Seminarer.dk tilbyder nu som de første en certificeret uddannelse på et højt fagligt og evidensbaseret niveau, målrettet samarbejdet mellem fagprofessionelle og pårørende.
Pårørende spiller en væsentlig rolle i effekten af borgeres behandlings- og omsorgsforløb. Undersøgelser fra en række af de danske patientforeninger peger imidlertid på, at mange, der er pårørende over længere tid, oplever et voldsomt og komplekst pres, som de skal støttes i at magte for ikke selv at ende som patienter. Få kompetencerne til at give den støtte.
Nære pårørende er typisk ledsagere og ressourcepersoner, der hjælper borgere menneskeligt og praktisk, når disse som følge af sygdom eller handicap ikke fuldt ud kan klare hverdagen selv. Ni ud af ti patienter mener, at pårørendes støtte er ’god’ eller ’virkelig god’ for resultatet af deres forløb, og 67 procent af patienter mener, at hverdagen lettes, når pårørende deltager i samtaler og kontrolbesøg i det offentlige. Det viser en rapport fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
Dertil må lægges, at et stort antal borgere ikke selv er i stand til at sætte ord på behovet for støtte, men som følge af kognitiv svækkelse eller handicap støttes af pårørende, der træder til og ’fylder huller’ i behandleres og omsorgsprofessionelles viden om og indsigt i borgerens behov.
Borgeren er omdrejningspunkt i tildeling af velfærdsydelser, men velfærd som helhed lykkes bedst, når borgeren har pårørende, der træder til, hvor velfærdssystemet slipper. Dvs. hvor behov og tildelte ydelser ikke når sammen. For såvel borger som pårørende giver det derfor mening med professionelt uddannede pårørendevejledere, der rammesætter den nødvendige dialog med pårørende og har et professionelt blik på, om belastningen af den pårørende når et omfang, hvor den pårørende selv er i risiko for at blive syg.
Regioner og kommuner ansætter i voksende omfang ’pårørenderådgivere- og vejledere’, ligesom der i koordinatorfunktioner indarbejdes et pårørendefokus.