Mennesker med svære personlighedsforstyrrelser inden for spektret dyssocial, narcissistisk og emotionel ustabil (borderline) har ofte det til fælles, at forstyrrelserne påvirker deres omgivelser og relationer. Humøret kan være uforudsigeligt, tankegangen sort/hvid, og evnen til at impulsregulere og mentalisere kan være nedsat. Det betyder, at mennesker med en personlighedsforstyrrelse kan have store udfordringer med at indgå i et almindeligt familieliv, og at de kan have svært ved at skabe en følelsesmæssig tæt og tryg relation til deres barn.
Det kan derfor have store konsekvenser for et barns udvikling og trivsel at vokse op med en forælder, som har en personlighedsforstyrrelse. Tidlig identifikation og indsats bliver altafgørende, og vi skal som fagprofessionelle være hurtige til at byde ind med rette hjælp og forståelse – men det er ikke nogen let opgave. Det kræver blandt andet et godt samarbejde med forælderen, som typisk ser verden på en anden måde, og som ofte har svært ved at skelne mellem, hvad der er eget behov og barnets behov. Det kræver således et stort kendskab til personlighedsforstyrrelser, så vi ved, hvordan vi etablerer det gode møde, og hvilke hensyn vi bør tage i relationen til forælderen.
Dagens indhold
På denne kursusdag sætter specialpsykolog Tine Wøbbe fokus på nogle af de socialt tungeste personlighedsforstyrrelser. Hun giver et indblik i, hvad det betyder for et menneske at have en personlighedsforstyrrelse, og hvilke konsekvenser det kan have for omgivelserne. Hun sætter særligt fokus på, hvordan det er at være barn af en forælder med en personlighedsforstyrrelse, og hvordan det kan påvirke barnets udvikling. Formålet med kurset er, at du gennem en øget forståelse for og viden om personlighedsforstyrrelser kan hjælpe barnet og familien endnu bedre.
Dagens udbytte
- Viden om emotionelt ustabile (borderline), dyssociale og narcissistiske personlighedsforstyrrelser
- Kendskab til personlighedsstrukturer, adfærd og psykologiske mønstre
- Indblik i, hvordan svære personlighedsforstyrrelser kan påvirke relationer og dynamikker i familien
- Viden om, hvilke konsekvenser en forælders personlighedsforstyrrelse kan have på barnets udvikling og opvækst, herunder fokus på forældreevne og betydningen af tilknytningsmønstre
- Inspiration til at støtte barnet og varetage forældresamarbejdet bedst muligt, herunder også et fokus på, hvordan du passer på dig selv i relationen
Undervisningen bygger på en kombination af teori, dialog og cases.