ADHD hos mænd: Symptomer, udfordringer og håndtering
Handicap & omsorg
Artikel

ADHD hos mænd: Symptomer, udfordringer og håndtering

Dyk ned i verdenen af ADHD hos mænd, hvor vi udforsker symptomer, udfordringer og håndtering af lidelsen samt præsenterer en unik uddannelse for at blive certificeret ADHD-vejleder.

Af Seminarer.dk
ADHD hos mænd
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) er en neurobiologisk lidelse, som påvirker både børn og voksne. Selvom ADHD er en almindelig diagnose, er der stadig en del misforståelser omkring lidelsen, især når det kommer til voksne og mænd. Denne artikel kigger nærmere på ADHD hos voksne mænd, symptomerne og hvilke udfordringer mændene står overfor i forbindelse med denne lidelse.

ADHD symptomer hos voksne mænd

ADHD er karakteriseret ved tre hovedsymptomer: uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet (Kooij et al., 2010). Symptomerne kan variere mellem individer og kan også udvikle sig over tid. Hos voksne mænd kan ADHD-symptomer inkludere:

 1. Problemer med at koncentrere sig og holde fokus
 2. Distraktion og glemsomhed
 3. Uorganisering og manglende planlægning
 4. Hyppig impulsivitet og dårlig dømmekraft
 5. Uro og manglende evne til at sidde stille
 6. Problemer med at følge instruktioner og fuldføre opgaver

Det er vigtigt at bemærke, at symptomerne ikke nødvendigvis skal være ekstreme for at en person skal kunne diagnosticeres med ADHD. Det er nok, at de forårsager betydelige vanskeligheder i personens daglige liv (Faraone et al., 2015).

Udfordringer for mænd med ADHD

Mænd med ADHD kan stå overfor en række udfordringer i deres personlige og professionelle liv. Nogle af de mest almindelige udfordringer inkluderer:

 1. Karriereproblemer: Mænd med ADHD kan have svært ved at finde og fastholde et job, hvilket kan føre til hyppige jobskift og ustabilitet i arbejdslivet.
 2. Sociale udfordringer: Impulsivitet og uopmærksomhed kan gøre det vanskeligt for mænd med ADHD at opbygge og vedligeholde venskaber og relationer.
 3. Selvværd: Mange mænd med ADHD kæmper med lavt selvværd som følge af de daglige udfordringer, de oplever på grund af deres lidelse.
 4. Misforståelser: ADHD er ofte fejlagtigt opfattet som en lidelse, der primært rammer børn, hvilket kan føre til manglende anerkendelse og forståelse fra omgivelserne.

Diagnose og behandling

En nøjagtig diagnose er afgørende for at kunne tilbyde den rette behandling og støtte til mænd med ADHD. Diagnoseprocessen indebærer en grundig vurdering af individets symptomer og historie, og der kan også være behov for at involvere familiemedlemmer eller andre personer tæt på personen (Kooij et al., 2010).

Behandlingen af ADHD hos voksne mænd kan omfatte en kombination af medicinsk behandling, psykoterapi og adfærdsændringer. Medicinsk behandling inkluderer ofte stimulanter som Ritalin og Concerta, som er kendt for at reducere ADHD-symptomer betydeligt (Faraone et al., 2015). Psykoterapi kan omfatte kognitiv adfærdsterapi (CBT) eller andre terapiformer, der hjælper personen med at udvikle bedre coping-strategier og håndtere de udfordringer, som ADHD medfører.

Støtte og ressourcer

At finde den rette støtte er afgørende for mænd med ADHD. Der findes en række organisationer og ressourcer, der kan hjælpe mænd med ADHD og deres familier:

 1. ADHD-foreninger: Mange lande har nationale eller lokale ADHD-foreninger, der tilbyder information, rådgivning og støtte til personer med ADHD og deres familier.
 2. Online-fora og støttegrupper: Der er flere online-fora og støttegrupper, hvor mænd med ADHD kan dele deres erfaringer og få råd fra andre i samme situation.
 3. Professionel hjælp: Psykologer, psykiatere og andre fagprofessionelle kan tilbyde vurdering, diagnose og behandling for mænd med ADHD.

ADHD hos mænd er en alvorlig og ofte misforstået lidelse, der kan medføre betydelige udfordringer i personens daglige liv. Det er vigtigt at øge bevidstheden omkring ADHD hos voksne mænd og sikre, at de får den nødvendige støtte og behandling for at håndtere deres symptomer og forbedre deres livskvalitet.

ADHD uddannelse: Bliv certificeret vejleder i ADHD

Hos Seminarer.dk tilbyder vi en unik uddannelse, der giver dig mulighed for at blive certificeret ADHD-vejleder: “ADHD uddannelse: Bliv certificeret vejleder i ADHD”. Dette digitale uddannelsesforløb er skræddersyet til dem, der ønsker at forstå og arbejde med ADHD på et dybere plan.

Gennem dette kursus får du adgang til ca. 30 timers undervisning fra en af verdens førende eksperter inden for ADHD, Dr. Russell Barkley, en af de mest anerkendte forskere og praktikere inden for ADHD. Derudover vil danske eksperter som psykolog Bo Hejlskov Elvén og fysioterapeut Pernille Thomsen bidrage med deres viden og erfaring.

