Sorggrupper - lær at facilitere sorggrupper
Artikel

Sorggrupper

Hvad er sorggrupper, og hvem kan have gavn af dem? Læs mere i artiklen her, og bliv klogere på, hvordan du selv kan facilitere sorggrupper.

Sorggrupper

Hvad er en sorggruppe?

En sorggruppe er en samling af personer, der har mistet en elsket og ønsker at dele deres oplevelser med andre i samme situation. Sorggrupper kan give en følelse af støtte og samhørighed, da deltagerne kan dele deres følelser og erfaringer med hinanden. Det kan også hjælpe med at reducere følelsen af isolation, som ofte følger med sorg.

Mennesker, der har lidt tab af en elsket, kan have gavn af sorggrupper. Det kan omfatte personer, der har mistet en ægtefælle, et barn, en forælder, en søskende eller en tæt ven. Sorggrupper kan også være nyttige for dem, der har mistet et kæledyr eller oplever andre former for tab.

Som certificeret sorgvejleder kan man lære at facilitere sorggrupper og hjælpe deltagerne med at navigere deres sorgprocesser. Dette kan være en givende og meningsfuld karrierevej for dem, der ønsker at hjælpe andre i sorg. Seminarer.dk tilbyder en certificeret uddannelse til dig, der ønsker at blive certificeret sorgvejleder. Hvis du ønsker at lære mere om at blive certificeret sorgvejleder, kan du følge dette link til vores “Bliv certificeret sorgvejleder” uddannelse.

Hvilke typer af sorggrupper findes der?

Sorggrupper kommer i en bred vifte af former for at imødekomme forskellige behov og præferencer. Det er vigtigt at bemærke, at selvom de alle deler det fælles formål at støtte individer gennem sorgprocessen, kan de variere meget i deres struktur og tilgang.

Personlige Sorggrupper: Disse grupper mødes fysisk, ofte på bestemte steder som samfundshuse, kirker eller hospitaler. De er typisk ledet af en kvalificeret facilitator, som kan være en psykolog, rådgiver eller socialarbejder. Disse grupper tilbyder et ansigt-til-ansigt fællesskab, hvor deltagerne kan dele deres følelser og erfaringer direkte med hinanden.

Online Sorggrupper: Med fremkomsten af teknologi er online sorggrupper blevet mere og mere populære. De er ofte tilgængelige via forskellige platforme, herunder sociale medier, dedikerede websteder og apps. Online sorggrupper giver deltagerne mulighed for at deltage uanset deres fysiske placering, hvilket kan være særligt nyttigt for dem, der ikke har adgang til personlige grupper.

Specifikke Sorggrupper: Nogle sorggrupper fokuserer på bestemte typer tab, som tab af et barn, tab af en ægtefælle, eller tab på grund af en specifik sygdom som kræft. Disse grupper giver deltagere mulighed for at forbinde med andre, der har gennemgået lignende oplevelser, og de kan tilbyde mere målrettet støtte og forståelse.

Hver type gruppe har sine egne unikke fordele, og det bedste valg afhænger af den enkeltes specifikke behov og omstændigheder.

Sorggrupper for ældre

Ældre mennesker kan opleve særlige udfordringer, når de sørger over et tab, og derfor kan sorggrupper for ældre være en særlig hjælp. Disse grupper er ofte designet til at imødekomme de unikke behov og udfordringer, som ældre mennesker kan have, når de sørger. Det kan også give mulighed for social interaktion og samvær med andre ældre, der har oplevet lignende tab. Hvis du er interesseret i at finde en sorggruppe for ældre i dit område, kan du kontakte lokale organisationer for ældre eller hospicecentre, da de ofte kan pege dig i den rigtige retning.

Fordelene ved sorggrupper

Sorggrupper spiller en afgørende rolle i at hjælpe folk navigere gennem sorgens komplekse landskab. Uanset form og format, har de mange indlysende fordele, der kan hjælpe folk gennem den ofte overvældende sorgproces.

Fællesskab og Støtte: Måske den mest umiddelbare fordel ved sorggrupper er det fællesskab og den støtte, de tilbyder. At være omgivet af andre, der forstår, hvad du går igennem, kan mindske følelsen af isolation og ensomhed, som ofte ledsager sorg.

Udtrykkelse af Følelser: Sorggrupper giver et sikkert og støttende rum, hvor individer kan udtrykke deres følelser frit. Dette kan være en vigtig del af helingsprocessen, da det at holde følelser inde kan forværre sorgen.

Læring og Forståelse: Gennem deling og diskussion kan deltagere lære mere om sorgprocessen og de forskellige måder, det kan påvirke dem på. Gruppen kan også tilbyde strategier og redskaber til at håndtere sorgen effektivt.

Styrket Selvforståelse og Resiliens: At deltage i en sorggruppe kan hjælpe individer med at forstå deres egne følelser og reaktioner bedre, hvilket kan bidrage til at bygge resiliens over tid.

Forbindelse til Ressourcer: Sorggrupper kan også fungere som et bindeled til yderligere ressourcer, herunder litteratur om sorg, rådgivningstjenester og henvisninger til andre støtteorganisationer.

Det er vigtigt at huske, at mens sorggrupper kan tilbyde væsentlig støtte, erstatter de ikke professionel psykologisk hjælp og bør ses som en del af et overordnet støttenetværk.

Sådan finder du en Sorggruppe

At finde den rigtige sorggruppe kan være et vigtigt skridt i din helingsproces. Her er nogle nyttige ressourcer og tips til at finde en gruppe, der passer til dine behov.

Sundhedsvæsenet: Din læge, psykolog eller anden sundhedsprofessionel kan ofte anbefale lokale sorggrupper. Hospitalet eller hospice kan også have information om relevante støttegrupper.

Online Søgning: Internettet er en stor ressource til at finde sorggrupper. Søg efter lokale sorggrupper i dit område, eller udforsk online sorggrupper, hvis du foretrækker et virtuelt format.

Lokalsamfundet: Kirker, skoler og samfundshuse er ofte vært for sorggrupper. Kontakt disse institutioner for at spørge om eksisterende grupper.

Sorgorganisationer: Der findes mange nationale og internationale organisationer, der tilbyder støtte til dem i sorg. Disse organisationer har ofte lister over sorggrupper i forskellige områder.

Husk at det er vigtigt at finde en gruppe, der føles rigtig for dig. Det kan tage lidt tid at finde det rigtige match, men det er en investering, der er det værd.

Sorggrupper i forskellige byer i Danmark

Hvis du er på udkig efter en sorggruppe i København, Odense eller Aalborg, er der flere muligheder at overveje. En hurtig online søgning kan give dig adskillige resultater for lokale sorggrupper og organisationer, der tilbyder sorgstøtte i disse byer.

Vil du lære at facilitere sorggrupper?

Hvis du overvejer at tage vores “Bliv certificeret sorgvejleder” uddannelse, skal du være opmærksom på, at det er en uddannelse, der henvender sig til fagprofessionelle. Uddannelsen giver dig mulighed for at lære om sorggruppers betydning og hvordan de kan bidrage til sorgprocessen for deltagerne. Du vil også lære om, hvordan man arbejder med kvalitet i sorggrupper, således at deltagerne får den bedst mulige støtte og vejledning.

Under kurset vil du lære om forskellige aspekter af sorg og tab, herunder de fysiske, psykologiske og sociale aspekter af sorgprocessen. Du vil også lære om forskellige teknikker og strategier, der kan hjælpe med at facilitere en sorggruppe og støtte deltagerne i deres individuelle sorgprocesser.

En certificeret sorgvejleder kan være en uvurderlig ressource for dem, der ønsker at arbejde med emnet sorg og mennesker, som rammes af sorg. Du kan hjælpe med at guide dem gennem en svær tid og give dem den støtte og vejledning og sørge for, at skabe trygge og altafgørende rum for de sørgende.

Læs meget mere om sorgvejleder uddannelsen her.

Relevante arrangementer

Bliv certificeret sorgvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret sorgvejleder

Jylland & Sjælland

Bliv uddannet sorgvejleder på denne topevaluerede uddannelse udviklet i samarbejde med cand.psych., ph.d. og professor Mai-Britt Guldin.

På uddannelsen bliver du undervist af en række af de førende eksperter og praktikere på området, bl.a. psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin, professor Atle Dyregrov og hospitalspræst Christian Juul Busch.

Når du har gennemført de 5 moduler på uddannelsen, vil du bl.a. have opnået:

Kompetencer og metoder til at facilitere sorggrupper og dermed tilbyde sorggruppeforløb Viden om kroppens rolle i sorgprocessen, herunder hvad kropshukommelse er Viden om sorg hos grupperne børn og unge, forældre, døende/syge og ældre Redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job Redskaber til at opspore vedvarende sorglidelse Viden om sorgen ved at miste til selvmord

Næste hold september 2024. Tilmeld dig her på siden. 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Autisme og selvskade – Få kendskab til målrettede mentaliseringsbaserede metoder
Kursus

Autisme og selvskade – Få kendskab til målrettede mentaliseringsbaserede metoder

Jylland & Sjælland

Bliv endnu bedre til at forstå og støtte personer med ASF og selvskadende adfærd gennem vores unikke kursus med ekspert Nadjia Tamechmecht. Dette kursus tilbyder dig dybdegående indsigt og praktiske værktøjer til at anvende en mentaliseringsbaseret tilgang, så du kan forbedre livskvaliteten for de mennesker, du arbejder med.

Du får grundig teoretisk viden om og forståelse af de mentale tilstande, der ligger bag selvskadende adfærd – og det hele er målrettet mennesker med autismespektrumforstyrrelse.

Læs meget mere om indhold og udbytte her på siden.

Læs mere
Forstå barnets urolige adfærd – i et sansemotorisk, relationelt og neuropsykologisk perspektiv
Kursus

Forstå barnets urolige adfærd – i et sansemotorisk, relationelt og neuropsykologisk perspektiv

Jylland & Sjælland

Børns sansemotoriske udvikling har afgørende betydning for deres indlæring og trivsel. Som fagperson er det derfor vigtigt, at du kan spotte sansemotoriske udfordringer hos børn og træne deres sansemotoriske færdigheder.

Sammen med sansemotorisk konsulent, Mette Drescher Jensen, har vi derfor skabt denne kursusdag, hvor din faglige palet bliver udvidet med:

Redskaber til sansemotoriske tiltag – både som gruppeaktiviteter og som en overordnet tilgang i barnets hverdag Viden om det primære sansesystem og sanseintegration – og hvorfor disse aspekter har betydning for barnet i forhold til dets relationer Indsigt i samspillet mellem sanser, hjerne og krop Kompetencer til at identificere, hvilke primære sanser der har brug for at blive stimuleret og styrket Teori og praksis samlet i en fælles idébank som inspiration til initiativer og aktiviteter, der konkret kan implementeres i hverdagen med børnene

Nysgerrig på at vide mere? Så læs med lige herunder.

Læs mere
Interoception – den indre sans
Kursus

Interoception – den indre sans

Lær at forstå og træne dine borgeres kropssans – også kendt som den interoceptive sans – så de bedre kan mærke sig selv, tolke deres krops signaler og opnå ro i såvel krop som sind.

Det er ergoterapeut Charlotte Andersen, som på dette kursus stiller skarpt på interoception og bl.a. giver dig:

Viden om de 8 sansesystemer Indsigt i konsekvenserne af ubalance i sansesystemerne Kendskab til vagusnerven og dens forbindelse til den interoceptive sans Viden om hjernetræthed og hjernepauser Kompetencer til at træne sanserne og den interoceptive sans gennem sansemodulerende øvelser Kompetencer til at facilitere selvregulering og dæmpe et nervesystem i ubalance

Nysgerrig på at vide mere? Så læs med herunder

Læs mere