Mange plejefamilier og kontaktpersoner på institutioner og opholdssteder oplever, at samarbejdet mellem barnets biologiske forældre og anbringelsesstedet er vanskeligt. Der er stærke følelser på spil i en anbringelse, og der opstår nemt misforståelser og konflikter omkring alt fra, hvilket tøj barnet skal gå i til problemstillinger omkring samværssituationen, og de ønsker forældrene har om indflydelse på barnets liv og opdragelse.
For barnet har samarbejdsvanskelighederne imellem de nære voksne imidlertid store konsekvenser. Når samarbejdet mellem forældre og anbringelsessted er problematisk og konfliktfyldt, forplanter uoverensstemmelserne sig i barnet som en indre uro og forstyrrer derved den tilknytning, som barnet har brug for til både forældre og anbringelsessted. I værste fald føler barnet ikke, at det hører til nogen steder, men at det befinder sig midt imellem egen familie og anbringelsessted i et forsøg på at balancere mellem de voksne. Barnets loyalitetskonflikt udmønter sig i forskellige overlevelsesstrategier, der sluger en så væsentlig del af barnets psykiske energi, at barnets personlighedsudvikling og trivsel er alvorligt truet.
Samarbejdssamtaler er en forskningsbaseret forebyggende og konfliktløsnede metode, der, med barnet i centrum og med fokus på øget forældreinddragelse, skaber øget forståelse og samarbejde mellem forældre og anbringelsessted og dermed større overskud til barnet. Metoden er udviklet med afsæt i konfliktmæglingsteori og -metode samt afprøvet og viderudviklet gennem “Projekt Samarbejdssamtaler”.
Samarbejdssamtaler består af et struktureret samtaleforløb, hvor en neutral samarbejdskonsulent udfra parternes dagsorden drøfter barnets bedste. Metoden har vist sig særdeles effektiv som støtte til forældre til anbragte børn, hvor barnet befinder sig i et spændingsfelt mellem forældre og plejeforældre/kontaktperson. Den fordrer et vellykket samarbejde, der øger barnets tilknytning til både forældre og anbringelsessted, fører til større sammenhæng i barnets liv og styrker barnets forståelse af sig selv. Samarbejdssamtaler forebygger sammenbrud i anbringelsen og kan benyttes både i konfliktfyldte sager og som forebyggende samtaler i såvel etablerede som nye sager.
På kurset præsenteres du for teorierne bag metoden. Du får en grundig indføring i den konkrete fremgangsmåde, træning i rollen som neutral samarbejdskonsulent, samt inspiration og redskaber til, hvordan du i praksis kan arbejde med strukturerede regelmæssige samarbejdssamtaler med afsæt i konfliktmæglingsmetoden. Underviserne fortæller om deres oplevelser og erfaringer med metoden og viser klip fra et video-interview med en biologisk mor og en plejemor, der fortæller om deres erfaringer med samarbejdssamtaler. Erfaringer og oplevelser, der viser, hvor vanskeligt og sårbart samarbejdet er, hvor stor betydning et godt samarbejde har for barnets trivsel, og ikke mindst hvordan samarbejdssamtaler kan gøre en positiv forskel.
Malene Abel Brask, faglig konsulent og samværsansvarlig i Fabu-Fonden. Uddannet socialrådgiver, er certificeret supervisor/konsulent indenfor systemisk teori samt uddannet samarbejdssamtalekonsulent. Fast underviser på Implementeringskurserne for myndighedssagsbehandlere i Barnets Reform. Var i 2000-2003 ansat på døgninstitution for autister. Har deltaget i projektet Overvåget samvær – en undersøgelse af overvåget samvær mellem forældre og børn samt projektet Konfliktmægling og Samarbejdssamtaler i anbringelsessager.
Marianne Folden, faglig leder af Fabu-Fonden. Uddannet socialpædagog, supervisor og samarbejdssamtalekonsulent. Har siden 1983 arbejdet med udsatte børn, unge og forældre, herunder udøvet samvær mellem forældre og børn, som familieplejekonsulent. Har 5 års børnepsykiatrisk erfaring og har bl.a. arbejdet på døgninstitutioner med børn, unge forældre og unge i hybler. Deltog i 2002 i KABU-projekt vedr. dannelse af netværksgrupper for forældre til anbragte børn og unge. Underviser desuden på Socialstyrelsens Implementeringskurser for myndighedssagsbehandlere i Barnets reform.