Mange borgere med udviklingshandicap har også en psykiatrisk lidelse og kan udvise flertydige problemstillinger og symptomer, der f.eks. ligner ADHD, OCD, borderline eller psykose – men det kan være svært at stille den rette diagnose.
Det kræver derfor en helt særlig socialpædagogisk viden at håndtere denne gruppe borgere, som til tider kan have en udfordrende og uforståelig adfærd.
Hvordan håndterer du og dine kollegaer f.eks. den enkelte borgers situation? Hvad kan I gøre for, at I bliver mere præcise i jeres observationer? Hvordan takler I borgerens udadreagerende adfærd? Og hvad er de bagvedliggende årsager til adfærden?
Kursusdagens indhold
På denne kursusdag sætter specialist i neuropsykologi og psykopatologi, Louise Brückner Wiwe, fokus på, hvad det betyder, når borgere med udviklingshandicap har psykiatriske lidelser - og hun tager fat på, hvilke forklaringer og motiver, der ligger til grund for borgernes adfærd og handlinger.
Du får skærpet dine kompetencer til at se bag om diagnoser og søge indsigt i et mere samlet billede af den enkelte borgers personlighed, kompetencer og livserfaringer.
Du får instrumenter til at perspektivere den enkelte borgers vanskeligheder gennem observationer og beskrivelser, der går på tværs af diagnoser og de personalegrupper, der skal varetage støtten.
Ydermere bliver du introduceret for instrumenter, som kan anvendes til at vurdere og imødegå risikoen for konflikter, vold og trusler i arbejdet med borgeren.
Udbytte
Viden om:
- Psykiatriske diagnoser som f.eks. ADHD, OCD, borderline samt deres begrænsninger
- Hjernen under udvikling, relationsdannelse, kognition og psykiatri
- Udviklingshandicap set i et bredere perspektiv
Instrumenter til at:
- Få en bedre forståelse af borgere med udviklingshandicap og deres adfærd
- Håndtere og nedtrappe konflikter
- Lave mere præcise observationer og beskrivelser af borgeren
- Sikre et fælles sprog og fælles observationspunkter
- Reflektere over egen praksis samt stille spørgsmål ved egne faglige vaner og rutiner
Inspiration til at:
- Foretage årsagsanalyser og tilrettelægge mere individuelt tilpassede pædagogiske strategier, herunder kendskab til ”Boksmodellen”