På dette kursus får du indsigt i et konkret redskab - Brückner Boksen - til, hvordan du opnår en større forståelse af, hvorfor traumer kan have stor betydning for, at unge prøver at lindre deres psykiske lidelser med stoffer eller alkohol. Brückner Boksen er udviklet af psykolog Louise Brückner. Det giver dig et 360 graders indtryk af den unge, ift. bl.a. opvækst, kognition, psykiske udfordringer og kriminalitet. Redskabet hjælper dig med at afklare, hvor du skal støtte den unge i at få hjælp, så den unge kan få bedre forudsætninger for behandling af misbruget og den rette støtte i forhold til diagnosen og de underliggende traumer.
Der findes intet godt tidspunkt at mishandle et barn
Helt ny dansk forskning viser, at traumer i puberteten – hvor hjernen har sit andet store udviklingsspring – kan være lige så skadelige som traumer i den tidlige barndom, hvor det første store udviklingsspring pågår. Dette kan måske forklare, hvorfor tidlig start på misbrug kan have så livsforstyrrende og vidtrækkende konsekvenser, men også argumentere for hvorfor indsatser over for unge er så væsentlige. Samtidig er de, der starter deres misbrug meget tidligt, oftere udsatte på flere parametre. Der kan være flere årsager til, at de starter tidligt, men stofanvendelse i sig selv kan forårsage skader, der rækker langt ind i voksenlivet.
Forskningen viser, at børns hjerner tager tydeligt skade af vanrøgt og mishandling. Forskerne har undersøgt det som årsager til psykisk sygdom, og resultaterne viser, at forskellige typer overgreb ændrer forskellige dele af hjernen, og at børnemishandling er den alvorligste risikofaktor for senere udvikling af psykisk sygdom og misbrug.
Derfor kan man konkludere, at ”der findes intet godt tidspunkt at mishandle et barn”, for mishandling forandrer hjernen, mens den udvikler sig, og da alle dele af hjernen udvikler sig i forskellig hastighed, kan de nyere områder flettes ind i de ”mishandlede” områder af hjernen og give permanente forandringer. I dag ved vi, at mishandling har en langt større effekt end hidtil antaget i udviklingen af depression, bipolar lidelse, skizofreni, misbrug, spiseforstyrrelser og selvskade samt sårbar kognition og lavere IQ, og man ser langt mere konsistente og tydelige forandringer i hjernen, end man hidtil troede muligt.