofte overvældende sorgproces.

Fællesskab og Støtte: Måske den mest umiddelbare fordel ved sorggrupper er det fællesskab og den støtte, de tilbyder. At være omgivet af andre, der forstår, hvad du går igennem, kan mindske følelsen af isolation og ensomhed, som ofte ledsager sorg.

Udtrykkelse af Følelser: Sorggrupper giver et sikkert og støttende rum, hvor individer kan udtrykke deres følelser frit. Dette kan være en vigtig del af helingsprocessen, da det at holde følelser inde kan forværre sorgen.

Læring og Forståelse: Gennem deling og diskussion kan deltagere lære mere om sorgprocessen og de forskellige måder, det kan påvirke dem på. Gruppen kan også tilbyde strategier og redskaber til at håndtere sorgen effektivt.

Styrket Selvforståelse og Resiliens: At deltage i en sorggruppe kan hjælpe individer med at forstå deres egne følelser og reaktioner bedre, hvilket kan bidrage til at bygge resiliens over tid.

Forbindelse til Ressourcer: Sorggrupper kan også fungere som et bindeled til yderligere ressourcer, herunder litteratur om sorg, rådgivningstjenester og henvisninger til andre støtteorganisationer.

Det er vigtigt at huske, at mens sorggrupper kan tilbyde væsentlig støtte, erstatter de ikke professionel psykologisk hjælp og bør ses som en del af et overordnet støttenetværk.

Sådan finder du en Sorggruppe

At finde den rigtige sorggruppe kan være et vigtigt skridt i din helingsproces. Her er nogle nyttige ressourcer og tips til at finde en gruppe, der passer til dine behov.

Sundhedsvæsenet: Din læge, psykolog eller anden sundhedsprofessionel kan ofte anbefale lokale sorggrupper. Hospitalet eller hospice kan også have information om relevante støttegrupper.

Online Søgning: Internettet er en stor ressource til at finde sorggrupper. Søg efter lokale sorggrupper i dit område, eller udforsk online sorggrupper, hvis du foretrækker et virtuelt format.

Lokalsamfundet: Kirker, skoler og samfundshuse er ofte vært for sorggrupper. Kontakt disse institutioner for at spørge om eksisterende grupper.

Sorgorganisationer: Der findes mange nationale og internationale organisationer, der tilbyder støtte til dem i sorg. Disse organisationer har ofte lister over sorggrupper i forskellige områder.

Husk at det er vigtigt at finde en gruppe, der føles rigtig for dig. Det kan tage lidt tid at finde det rigtige match, men det er en investering, der er det værd.

Sorggrupper i forskellige byer i Danmark

Hvis du er på udkig efter en sorggruppe i København, Odense eller Aalborg, er der flere muligheder at overveje. En hurtig online søgning kan give dig adskillige resultater for lokale sorggrupper og organisationer, der tilbyder sorgstøtte i disse byer.

Vil du lære at facilitere sorggrupper?

Hvis du overvejer at tage vores “Bliv certificeret sorgvejleder” uddannelse, skal du være opmærksom på, at det er en uddannelse, der henvender sig til fagprofessionelle. Uddannelsen giver dig mulighed for at lære om sorggruppers betydning og hvordan de kan bidrage til sorgprocessen for deltagerne. Du vil også lære om, hvordan man arbejder med kvalitet i sorggrupper, således at deltagerne får den bedst mulige støtte og vejledning.

Under kurset vil du lære om forskellige aspekter af sorg og tab, herunder de fysiske, psykologiske og sociale aspekter af sorgprocessen. Du vil også lære om forskellige teknikker og strategier, der kan hjælpe med at facilitere en sorggruppe og støtte deltagerne i deres individuelle sorgprocesser.

En certificeret sorgvejleder kan være en uvurderlig ressource for dem, der ønsker at arbejde med emnet sorg og mennesker, som rammes af sorg. Du kan hjælpe med at guide dem gennem en svær tid og give dem den støtte og vejledning og sørge for, at skabe trygge og altafgørende rum for de sørgende.

Læs meget mere om sorgvejleder uddannelsen her.

Relevante arrangementer

Bliv certificeret sorgvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret sorgvejleder

Jylland & Sjælland

Bliv uddannet sorgvejleder på denne topevaluerede uddannelse udviklet i samarbejde med cand.psych., ph.d. og professor Mai-Britt Guldin.

På uddannelsen bliver du undervist af en række af de førende eksperter og praktikere på området, bl.a. psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin, professor Atle Dyregrov og hospitalspræst Christian Juul Busch.

