Arbejder du med mennesker, der dagligt udfordres af kropslig og mental uro, tankemylder og rastløshed? Det kan f.eks. være mennesker med en psykisk lidelse, autisme, ADHD eller en demenssygdom. Så kan det skyldes, at de har sanseintegrationsproblemer, eller at sansebearbejdningen af anden årsag er forstyrret - altså at de har svært ved at bearbejde de sanseindtryk, de møder i hverdagen, på en hensigtsmæssig måde.
Når hjernen ikke får klare informationer fra sanserne og kroppen, kan det resultere i forvirring og utryghed hos personen, hvilket yderligere kan føre til konflikter, selvskadende eller udadreagerende adfærd.
Derfor kan mennesker med disse udfordringer have særlig gavn af kropslige og sansemodulerende teknikker. Teknikkerne styrker fornemmelsen af egen krop, beroliger nervesystemet og øger personens evne til at bearbejde sanseindtryk. Samtidig vil det øge personens mulighed for at hjælpe sig selv til at finde ro samt opnå øget stabilitet og trivsel i hverdagen.
Dagens indhold
På denne kursusdag sætter ergoterapeuterne Rebekka Bondegaard og Charlotte Andersen fokus på sansemodulation for unge, voksne og ældre, som ofte mærker uro og stress i krop og sind. Du lærer, hvordan du bruger sansemodulerende teknikker til at sænke borgerens spændingsniveau, og du får en værktøjskasse fyldt med inspiration til at påvirke kroppen og hjernen til mere ro og balance – akut og over tid.
På kurset får du
Viden om:
- det autonome (sympatiske/parasympatiske) nervesystem, og hvordan du kan påvirke kroppen og hjernen til mere ro og balance
- det overvældede sanseapparat
- de mekanismer, der spiller ind, når nervesystemet bliver "over-loadet" og stresset
- åndedrættets funktion og indflydelse på nervesystemet
- hvordan kroppen, følelser og adfærd hænger sammen, og hvordan kropslige, beroligende og sansemodulerende teknikker kan påvirke trivsel
Redskaber til at:
- forebygge og håndtere stresstilstande i form af: søvnforstyrrelser, tankemylder, uro, rastløshed, irritation og spændinger
- forebygge konflikter og de-eskalere opkørte situationer
- facilitere selvreguleringen og affektreguleringen hos dine borgere og oparbejde en indre balance og en større trivsel i hverdagen med øget evne til deltagelse i hverdagens aktiviteter
Kurset tager udgangspunkt i disse metoder og referencerammer:
- Sensory Modulation
- Magono-Te massage
- Ball-stik massage
- Klinisk Aromaterapi
- Akupressur
- Åndedrættets anatomi og fysiologi
- Nervesystemet
På kurset bliver du indført i den teoretiske ramme i samspil med en grundig introduktion til den korrekte udførelse af teknikkerne. Målet er, at du får en vifte af håndgribelige værktøjer, som du umiddelbart efter kurset kan anvende i dit daglige arbejde.
Bemærk, at undervisningen bliver nøje tilrettelagt efter de gældende retningslinjer for covid-19 på afholdelsestidspunktet.
Målgruppe:
Kurset er for fagpersoner inden for psykiatri-, handicap- eller ældreområdet, men er også aktuelt for f.eks. handicaphjælpere og andre, som dagligt har med udviklingshæmmede at gøre. Det drejer sig beroligende metoder og teknikker, der blandt andet kan dæmpe uro og angst. Vær opmærksom på, at det er målrettet unge og voksne.