Ved at deltage i dette uddannelsesforløb får du en omfattende forståelse af ADHD og de udfordringer, personer med ADHD står overfor, samt værktøjer til at hjælpe og støtte dem i deres daglige liv. Du vil blive udstyret med færdigheder og viden til at agere som en kompetent vejleder og rådgiver for dem, der lever med ADHD og deres familier.

Læs mere om “ADHD uddannelse: Bliv certificeret vejleder i ADHD” og tilmeld dig uddannelsen her.


Referencer

Faraone, S. V., Asherson, P., Banaschewski, T., Biederman, J., Buitelaar, J. K., Ramos-Quiroga, J. A., … & Franke, B. (2015). Attention-deficit/hyperactivity disorder. Nature Reviews Disease Primers, 1, 15020.

Kooij, S. J., Bejerot, S., Blackwell, A., Caci, H., Casas-Brugué, M., Carpentier, P. J., … & Fitzgerald, M. (2010). European consensus statement on diagnosis and treatment of adult ADHD: The European Network Adult ADHD. BMC Psychiatry, 10(1), 1-24.


Relevante arrangementer

ADHD uddannelse: Bliv certificeret vejleder i ADHD
Uddannelse

ADHD uddannelse: Bliv certificeret vejleder i ADHD

Varighed: 30+ timer. På dette unikke digitale ADHD uddannelsesforløb har du muligheden for at blive certificeret ADHD-vejleder af en af verdens førende eksperter inden for ADHD, Dr. Russell Barkley.

Tager du hele uddannelsen, får du ca. 30 timers undervisning fra Russell Barkley samt danske eksperter, bl.a. psykolog Bo Hejlskov Elvén og fysioterapeut Pernille Thomsen. Sammen bidrager de bl.a. med viden om:

ADHD’s indvirkning på de eksekutive funktioner Hvordan diagnosen påvirker børn, unge og voksnes livsvilkår Indsigt i de medicinske og psykosociale behandlingsmuligheder og deres effekt Komorbide lidelser Udviklingsforstyrrelsen SCT (Sluggish Cognitive Tempo)

OBS: Du bliver certificeret ved at have gennemført minimum ét af valgmodulerne, overbygningsmodulet og have bestået eksamen.

Læs mere om den helt særlige uddannelse herunder.

Læs mere
Digitale lektioner om ADHD
Digitale lektioner

Digitale lektioner om ADHD

Varighed: ca. 1-3 timer. Vi har udvalgt fem lektioner om ADHD, som du her har muligheden for at købe særskilt. Du finder også lektionerne i vores uddannelse til certificeret ADHD-vejleder.

Her på siden kan du købe lektionerne:

An overview Børn, fysioterapi, og ADHD Håndtering af adfærdsproblemer The 14. Best Principles for Raising a child with ADHD The other attention disorder SCT

Du kan se prisen og længden på lektionerne under de enkelte lektioner her på siden. Adgang i 1 år fra købsdato.

Målgruppe: Lektionerne er målrettet fagprofessionelle, der arbejder med børn, unge eller voksne med ADHD.  Er du som forælder/pårørende interesseret i en eller flere af lektionerne, og mener du, at du kan drage nytte af indholdet, er du naturligvis også velkommen til at gennemføre den givne lektion.

Læs mere
Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst
Kursusforløb

Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst

Fyn, Jylland & Sjælland

Arbejder du med børn, unge eller voksne, der har en udviklingsforstyrrelse? Så bliv Sanseintegrationsvejleder i pædagogisk kontekst.

Med dette kursusforløb opnår du bl.a.:

Teoretiske og praktiske kompetencer til at differentiere forskellige sensoriske udtryk fra hinanden Konkrete metoder og redskaber til at undersøge den sensoriske forståelse Konkrete metoder og redskaber til at undersøge nervesystemets aktivitetsgrad og amygadala-sensitivitet Kompetencer til at tilrettelægge relevant og bæredygtig pædagogisk intervention i pædagogisk kontekst med udgangspunkt i den enkeltes sensoriske behov, samt til at evaluere interventionens effekt og justere tiltag Konkrete praktiske øvelser til at understøtte interventionens sigte

Din underviser er fysioterapeut Oliver Laage.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Legetræning – social træning for børn med autisme, ADHD og andre udviklingsforstyrrelser
Kursus

Legetræning – social træning for børn med autisme, ADHD og andre udviklingsforstyrrelser

Jylland

Vær med, når vi slår dørene op til dette givende kursus, hvor du lærer PLAY Project-metoden til brug i arbejdet med børn med udviklingsforstyrrelser, f.eks. ADHD og autisme. 

Både forskning og årelange erfaringer viser, at en tidlig målrettet indsats centreret om leg gør en verden til forskel for udviklingen hos børn med udviklingsforstyrrelser. 

Når du deltager på dagen, får du: 

En gennemgang af PLAY Project-metoden med alle dens stadier, metoder og principper   Viden om, hvordan legetræningen kan tilrettelægges – og hvilke teknikker der kan anvendes på de forskellige stadier    Praktiske anvisninger på, hvordan legetræningen kan komme til at fungere som en del af det daglige arbejde, og hvordan det enkelte barn kan profitere af legetræning i hverdagen   Indblik i, hvordan PLAY Project-metoden er blevet indført i to forskellige institutioner i Danmark 

 Læs mere om dagen og underviserne lige herunder. 

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere