Tosporsmodellen - sorgforståelse stiller krav
Artikel

Tosporsmodellen

Hvad er tosporsmodellen? Bliv klogere på de to spor i modellen: "det tabsorienterede spor" og "det reetablerende spor". Læs artiklen herunder.

Tosporsmodellen
Tosporsmodellen inden for sorgområdet er en teoretisk ramme, der beskriver to parallelle processer, som en person går igennem efter at have oplevet et tab eller en sorg. Denne model blev først beskrevet af psykologerne Margaret Stroebe og Henk Schut i 1999 og har sidenhen været genstand for videre forskning og udvikling.

De to spor i modellen refererer til “det tabsorienterede spor” og “det reetablerende spor”.

“Det tabsorienterede spor” i tosporsmodellen fokuserer på arbejdet med følelser af sorg, accept af tabets realitet og omdannelse af den tidligere tilknytning til afdøde.

“Det reetablerende spor” i tosporsmodellen refererer til alle aspekter af livet, der påvirkes af tabet, herunder tilegnelse af nye færdigheder, udvikling af nye relationer og tilpasning af nye roller og identitet.

De to processer kan forekomme samtidigt, og personer kan opleve at bevæge sig frem og tilbage mellem de to spor i forskellige faser af sorgen. En styrke ved modellen er dens fleksibilitet og detaljerede forståelse af, hvordan sorgprocessen kan variere fra individ til individ.

Tosporsmodellen & Guldin

Mai Britt Guldin er cand.psych., ph.d. og professor og har bidraget til det videre arbejde med tosporsmodellen inden for sorgområdet*. Hun har undersøgt, hvordan denne model kan anvendes i forhold til forskellige typer af tab, herunder tab af et barn, tab af en ægtefælle eller tab af et job. Hun har også undersøgt, hvordan social støtte kan påvirke den sorgproces, som en person går igennem.

Guldin har også undersøgt, hvordan kulturelle faktorer kan påvirke sorgprocessen. Hendes forskning har vist, at kulturelle forskelle kan påvirke, hvordan sorg opleves og udtrykkes. For eksempel kan nogle kulturer have en mere kollektivistisk tilgang til sorg, hvor sorg deles og opleves i fællesskab, mens andre kulturer kan have en mere individualistisk tilgang til sorg, hvor sorgen ofte opleves mere privat.

Tosporsmodellen er en nyttig teoretisk ramme til at forstå den komplekse proces, som en person går igennem efter at have oplevet et tab eller en sorg. Mai Britt Guldins forskning har bidraget til vores forståelse af, hvordan denne model kan anvendes i forskellige kulturelle og sociale sammenhænge og har givet os en dybere indsigt i sorgprocessen.

Oplev Mai-Britt Guldin på vores sorgvejlederuddannelse

Mai-Britt Guldin har ikke kun bidraget til forskning på sorgområdet, men er også medudvikler og underviser på uddannelsen til certificeret sorgvejleder hos Seminarer.dk. Uddannelsen henvender sig til fagpersoner, der arbejder med mennesker i sorg, og som ønsker at udvikle deres kompetencer og viden på området.

Uddannelsen er udviklet i samarbejde med nogle af Nordens førende eksperter på sorgområdet og er baseret på den nyeste forskning inden for feltet.

Som underviser på “Bliv certificeret sorgvejleder” uddannelsen, bidrager Mai-Britt Guldin til at uddanne og opkvalificere fagpersoner, så de bedre kan støtte mennesker i sorg. Uddannelsen fokuserer på at give deltagerne en dybere forståelse af sorgprocessen, samt praktiske redskaber til at arbejde med og støtte mennesker i sorg.

Bliv uddannet sorgvejleder på denne topevaluerede uddannelse – læs mere her!


* https://dsr.dk/sygeplejersken/arkiv/sy-nr-2015-14/sorg-har-ingen-alder

Relevante arrangementer

Bliv certificeret sorgvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret sorgvejleder

Jylland & Sjælland

Bliv uddannet sorgvejleder på denne topevaluerede uddannelse udviklet i samarbejde med cand.psych., ph.d. og professor Mai-Britt Guldin.

På uddannelsen bliver du undervist af en række af de førende eksperter og praktikere på området, bl.a. psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin, professor Atle Dyregrov og hospitalspræst Christian Juul Busch.

Når du har gennemført de 5 moduler på uddannelsen, vil du bl.a. have opnået:

Kompetencer og metoder til at facilitere sorggrupper og dermed tilbyde sorggruppeforløb Viden om kroppens rolle i sorgprocessen, herunder hvad kropshukommelse er Viden om sorg hos grupperne børn og unge, forældre, døende/syge og ældre Redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job Redskaber til at opspore vedvarende sorglidelse Viden om sorgen ved at miste til selvmord
Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Tæm egodyret – og skab bedre teams og ledelse
Kursus

Tæm egodyret – og skab bedre teams og ledelse

Jylland & Sjælland

Lær at balancere ego og fællesskab for at skabe stærke og samarbejdende teams. Dette kursus dykker ned i, hvordan menneskets iboende egoistiske tendenser kan hæmme samarbejde, og hvordan du kan vende det til en fordel i din arbejdskultur.

Psykolog Henrik Tingleff præsenterer indsigt fra socialpsykologi, adfærdsstudier og menneskets biologiske udvikling, og han sørger for, at du får redskaber med hjem til brug i dine samarbejds- og beslutningsprocesser.

Med fra dagen tager du bl.a. indsigt i:

Hvordan ego kan spænde ben for teamwork og fællesskab Hvordan du skaber balance mellem individuel præstation og kollektiv succes Hvordan du spotter egoets skjulte indflydelse på samarbejde og trivsel

Kurset er praksisorienteret og tager udgangspunkt i din egen hverdag.

Vil du vide mere? Så læs med herunder.

Læs mere
Samvær i teori og praksis
Kursus

Samvær i teori og praksis

Jylland & Sjælland

Forstå samvær fra barnets perspektiv, og få redskaber til at forbedre samværsordninger i anbringelsessager.

På dette kursus kommer du i selskab med cand.psych.aut. Henriette Lieblein Misser, som sørger for, at du bl.a. lærer om tilknytningsmønstre, kropshukommelse og kropslige reaktioner på traumer, ligesom hun går i dybden med samværskvalitet og giver dig indsigt i ny forskning om samvær.

Ved deltagelse på dette kursus får du både:

En fysisk kursusdag med Henriette Misser Et digitalt modul om samvær (ca. 3 timers varighed) Materialet ”Guide til samvær” i fysisk form

Læs mere om kurset, og tilmeld dig her på siden.

Læs mere
Onlinekursus: Udvikling af børns eksekutive funktioner
Kursus

Onlinekursus: Udvikling af børns eksekutive funktioner

Fyn, Jylland & Sjælland

Tag plads ved computeren, når psykologerne Jens og Simon Wilbrandt deler ud af deres viden om børns eksekutive funktioner, og om hvordan du kan understøtte udviklingen af disse funktioner

Læs mere om onlinekurset lige herunder

Læs mere