Når du har gennemført de 5 moduler på uddannelsen, vil du bl.a. have opnået:

Kompetencer og metoder til at facilitere sorggrupper og dermed tilbyde sorggruppeforløb Viden om kroppens rolle i sorgprocessen, herunder hvad kropshukommelse er Viden om sorg hos grupperne børn og unge, forældre, døende/syge og ældre Redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job Redskaber til at opspore vedvarende sorglidelse Viden om sorgen ved at miste til selvmord

Næste hold september 2024. Mere end ½ af pladserne er allerede taget. Tilmeld dig her på siden.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Udtrapning af psykofarmaka
Kursus

Udtrapning af psykofarmaka

Jylland & Sjælland

Sid med på dette inspirerende heldagskursus, der gør dig i stand til at hjælpe dine borgere/klienter med at lykkes med den – ofte vanskelige – udtrapning af psykofarmaka.

Centralt for kurset er, hvordan du sikrer den mest hensigtsmæssige udtrapning, og hvordan du kan give borgerne/klienterne strategier til at klare sig uden psykofarmaka.

Du lærer fra Anders Sørensen, psykolog og ph.d. i psykiatri, som bl.a. giver dig:

Kendskab til, hvordan en korrekt og tilstrækkeligt langsom udtrapning ser ud i praksis Viden om, hvad der sker i hjernen, når man trapper ned i medicinen Konkrete redskaber til, hvordan du genkender abstinensreaktioner, skelner dem fra tilbagefald og håndterer dem Konkrete psykoterapeutiske øvelser og teknikker, som dine borgere/klienter kan sætte i stedet for medicinen Konkrete redskaber til at håndtere tankemylder, svære følelser, angst og traumer
Læs mere
Salutogen & regenerativ ledelse
Kursus

Salutogen & regenerativ ledelse

Jylland & Sjælland

Denne kursusdag præsenterer for første gang i Danmark en ny og banebrydende sammenlægning af to værdi-, lærings- og helhedsorienterede ledelsesbegreber: Salutogen ledelse og regenerativ ledelse. De to koncepter beriger hinanden og kan sammen tilbyde en bæredygtig og langtidsholdbar vej for fremtidens ledere, medarbejdere og et vellykket arbejdsliv.

På dagen kommer du i selskab med forsker og sundhedsinnovator Peter Thybo samt ph.d. i naturpsykologi Simon Høegmark. Sammen giver de dig bl.a.:

Indsigt i evidensbaserede salutogene lære- og udviklingsprocesser og de vigtigste beskyttende faktorer bag udvikling af langtidsfriske ledere og medarbejdere – samt hvordan du konkret kan fremme disse faktorer i praksis Konkrete redskaber til at føre salutogen ledelse ud i praksis i en kompleks og foranderlig verden i et højt tempo Værktøjer til, hvordan du rammer et højt motivationsniveau hos medarbejdere ved at kunne finde det effektive ”sweet spot” mellem opgavens krav og medarbejderens ressourcer Indsigt i naturens udfoldelse, rytmer og organiske processer Inspiration til at skabe ledelse, der har en stærkere forbundethed med naturen, herunder ledelse ud fra naturens syv principper Indsigt i den evidensbaserede NBMC-metode (Nature, Body, Mind, Community)
Læs mere
Den neuroaffektive forståelse
Kursus

Den neuroaffektive forståelse

Jylland & Sjælland

Den neuroaffektive forståelse giver dig et skarpt blik for, hvad der kan skabe indre udvikling i mennesker. Så tag med på dette praksisnære 2-dages kursus, hvor du får din faglige rygsæk godt fyldt op med viden og konkrete redskaber til at kunne anvende den neuroaffektive udviklingspsykologi og forståelse i dit pædagogiske eller terapeutiske arbejde.

Din underviser er psykoterapeut og specialist i neuropsykologi, Peter Kofoed, og han lærer dig bl.a.:

Hvordan du styrker din evne til at møde de mennesker, du arbejder med, i deres nærmeste udviklingszone Hvordan du kan inddrage nonverbal information i det pædagogiske og terapeutiske arbejde Om betydningen af mødeøjeblikke, og hvordan du kan invitere dem, du arbejder med, ind i mødet Hvad der skaber udvikling på de forskellige niveauer i hjernen Om betydningen af din egen selvagens, dvs. af hvordan du som fagperson agerer i relationer til andre mennesker
Læs mere